SDS traži istragu zbog zloupotrebe poslanika

Na dnevnom redu Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH sutra će se, na prijedlog SDS-a, naći i Zaključci kojima se osuđuje napad na srpskog premijera Aleksandra Vućića u Potočarima, upućuje mu se izvinjenje, te traži od nadležnih organa da utvrde i kazne počinioce napada.

Bosna i Hercegovina 21.07.2015 | 19:01
SDS traži istragu zbog zloupotrebe poslanika

Poslanici će,takođe na prijedlog SDS-a,razmatrati informaciju o upućivanju pisma Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i kanadskom parlamentu. Cilj je utvrditi da li je grupa poslanika zloupotrijebila Parlament i prekšila pravila, procedure i Ustav BiH.

,,Svaki poslanik ima pravo da se lično,ili sa drugim poslanicima,obraća bilo kome i iznosi svoje stavove,ali je neprihvatljivo,vrlo opasno i prije svega protiv ustavno da se ti stavovi iznose kao zvanični stavovi Parlamentarne skupštine BiH'',poručuju poslanici SDS-a u Predstavničkom vijeću u vezi sa upućivanjem pisma 25 poslanika generalnom sekretru Ujeninjenih nacija u kojem se traži usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici.

,,Istjeraćemo stvari na čistac i utvrditi ko je sebi dao za pravo da ignoriše volju Srba u Parlamentarnoj skupštini BiH'',upozoravaju iz SDS-a i najavljuju istragu i protiv poslanika,koji su potpisali pismo,ali i protiv državnih službenika ako su omogućili da to pismo ode kao zvaničan dokument Paredstavničkog vijeća.

,,Ovdje se radi o uzurpaciji ingerencija Predstavničkog vijeća.Treba utvrditi ko je to uradio i iz kojih motiva.Očekujemo da taj neko snosi sankcije'', kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić i ističe da će se na sutrašnjoj raspravi utvrditi da li je to pismo prikazano kao zvaničan dokument Parlamentarne skupštine BiH.

Da se desila zloupotreba u Predstavničkom vijeću smatraju i poslanici HDZ-a BiH,koji nisu potpisali posmo upućeno Ban Ki Munu.

I oni traže da se utvrdi politička odgovornost,ali i odgovornost državnih službenika.

,,Ovo što se desilo nije dobro za BiH,posebno za one kojima su puna usta BiH.Ovo sigurno nije dobar put za izgradnju BiH kao države ravnopravnih naroda i njenog evropskog puta'', ističe zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Borjana Krišto.

Potpisnici pisma,nakon svega,pravdaju se da nikada nisu rekli da je to stav Predstavničkog vijeća,nego stav 25 poslanika.

,,Da bi nešto bilo akt Predstavničkog vijeća mora biti potpisano od strane predsjedavajućeg i ovjereno pečatom Parlamenta.Niti je stavljen pečat,ni potpis niti bi se ja u takvu vrstu posla upuštao'', tvrdi predsjedavajući Predstavničkog vijeća Šefik Džaferović.

Da je pismo samo stav 25 poslanika,te da je kao takvo i poslato u Ujedinjene nacije tvrdi i Denis Bećirović inicijator potpisivanja pisma.

Međutim pismo Ban Ki Munu nije jedina podvala Denisa Bećirovića.

Na njegovu inicijativu krajem juna Komsija za spoljne poslove usvojila je zaključak da se kanadskom Parlamentu uputi pismo zahvalnosti zbog usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Za prijedlog su glasala tri člana od petoro prisutnih članova Komisije,a sjednici Komisije nije prisustvovao ni jedan od tri člana iz Republike Srpske.

I o ovome će raspravljati Predstavničko vijeće i tražiti odgovornost onih koji su prekršili Poslovnik o radu.

(BN TV)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VUK MAGARCA

21.07.2015 17:45

POJEDO VUK MAGARCA. BIĆE TAKO.

ODGOVORITE
Name

tz

21.07.2015 18:53

Ako ce postupak vodit Sud RS, a ne Sud BiH onda nista od toga.

ODGOVORITE
Name

Dule

21.07.2015 19:24

E kad Bosic podvikne!

ODGOVORITE
Name

Savan

21.07.2015 19:28

Tražite istragu o akciji Pandora, svi carinici rade ponovo, a pokrali 2 milijarde maraka!!!

ODGOVORITE