Пси су нам сличнији него што мислимо

Иако је до сада много пута потврђена сличност у неким карактерним цртама између људи и паса, нове студије доказују да су ове сличности заправо много веће него што то мислимо.

Занимљивости 22.07.2015 | 08:45
Пси су нам сличнији него што мислимо

Пси могу да "читају" са лица, да буду љубоморни, да осећају емпатију, па чак и да гледају телевизију. Они су покупили ове људске карактеристике током ствоје еволуције од вукова до кућног љубимца, што се дешавало последњих 16.000 година.


Обраћајући пажњу на људске реакције и слагањем са људима, у смислу толерисања и разумевања, довело је до тога да почну да опонашају наше карактерне црте.

ОСЛУШКИВАЊЕ

Посматрање људи и утврђивање ко је добар, а ко лош човек је типично људска карактеристика. Међутим, по једно студији о понашању животиња утврђено је да и пси умеју ово да раде.

Тестирано је 54 паса који су посматрали своје власнике како покушавају да одлепе селотејп. Пси су били подељени у три групе: помагачи, непомагачи и контролна група. У групи помагача, њихови власници су тражили помоћ од друге особе. У групи непомагача, власник би тражио помоћ, а друга особа би то одбила. А, у трећој групи, друга особа би само окренула леђа и пре него што је њихов власник пита за помоћ. Све време, трећа, неутрална особа је седела у соби. После експеримента, друга особа и неутрална особа би понудили псима кексић.

У групи непомагача, пси су радије узимали кексић од неутралне особе, него од друге особе која није хтела да помогне њиховом газди. Ипак, у групи помагача, пси нису фаворизовали ничији кекс. Дакле, поставља се питање да ли пси игноришу људе које су видели како су зли према њиховим власницима.

ПСИ ПРАТЕ НАШ ПОГЛЕД

Посматрање погледа је инстинктивно многим животињима, али и људима. За псе се мислило да прате поглед људи само када желе да знају где су храна и играчке. Ипак, једна студија тврди супротно. У истраживању је учествовало 145 бордер колија различитих узраста и истренираности. Испитивачи су желели да утврде шта највише утиче на тенденцију паса да прате поглед људи. Изненађујуће, само нетренирани пси су пратили поглед, док су ови други игнорисали, највероватније јер су научени да се фокусирају само на лице људи, а не на то шта гледају.

Следећа фаза испитивање укључиваће краткотрајну меморију и логичко резоновање код паса, као и како старење утиче на псе да памте задатке.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар