Srbac: Liturgija episkopa Jefrema

U prisustvu više od dvije hiljade vjernika iz srbačke opštine i mnogih drugih mjesta Republike Srpske, danas je vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje većeg broja sveštenomonaha, sveštenika i djakona banjalučke eparhije u centralnom hramu manastira Osovica služio svetu arhijerejsku liturgiju posvećenu velikomučeniku Prokopiju.

Republika Srpska 21.07.2015 | 20:53
Srbac: Liturgija episkopa Jefrema

Manastir Osovica, koga je podigao kralj Dragutin, rušen je i paljen više puta od neprijatelja srpskog naroda, a prije 300 godina, prema autentičnim dokumentima, turci su ga do temelja uništili.

Nakon tri vijeka manastir se obnavlja i nalazi se u završnoj fazi izgradnje. Već je postao istinsko duhovno svetilište koje posjećuje veliki broj vjernika, ali i ostali gradjani bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost – s ponosom ističe monah manastira Osovica Teofil.

U prigopdnoj besjedi, episkop Jefrem je rekao da je sveti velikomučenik Prokopije stradao na današnji dan 303. godine, jer je odbio naredbu vojvode cara Dioklecijana da progodini hrišćane. Jedna od manastirskih kapela posvećena je ovom velikomučeniku i ovaj dan slavi kao krsnu slavu.

Obraćajući se mnogobrojnim vjernicima, vladika banjalučki gospodin Jefrem je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na masovnom dolasku naroda i naglasio da je to izraz molitvene i svake druge podrške obnavljanju ove svetinje.

Ova generacija može biti sretna što će iza sebe u veoma teškim ekonomskim uslovima i vremenu ostaviti grandiozno djelo budućim generacija, a to je i obaveza, jer svaka žrtva za svoj narod ima smisla, pogotovo kada je u pitanju čuvanje vjere, srpskih običaja i duhovnosti – rekao je episkop banjalučki Jefrem.

Nakon liturgije obavljena je sveta tajna pričešća, a potom osvećenje slavskog žita i kolača i priredjen praznički ručak za zvanice i goste. Ovaj vjerski skup prerastao je u pravo srpsko duhovno saborovanje.

(Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar