Како елиминисати непријатан мирис ногу?

Нови видео Америчког хемијског друштва објашњава како настаје неугодан мирис ногу и на који све начине је могуће елиминисати га.

Здравље 22.07.2015 | 18:00
Како елиминисати непријатан мирис ногу?

Шта узрокује непријатан мирис ногу? Према речима наратора, у питању је следећи процес:

- Наше тело прекривено је жлездама које луче зној како би га расхладиле. Неки делови тела прекривени су гушћим сплетом знојних жлезда, од којих их највише имају стопала.

- Знојем, који је неутралног мириса, хране се бактерије које живе на нашим стопалима, а као нуспроизвод овог процеса настаје киселина коју карактерише изузетно непријатан мирис.

- Ципеле и чарапе не остављају много простора стопалима да дишу, због чега се у ципелама скупља влага, чинећи идеалне услове за размножавање бактерија.

Три најнеугоднија гаса које бактерије производе су пропанска киселина, метанетиол и изовалеринска киселина.

Мирис метанетиола који настаје из мртвих ћелија коже стопала подсећа на мирис сумпора и сира. Мирис изовалеринске киселине такође наликује мирису сира и има снажну киселу ноту попут сирћета, док пропанска киселина има изузетно кисео мирис.

Оно што треба да урадите, дакле, је да перете своја стопала антибактеријским сапуном, редовно уклањате мртве ћелије са њих, носите чисте и суве чарапе, наносите на стопала беби пудер или спреј, редовно ветрите своју обућу и дозволите јој да се осуши након ношења. Непријатан мирис обуће или стопала такође је могуће ублажити и малим количинама соде бикарбоне коју ћете насути у ципеле.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар