Istinomjer: Obećanja puno - rezultata malo

Udruženje građana ,,Zašto ne'' predstavilo je danas u Sarajevu istraživanje platforme ,,Istinomjer'' o ispunjavanju obećanja koja su političke partije dale u predizbornim kampanjama.

Bosna i Hercegovina 21.07.2015 | 20:02
Istinomjer: Obećanja puno - rezultata malo

Istraživanje je obuhvatilo isunjavanje obećanog u prvih 100 dana vladavine stranaka koje su formirale vlast na nivou BiH i u Federaciji BiH.

Od ukupno 200 datih obećanja,političke partije koje su formirale Savjet ministara BiH,u prvih 100 dana rada počele su ispunjavati 15 obećanja.

Najviše obećanja bilo je iz oblasti spoljne politike,ustavnog uređenja i ekonomije.

Međutim treba imati u vidu da su ta obećanja uglavnom dolazila od SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, dok SDS,PDP i NDP odnosno članice Saveza za promjene koje učestvuju u radu Savjeta ministara, nisu biračima obećavali gotovo ništa što se odnosi na zajednički nivo vlasti u BiH već su se pretežno bavile obećanjima za poboljšanje stanje u Republici Srpskoj.

Ipak upravo zahvaljujući SDS-u zabilježen je najveći napredak u BiH u oblasti ekonomije.

,,U prvih 100 dana rada Savjeta ministara konačno je skinuta blokada za izvoz mlijeka iz BiH u Hrvatsku i ostale zemlje članice Evropske unije'',navodi Tijana Cvjetičanin koordinator istraživanja i podsjeća da je to nešto što je počelo još u prošlom sazivu Savjeta ministara ali je zaustavljeno smjenom ministra Mirka Šarovića koji je u prvih 100 dana mandata završio ono što je ranije počeo.

Istraživanje Istinomjera obuhvatilo je i ispunjavanje obećanja političkih partija koje su formirale Vladu Federacije BiH međutim njihovi rezultati još su porazniji od rezultata Savjeta Ministara.

Od 503 obećanja počelo je ispunjavanje tek 33 ali Vlada Federacije nije uspjela da dočeka 100 dana rada jer je došlo do raspada koalicije.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar