Дружење рибара у србачком крају

У србачком селу Доња Лепеница јуче је одржана спортско-забавна манифестација која је посвећена дугогодишњој традицији мјештана – лову рибе рукама, сепетима и крошњама у  водотоцима Лепеница и Стојковића ријека.

Република Српска 22.07.2015 | 12:53
Дружење рибара у србачком крају

Ове године дружење рибара било је јубиларно, двадесето по реду, што је професора Бошка Стојковића, предсједника Организационог одбора манифестације, инспирисало да напише књигу под називом „Двадесет година дружења рибара у Д. Лепеници“ која је на општу радост промовисана управо на недјељном дружењу.

Књига, илустрована бројним фотографијама, говори о најзанимљивијим детаљима ове манифестације у протеклих двадесет година.

Да би дружење протекло заиста у знаку рибе, дан раније организован је лов на традиционалан начин, рукама и другим средствима, али је улов, у односу на претходне године, био скроман.

 

На роштиљу се нашло педесетак примјерака клена и друге рибе, што није утицало на расположење гурмана, јер је понуда друге хране била обилна. Рибу је надомјестио чувени „чорбанац“, затим прасетина, јагњетина, пилетина, разне пите и колачи, а шљивовица и хладно пиво стимулативно су утицали на расположење стотињак учесника овог дружења.

Било је времена и за спортска такмичења мушких и женских екипа, које су показале завидно знање и труд на готово плус 40! Сусрети лепеничких рибара на дан Светог Великомученика Прокопија, наставиће се и наредних година, изјавио је предсједник организационог одбора Бошко Стојковић.

С.К.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зеро

22.07.2015 12:20

У мом крају имају поред нормалног друства јос 2 риболовацка. Боско Буха и Никола Тесла.Какви сепети??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

22.07.2015 13:49

Ето мени ту рибу што лежи а вама остало све џаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

23.07.2015 05:50

УИСТИНУ ЛИЈЕПО, ТРАДИЦИЈА ЛОВЉЕЊА РИБЕ ''РУКАМА'' ЈЕ ДИО ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЦАЈА НАРОДА. ЈА САМ КАО ДИЈЕТЕ ИМАО ПРИЛИКУ ДА ВИДИМ КАКО ЉУДИ РУКАМА ЛОВЕ РИБУ У СЛАТИНИ И МОГУ РЕЦИ ДА СУ ПОТРЕБНЕ ВЈЕСТИНЕ И ХРАБРОСТ. ЛИЈЕПО, ЦУВАЈТЕ ТРАДИЦИЈУ И СВЕ ДРУГЕ ТРАДИЦИЈЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ НАЦИНА ЗИВЉЕЊА. БН ПОХВАЛА И ПРЕДЛАЗЕМ ДА ИЗ ЦИЈЕЛЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАС ИЗВЈЕСТАВАТА О РАЗНИМ ОБИЦАЈИМА И ТРАДИЦИЈАМА ИЗ РАЗНИХ ОБЛАСТИ ЗИВЉЕЊА, ЈЕР ТО ЈЕ ДИО КУЛТУРОЛОСКЕ БАСТИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

23.07.2015 13:14

Ја бих неку од тих риба на сувом.

ОДГОВОРИТЕ