Србац: Литургија епископа Јефрема

У присуству више од двије хиљаде вјерника из србачке општине и многих других мјеста Републике Српске, данас је владика бањалучки Јефрем уз саслужење већег броја свештеномонаха, свештеника и дјакона бањалучке епархије у централном храму манастира Осовица служио свету архијерејску литургију посвећену великомученику Прокопију.

Република Српска 21.07.2015 | 20:53
Србац: Литургија епископа Јефрема

Манастир Осовица, кога је подигао краљ Драгутин, рушен је и паљен више пута од непријатеља српског народа, а прије 300 година, према аутентичним документима, турци су га до темеља уништили.

Након три вијека манастир се обнавља и налази се у завршној фази изградње. Већ је постао истинско духовно светилиште које посјећује велики број вјерника, али и остали градјани без обзира на вјерску и националну припадност – с поносом истиче монах манастира Осовица Теофил.

У пригопдној бесједи, епископ Јефрем је рекао да је свети великомученик Прокопије страдао на данашњи дан 303. године, јер је одбио наредбу војводе цара Диоклецијана да прогодини хришћане. Једна од манастирских капела посвећена је овом великомученику и овај дан слави као крсну славу.

Обраћајући се многобројним вјерницима, владика бањалучки господин Јефрем је изразио задовољство и захвалност на масовном доласку народа и нагласио да је то израз молитвене и сваке друге подршке обнављању ове светиње.

Ова генерација може бити сретна што ће иза себе у веома тешким економским условима и времену оставити грандиозно дјело будућим генерација, а то је и обавеза, јер свака жртва за свој народ има смисла, поготово када је у питању чување вјере, српских обичаја и духовности – рекао је епископ бањалучки Јефрем.

Након литургије обављена је света тајна причешћа, а потом освећење славског жита и колача и приредјен празнички ручак за званице и госте. Овај вјерски скуп прерастао је у право српско духовно саборовање.

(Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар