Премијер Вучић жели да “смири” Додика

Премијер Србије, Александар Вучић, својим свакодневним поступцима у односима са сусједним земљама показао је жељу да се, под притиском међународне заједнице, наметне као политички лидер региона. Према тврдњама политичких аналитичара, Вучићев план је да од старих непријатеља створи пријатеље, али и да се отараси појединих српских политичара који нису по вољи Запада.

Регион 21.07.2015 | 16:17
Премијер Вучић жели да “смири” Додика

Коментаришући Вучићев одлазак у Сребреницу, његов захтјев Милораду Додику да одустане од референдума, позив члановима Предсједништва БиХ да дођу у Србију, али и преговоре с Приштином, професор Факултета политичких наука у Београду Душан Јањић каже да је премијер Србије, притиснут од западних партнера, кренуо у "помирујућу офанзиву" према сусједима, која би могла да има лошу рефлексију на поједине српске политичаре у БиХ и на Косову.

- Вучић је схватио да Запад више пажње на овим просторима даје онима који покушавају нешто да ураде на успостављању добрих односа са сусједима с којима је Србија у овом случају дијелила мрачну прошлост. Тако је, под финансијским притиском ЕУ и САД, пошао у тихи обрачун са српским лидерима у Српској и на Косову. Тај посао је већ обавио у Црној Гори, гдје Србија послије дуго времена има добре односе с тамошњим властима. Премијер Србије је тренутно највише окренут БиХ, а сви његови потези, од одласка у Сребреницу до инсистирања на одустајању од референдума у РС, указују на жељу да се преко Додикових леђа приближи бошњачким политичарима и међународној заједници - наводи Јањић.

Покупио хвалоспјеве

Према Јањићевим ријечима, све оно што чини Вучић неће много допринијети стабилности у региону, али ће сигурно њему донијети политичке поене у дијелу међународне заједнице.

Шолаја: Србија је одредила сопствени политички смјер!

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја сматра да је оно што је до сада урадио Вучић у односима са сусједима добро за Србију.

- У постојећим околностима Србија стоји веома добро и за сада видимо заинтересованост за стабилност у региону. Ипак, Србија има стални притисак када је Косово у питању и због тога одређени потези власти у РС, као што је овај референдум, неће наићи на одобравање Београда. Поред тога, ту је и кандидатура за ЕУ, а све то одредило је политички пут којим Србија мора ићи и онда не чуде овакви поступци - рекао је Шолаја.

- Многи међународни фактори на Балкану прекинули су сваки контакт с властима у РС и сада дјелују преко Вучића, који то зна да искористи. Он је савјетовањем да се одустане од референдума успио политички да надјача Милорада Додика, који је снажна политичка личност и који је увијек успијевао да оствари своје интересе преко Београда. Тим чином, Вучићу је пошло за руком и да покупи хвалоспјеве ЕУ и САД.

Сада је само питање времена када ће почети да се рјешава људи попут Додика у РС или појединих Срба на Косову, који му сметају при реализацији овакве политике - сматра Јањић.

Добар спин

И политички аналитичар Цвијетин Миливојевић наводи да је премијер Србије ушао у процес у којем жели да се наметне као регионални лидер.

- С једне стране, ова стратегија може бити названа позитивном, али начин на који је спроводи Вучић и вријеме у којем је реализује не доносе резултате. Његова посјета Сребреници није наишла на одобравање ни Бошњака ни Срба и показала се само као добар спин. Такође, и састанак с Предсједништвом БиХ резултат је притиска западних партнера на Вучића и Изетбеговића. Ако погледамо настојања Вучића да одговори Додика од референдума, тек тад видимо колико он заиста жели да удовољи Бриселу и Вашингтону - рекао је Миливојевић.

Он се сложио с оцјенама да премијер Србије жели да "смири" Додика, јер само тако може да настави с политиком коју му намеће међународна заједница и коју је и сам Вучић зацртао.

Пресс.рс

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Слобо

21.07.2015 14:21

Како те није срамота? Радикал, бивши цетник и водја. Носио си пушку 90-их и био изнад Сарајева са Сесељом, док је исто било опкољено. Заговарао си у Хрватској и подржавао републику српску крајину. Сад глумиш миротворца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

21.07.2015 15:30

Вуциц длаку мијења ал ћуд никада.

Name

Дејан.бл

21.07.2015 15:33

Наравно да је био. И треба да буде . Бранио је свој народ. Ником не треба замерити ако је уз свој народ. Могу само да замерим ратним профитерима типа - Додик, Изетбеговиц. Први је сверцовао цигаре и нафту. Други је трговао хуманитарном помоци , трговао Сребреницом...

Name

Градиска РС

21.07.2015 20:23

Није вуциц доктор да га смирива.Њему би требао Радован да му прописе стогод за бјеснило.

Name

Ево овако

21.07.2015 14:42

Танак је Вуциц за Додика. Сад це контраударац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.07.2015 15:05

Сви они пузе пред Стејт департментом, ММФ-ом, Свјетском банком ...

Name

Благован

21.07.2015 14:55

Ако би успио да утре пут ка помирењу народа на Балкану, а посебно Срба, Бошњака и Хрвата, онда би господин Вучић требало да буде главни кандидат за Нобелову награду за мир. Ако би, ут то, успио да уведе Србију у ЕУ до 2020. године, е тада би требало да добије титулу Највећи Србин свих времена.С обзиром да је млад, одлучан и веома способан човјек, увјерен сам да има велике шансе да у томе и успије и на тај начин поврати углед Срба и Србије у свијету.Али на том путу имаће бројне препреке које ће, надам се постепено савладавати.Требао би, између осталог, да укроти М. Додика и још неке српске политичаре који се конфронтирају са лидерима других народа и међународне заједнице, нарочито САД и ЕУ.Иако господина Вучића, док је био у дружини са Шешељем,нисам могао ни да смислим, сада кад је он окренуо нови лист,пун сам хвале на његов лик и дјело.Господине Вучко, само напријед - до Нобелове награде и чланства Србије у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зе

21.07.2015 15:54

Напокон коректан и паметан коментар.

Name

провидно је све

21.07.2015 14:56

Миле додзи молим те мало до Београда.. 'Милокрад стигао са пајпером * (ма ни Мистер Но му није раван....Вуциц: Ех слусај, ови мало притисцу, али ти онако како смо се договорили, а ја цу овима помало обецавати, а знај да сам на твојој страни... Миле:Ацо, де ти види и са руском везом, немој да ми пропадну оне инвестиције, пуно сам улозио јбг, а и тамо преко Дрине ме притисцу због неки ствари, па буди ми молим те близу негдје.. Ех да одо дигнути кирију за куцу јос, па мозда навратим сутра опет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

21.07.2015 14:56

Мало аматерски он све ово ради, јер свака будала која имало цита измедју редова, види да се све некако на силу гура. Ово помирење је исто тако на силу. У бити је народ за мир и сузивот, само сто су тајкуни нацисти и недају да се све за увијек расцисти. Јер како це се ловити у мутном ако је народу добро и осјеца се слободно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан није Драган

21.07.2015 15:04

Да је неко имао да смири и руководство Срба из српске крајине и план З4 да су узели,била би данас друга прица.Среца то Вуциц ради са Додиком да нас Миле не ували и велики белај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.07.2015 15:07

И Вуциц и Додик су танки политицки и теско могу утицати један на другог висе су у функцији курира тј ста су рекли други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.07.2015 15:22

Опет је Миле веци босанац од Аце ,кад се Миле разљути па казе.. СТА ЈЕ БОЛАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

21.07.2015 15:36

Знаци, Вуциц укида Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

цитирам

21.07.2015 15:52

ја не могу да схватим да постоји Србин који каже да ми имамо пријатеље на западу

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЕЈАН БЛ

21.07.2015 15:52

Бранио свој народ са пуском изнад Сарајева??? Фали мало логике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

21.07.2015 16:02

Тај из Лактаса је довео институције РС да им се сви смију....Скупстина РС је група психицких болесника које он навија како хоце,и који слузе за његове приватне интересе. Цуј неце он сад на Референдум. А па не мозе то тако. Ти си изборе мамлазе добијао на тој дебилној прици и сад имас да сазовес Референдум па да видимо ста си замисио. Лако ти је пријетити,красти и лагати голорук спрски народ мамлазе усрани,свако нормалан је знао да ти немас муда за тако несто и да си обицан сеоски дјилкос......сад има да сазовес Референдум устасо и да се суоцис са свим својим лазима.Инаце њега треба звати Референдум из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

21.07.2015 16:20

Занимљиво да нико Вучића не пита зашто скрива одбеглог робијаша Милета Радишића, Додиковог кума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

21.07.2015 17:17

А кога је то Вуциц ухапсио од своји тајкуна и криминалаца?

Name

белај

21.07.2015 16:27

Гдје ћеш ти смирити Додика покушо си испочетка па си брзо повукао све кочнице, и смирио си се тотално према њему, и сада га само можеш понизно молити да ти учини услугу и да те послуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

21.07.2015 16:50

Вучић лидер у региону? __ ! Па лик је само за промућати па пролити. Распродаје Србију, трпа проценат у џеп и то је то. Додик је то већ одрадио. Нажалост ни Срби у Србији нису ништа освјешћенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недељко

21.07.2015 22:07

Остави ти нас на миру и гледај своја посла. Ти си ово све и закуво! Ти, бивши радикал и цетник глумиш сада миротворца!!!

ОДГОВОРИТЕ