СДС тражи истрагу због злоупотребе посланика

На дневном реду Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ сутра ће се, на приједлог СДС-а, наћи и Закључци којима се осуђује напад на српског премијера Александра Вућића у Поточарима, упућује му се извињење, те тражи од надлежних органа да утврде и казне починиоце напада.

Босна и Херцеговина 21.07.2015 | 19:01
СДС тражи истрагу због злоупотребе посланика

Посланици ће,такође на приједлог СДС-а,разматрати информацију о упућивању писма Генералном секретару Уједињених нација и канадском парламенту. Циљ је утврдити да ли је група посланика злоупотријебила Парламент и прекшила правила, процедуре и Устав БиХ.

,,Сваки посланик има право да се лично,или са другим посланицима,обраћа било коме и износи своје ставове,али је неприхватљиво,врло опасно и прије свега против уставно да се ти ставови износе као званични ставови Парламентарне скупштине БиХ'',поручују посланици СДС-а у Представничком вијећу у вези са упућивањем писма 25 посланика генералном секретру Ујенињених нација у којем се тражи усвајање британске резолуције о Сребреници.

,,Истјераћемо ствари на чистац и утврдити ко је себи дао за право да игнорише вољу Срба у Парламентарној скупштини БиХ'',упозоравају из СДС-а и најављују истрагу и против посланика,који су потписали писмо,али и против државних службеника ако су омогућили да то писмо оде као званичан документ Паредставничког вијећа.

,,Овдје се ради о узурпацији ингеренција Представничког вијећа.Треба утврдити ко је то урадио и из којих мотива.Очекујемо да тај неко сноси санкције'', каже замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић и истиче да ће се на сутрашњој расправи утврдити да ли је то писмо приказано као званичан документ Парламентарне скупштине БиХ.

Да се десила злоупотреба у Представничком вијећу сматрају и посланици ХДЗ-а БиХ,који нису потписали посмо упућено Бан Ки Муну.

И они траже да се утврди политичка одговорност,али и одговорност државних службеника.

,,Ово што се десило није добро за БиХ,посебно за оне којима су пуна уста БиХ.Ово сигурно није добар пут за изградњу БиХ као државе равноправних народа и њеног европског пута'', истиче замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Борјана Кришто.

Потписници писма,након свега,правдају се да никада нису рекли да је то став Представничког вијећа,него став 25 посланика.

,,Да би нешто било акт Представничког вијећа мора бити потписано од стране предсједавајућег и овјерено печатом Парламента.Нити је стављен печат,ни потпис нити би се ја у такву врсту посла упуштао'', тврди предсједавајући Представничког вијећа Шефик Џаферовић.

Да је писмо само став 25 посланика,те да је као такво и послато у Уједињене нације тврди и Денис Бећировић иницијатор потписивања писма.

Међутим писмо Бан Ки Муну није једина подвала Дениса Бећировића.

На његову иницијативу крајем јуна Комсија за спољне послове усвојила је закључак да се канадском Парламенту упути писмо захвалности због усвајања резолуције о Сребреници.

За приједлог су гласала три члана од петоро присутних чланова Комисије,а сједници Комисије није присуствовао ни један од три члана из Републике Српске.

И о овоме ће расправљати Представничко вијеће и тражити одговорност оних који су прекршили Пословник о раду.

(БН ТВ)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВУК МАГАРЦА

21.07.2015 17:45

ПОЈЕДО ВУК МАГАРЦА. БИЋЕ ТАКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тз

21.07.2015 18:53

Ако це поступак водит Суд РС, а не Суд БиХ онда ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

21.07.2015 19:24

Е кад Босиц подвикне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саван

21.07.2015 19:28

Тражите истрагу о акцији Пандора, сви цариници раде поново, а покрали 2 милијарде марака!!!

ОДГОВОРИТЕ