Зауставити злоупотребу посмртних остатака

Чланови Регионалне координације организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије поручили су данас да неће дозволити никакву антроплошку обраду тијела у спомен-костурници у Миљевићима, у Источном Сарајеву.

Босна и Херцеговина 21.07.2015 | 17:24
Зауставити злоупотребу посмртних остатака

Састанак организација породица несталих и представника институција из Републике Српске сазван је након најаве да би требало доћи до поновног пописивања посмртних остатака у мртвачницама и спомен-костурницама, због чега су породице огорчене.

“Не дозвољавамо никакву антрополошку обраду тијела у спомен-костурници у Миљевићима док се не успостави Централна евиденција несталих лица у БиХ, а која је требала бити урађена прије седам година”, поручиле су огорчене породице.

Иницијатори свега овога су Инситут за нестала лица БиХ и Међународна комисија за нестала лица, а намјера читавог овог процеса је добро позната, тврде породице.

“Они ће од једног скелета направити два, три, четири, колико њима одговара и намириће те своје бројке. Ко зна, можда ће их и у Сребреницу послати. Ово је тотални хаос. Ми као породице не знамо шта да радимо више. Сва ова тијела одавде ће се поново вратити на мјесто одакле су ископана и затрпаће се. Само се породице заваравају”, сматра предсједник Регионалног одбора несталих лица Милка Кокот.

Породице сматрају да је велики проблем и чињеница да би се овим процесом ревизије посмртних остатака пренијела надлежност ентитета на ниво БиХ.

У Регионалном одбору за нестала лица тврде да је њихов Оперативни тим ускладио број несталих лица са бројем тијела која се налазе у спомен-костурници у Миљевићима, али да се сада покушава одрадити сличан сценарио као и у Невесињу.

“У Невесињу је од 58 посмртних остатака направљено 94, а овдје предвиђају од 275 да би било више од хиљаду. То значи да више не би било несталих Срба. То породице несталих не дозвољавају и нека је срамота оних српских представника у Институту за нестала лица БиХ”, поручио је предсједник Регионалне координације организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Мирко Вранић.

У Регионалном одбору несталих лица напомињу да су патолози Жељко Каран и Зоран Станковић идентификовали више од три хиљаде тијела српске националности, а да сада неко из Међународне комисије за нестала лица жели да негира њихову стручност.

Породице су након састанка закључиле да ће затражити од Међународне комисије да им се достави доказ да тијела која се налазе у спомен-костурници у Источном Сарајеву не припадају неком од чланова породица несталих из Републике Српске.

Тражиће се и одговорност свих представника српског народа који су учествовали у пројекту Ревизије, а који се односи на Републику Српску.

(БН ТВ)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зеро

21.07.2015 16:20

Милка,Милка,бас си Кокот.И то прави.

ОДГОВОРИТЕ