Истиномјер: Обећања пуно - резултата мало

Удружење грађана ,,Зашто не'' представило је данас у Сарајеву истраживање платформе ,,Истиномјер'' о испуњавању обећања која су политичке партије дале у предизборним кампањама.

Босна и Херцеговина 21.07.2015 | 20:02
Истиномјер: Обећања пуно - резултата мало

Истраживање је обухватило исуњавање обећаног у првих 100 дана владавине странака које су формирале власт на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ.

Од укупно 200 датих обећања,политичке партије које су формирале Савјет министара БиХ,у првих 100 дана рада почеле су испуњавати 15 обећања.

Највише обећања било је из области спољне политике,уставног уређења и економије.

Међутим треба имати у виду да су та обећања углавном долазила од СДА, ХДЗ-а БиХ и Демократске фронте, док СДС,ПДП и НДП односно чланице Савеза за промјене које учествују у раду Савјета министара, нису бирачима обећавали готово ништа што се односи на заједнички ниво власти у БиХ већ су се претежно бавиле обећањима за побољшање стање у Републици Српској.

Ипак управо захваљујући СДС-у забиљежен је највећи напредак у БиХ у области економије.

,,У првих 100 дана рада Савјета министара коначно је скинута блокада за извоз млијека из БиХ у Хрватску и остале земље чланице Европске уније'',наводи Тијана Цвјетичанин координатор истраживања и подсјећа да је то нешто што је почело још у прошлом сазиву Савјета министара али је заустављено смјеном министра Мирка Шаровића који је у првих 100 дана мандата завршио оно што је раније почео.

Истраживање Истиномјера обухватило је и испуњавање обећања политичких партија које су формирале Владу Федерације БиХ међутим њихови резултати још су поразнији од резултата Савјета Министара.

Од 503 обећања почело је испуњавање тек 33 али Влада Федерације није успјела да дочека 100 дана рада јер је дошло до распада коалиције.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар