Premijer Vučić želi da “smiri” Dodika

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, svojim svakodnevnim postupcima u odnosima sa susjednim zemljama pokazao je želju da se, pod pritiskom međunarodne zajednice, nametne kao politički lider regiona. Prema tvrdnjama političkih analitičara, Vučićev plan je da od starih neprijatelja stvori prijatelje, ali i da se otarasi pojedinih srpskih političara koji nisu po volji Zapada.

Region 21.07.2015 | 16:17
Premijer Vučić želi da “smiri” Dodika

Komentarišući Vučićev odlazak u Srebrenicu, njegov zahtjev Miloradu Dodiku da odustane od referenduma, poziv članovima Predsjedništva BiH da dođu u Srbiju, ali i pregovore s Prištinom, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Janjić kaže da je premijer Srbije, pritisnut od zapadnih partnera, krenuo u "pomirujuću ofanzivu" prema susjedima, koja bi mogla da ima lošu refleksiju na pojedine srpske političare u BiH i na Kosovu.

- Vučić je shvatio da Zapad više pažnje na ovim prostorima daje onima koji pokušavaju nešto da urade na uspostavljanju dobrih odnosa sa susjedima s kojima je Srbija u ovom slučaju dijelila mračnu prošlost. Tako je, pod finansijskim pritiskom EU i SAD, pošao u tihi obračun sa srpskim liderima u Srpskoj i na Kosovu. Taj posao je već obavio u Crnoj Gori, gdje Srbija poslije dugo vremena ima dobre odnose s tamošnjim vlastima. Premijer Srbije je trenutno najviše okrenut BiH, a svi njegovi potezi, od odlaska u Srebrenicu do insistiranja na odustajanju od referenduma u RS, ukazuju na želju da se preko Dodikovih leđa približi bošnjačkim političarima i međunarodnoj zajednici - navodi Janjić.

Pokupio hvalospjeve

Prema Janjićevim riječima, sve ono što čini Vučić neće mnogo doprinijeti stabilnosti u regionu, ali će sigurno njemu donijeti političke poene u dijelu međunarodne zajednice.

Šolaja: Srbija je odredila sopstveni politički smjer!

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da je ono što je do sada uradio Vučić u odnosima sa susjedima dobro za Srbiju.

- U postojećim okolnostima Srbija stoji veoma dobro i za sada vidimo zainteresovanost za stabilnost u regionu. Ipak, Srbija ima stalni pritisak kada je Kosovo u pitanju i zbog toga određeni potezi vlasti u RS, kao što je ovaj referendum, neće naići na odobravanje Beograda. Pored toga, tu je i kandidatura za EU, a sve to odredilo je politički put kojim Srbija mora ići i onda ne čude ovakvi postupci - rekao je Šolaja.

- Mnogi međunarodni faktori na Balkanu prekinuli su svaki kontakt s vlastima u RS i sada djeluju preko Vučića, koji to zna da iskoristi. On je savjetovanjem da se odustane od referenduma uspio politički da nadjača Milorada Dodika, koji je snažna politička ličnost i koji je uvijek uspijevao da ostvari svoje interese preko Beograda. Tim činom, Vučiću je pošlo za rukom i da pokupi hvalospjeve EU i SAD.

Sada je samo pitanje vremena kada će početi da se rješava ljudi poput Dodika u RS ili pojedinih Srba na Kosovu, koji mu smetaju pri realizaciji ovakve politike - smatra Janjić.

Dobar spin

I politički analitičar Cvijetin Milivojević navodi da je premijer Srbije ušao u proces u kojem želi da se nametne kao regionalni lider.

- S jedne strane, ova strategija može biti nazvana pozitivnom, ali način na koji je sprovodi Vučić i vrijeme u kojem je realizuje ne donose rezultate. Njegova posjeta Srebrenici nije naišla na odobravanje ni Bošnjaka ni Srba i pokazala se samo kao dobar spin. Takođe, i sastanak s Predsjedništvom BiH rezultat je pritiska zapadnih partnera na Vučića i Izetbegovića. Ako pogledamo nastojanja Vučića da odgovori Dodika od referenduma, tek tad vidimo koliko on zaista želi da udovolji Briselu i Vašingtonu - rekao je Milivojević.

On se složio s ocjenama da premijer Srbije želi da "smiri" Dodika, jer samo tako može da nastavi s politikom koju mu nameće međunarodna zajednica i koju je i sam Vučić zacrtao.

Press.rs

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Slobo

21.07.2015 14:21

Kako te nije sramota? Radikal, bivši cetnik i vodja. Nosio si pušku 90-ih i bio iznad Sarajeva sa Seseljom, dok je isto bilo opkoljeno. Zagovarao si u Hrvatskoj i podržavao republiku srpsku krajinu. Sad glumiš mirotvorca!

ODGOVORITE
Name

Dare

21.07.2015 15:30

Vucic dlaku mijenja al ćud nikada.

Name

Dejan.bl

21.07.2015 15:33

Naravno da je bio. I treba da bude . Branio je svoj narod. Nikom ne treba zameriti ako je uz svoj narod. Mogu samo da zamerim ratnim profiterima tipa - Dodik, Izetbegovic. Prvi je svercovao cigare i naftu. Drugi je trgovao humanitarnom pomoci , trgovao Srebrenicom...

Name

Gradiska RS

21.07.2015 20:23

Nije vucic doktor da ga smiriva.Njemu bi trebao Radovan da mu propise stogod za bjesnilo.

Name

Evo ovako

21.07.2015 14:42

Tanak je Vucic za Dodika. Sad ce kontraudarac.

ODGOVORITE
Name

Igor

21.07.2015 15:05

Svi oni puze pred Stejt departmentom, MMF-om, Svjetskom bankom ...

Name

Blagovan

21.07.2015 14:55

Ako bi uspio da utre put ka pomirenju naroda na Balkanu, a posebno Srba, Bošnjaka i Hrvata, onda bi gospodin Vučić trebalo da bude glavni kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Ako bi, ut to, uspio da uvede Srbiju u EU do 2020. godine, e tada bi trebalo da dobije titulu Najveći Srbin svih vremena.S obzirom da je mlad, odlučan i veoma sposoban čovjek, uvjeren sam da ima velike šanse da u tome i uspije i na taj način povrati ugled Srba i Srbije u svijetu.Ali na tom putu imaće brojne prepreke koje će, nadam se postepeno savladavati.Trebao bi, između ostalog, da ukroti M. Dodika i još neke srpske političare koji se konfrontiraju sa liderima drugih naroda i međunarodne zajednice, naročito SAD i EU.Iako gospodina Vučića, dok je bio u družini sa Šešeljem,nisam mogao ni da smislim, sada kad je on okrenuo novi list,pun sam hvale na njegov lik i djelo.Gospodine Vučko, samo naprijed - do Nobelove nagrade i članstva Srbije u EU.

ODGOVORITE
Name

Ze

21.07.2015 15:54

Napokon korektan i pametan komentar.

Name

providno je sve

21.07.2015 14:56

Mile dodzi molim te malo do Beograda.. 'Milokrad stigao sa pajperom * (ma ni Mister No mu nije ravan....Vucic: Eh slusaj, ovi malo pritiscu, ali ti onako kako smo se dogovorili, a ja cu ovima pomalo obecavati, a znaj da sam na tvojoj strani... Mile:Aco, de ti vidi i sa ruskom vezom, nemoj da mi propadnu one investicije, puno sam ulozio jbg, a i tamo preko Drine me pritiscu zbog neki stvari, pa budi mi molim te blizu negdje.. Eh da odo dignuti kiriju za kucu jos, pa mozda navratim sutra opet...

ODGOVORITE
Name

koo

21.07.2015 14:56

Malo amaterski on sve ovo radi, jer svaka budala koja imalo cita izmedju redova, vidi da se sve nekako na silu gura. Ovo pomirenje je isto tako na silu. U biti je narod za mir i suzivot, samo sto su tajkuni nacisti i nedaju da se sve za uvijek rascisti. Jer kako ce se loviti u mutnom ako je narodu dobro i osjeca se slobodno.

ODGOVORITE
Name

Kapetan nije Dragan

21.07.2015 15:04

Da je neko imao da smiri i rukovodstvo Srba iz srpske krajine i plan Z4 da su uzeli,bila bi danas druga prica.Sreca to Vucic radi sa Dodikom da nas Mile ne uvali i veliki belaj.

ODGOVORITE
Name

borac

21.07.2015 15:07

I Vucic i Dodik su tanki politicki i tesko mogu uticati jedan na drugog vise su u funkciji kurira tj sta su rekli drugi

ODGOVORITE
Name

Zero

21.07.2015 15:22

Opet je Mile veci bosanac od Ace ,kad se Mile razljuti pa kaze.. STA JE BOLAN

ODGOVORITE
Name

abc

21.07.2015 15:36

Znaci, Vucic ukida Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

citiram

21.07.2015 15:52

ja ne mogu da shvatim da postoji Srbin koji kaže da mi imamo prijatelje na zapadu

ODGOVORITE
Name

RE DEJAN BL

21.07.2015 15:52

Branio svoj narod sa puskom iznad Sarajeva??? Fali malo logike.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

21.07.2015 16:02

Taj iz Laktasa je doveo institucije RS da im se svi smiju....Skupstina RS je grupa psihickih bolesnika koje on navija kako hoce,i koji sluze za njegove privatne interese. Cuj nece on sad na Referendum. A pa ne moze to tako. Ti si izbore mamlaze dobijao na toj debilnoj prici i sad imas da sazoves Referendum pa da vidimo sta si zamisio. Lako ti je prijetiti,krasti i lagati goloruk sprski narod mamlaze usrani,svako normalan je znao da ti nemas muda za tako nesto i da si obican seoski djilkos......sad ima da sazoves Referendum ustaso i da se suocis sa svim svojim lazima.Inace njega treba zvati Referendum iz Laktasa.

ODGOVORITE
Name

Novica

21.07.2015 16:20

Zanimljivo da niko Vučića ne pita zašto skriva odbeglog robijaša Mileta Radišića, Dodikovog kuma!

ODGOVORITE
Name

Zato

21.07.2015 17:17

A koga je to Vucic uhapsio od svoji tajkuna i kriminalaca?

Name

belaj

21.07.2015 16:27

Gdje ćeš ti smiriti Dodika pokušo si ispočetka pa si brzo povukao sve kočnice, i smirio si se totalno prema njemu, i sada ga samo možeš ponizno moliti da ti učini uslugu i da te posluša.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

21.07.2015 16:50

Vučić lider u regionu? __ ! Pa lik je samo za promućati pa proliti. Rasprodaje Srbiju, trpa procenat u džep i to je to. Dodik je to već odradio. Nažalost ni Srbi u Srbiji nisu ništa osvješćeniji.

ODGOVORITE
Name

Nedeljko

21.07.2015 22:07

Ostavi ti nas na miru i gledaj svoja posla. Ti si ovo sve i zakuvo! Ti, bivši radikal i cetnik glumiš sada mirotvorca!!!

ODGOVORITE