Druženje ribara u srbačkom kraju

U srbačkom selu Donja Lepenica juče je održana sportsko-zabavna manifestacija koja je posvećena dugogodišnjoj tradiciji mještana – lovu ribe rukama, sepetima i krošnjama u  vodotocima Lepenica i Stojkovića rijeka.

Republika Srpska 22.07.2015 | 12:53
Druženje ribara u srbačkom kraju

Ove godine druženje ribara bilo je jubilarno, dvadeseto po redu, što je profesora Boška Stojkovića, predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, inspirisalo da napiše knjigu pod nazivom „Dvadeset godina druženja ribara u D. Lepenici“ koja je na opštu radost promovisana upravo na nedjeljnom druženju.

Knjiga, ilustrovana brojnim fotografijama, govori o najzanimljivijim detaljima ove manifestacije u proteklih dvadeset godina.

Da bi druženje proteklo zaista u znaku ribe, dan ranije organizovan je lov na tradicionalan način, rukama i drugim sredstvima, ali je ulov, u odnosu na prethodne godine, bio skroman.

 

Na roštilju se našlo pedesetak primjeraka klena i druge ribe, što nije uticalo na raspoloženje gurmana, jer je ponuda druge hrane bila obilna. Ribu je nadomjestio čuveni „čorbanac“, zatim prasetina, jagnjetina, piletina, razne pite i kolači, a šljivovica i hladno pivo stimulativno su uticali na raspoloženje stotinjak učesnika ovog druženja.

Bilo je vremena i za sportska takmičenja muških i ženskih ekipa, koje su pokazale zavidno znanje i trud na gotovo plus 40! Susreti lepeničkih ribara na dan Svetog Velikomučenika Prokopija, nastaviće se i narednih godina, izjavio je predsjednik organizacionog odbora Boško Stojković.

S.K.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zero

22.07.2015 12:20

U mom kraju imaju pored normalnog drustva jos 2 ribolovacka. Bosko Buha i Nikola Tesla.Kakvi sepeti??

ODGOVORITE
Name

Crni

22.07.2015 13:49

Eto meni tu ribu što leži a vama ostalo sve džaba

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

23.07.2015 05:50

UISTINU LIJEPO, TRADICIJA LOVLJENJA RIBE ''RUKAMA'' JE DIO TRADICIJE I OBICAJA NARODA. JA SAM KAO DIJETE IMAO PRILIKU DA VIDIM KAKO LJUDI RUKAMA LOVE RIBU U SLATINI I MOGU RECI DA SU POTREBNE VJESTINE I HRABROST. LIJEPO, CUVAJTE TRADICIJU I SVE DRUGE TRADICIJE PROISTEKLE IZ NACINA ZIVLJENJA. BN POHVALA I PREDLAZEM DA IZ CIJELE REPUBLIKE SRPSKE NAS IZVJESTAVATA O RAZNIM OBICAJIMA I TRADICIJAMA IZ RAZNIH OBLASTI ZIVLJENJA, JER TO JE DIO KULTUROLOSKE BASTINE.

ODGOVORITE
Name

Alo

23.07.2015 13:14

Ja bih neku od tih riba na suvom.

ODGOVORITE