Zaustaviti zloupotrebu posmrtnih ostataka

Članovi Regionalne koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije poručili su danas da neće dozvoliti nikakvu antroplošku obradu tijela u spomen-kosturnici u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 21.07.2015 | 17:24
Zaustaviti zloupotrebu posmrtnih ostataka

Sastanak organizacija porodica nestalih i predstavnika institucija iz Republike Srpske sazvan je nakon najave da bi trebalo doći do ponovnog popisivanja posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama, zbog čega su porodice ogorčene.

“Ne dozvoljavamo nikakvu antropološku obradu tijela u spomen-kosturnici u Miljevićima dok se ne uspostavi Centralna evidencija nestalih lica u BiH, a koja je trebala biti urađena prije sedam godina”, poručile su ogorčene porodice.

Inicijatori svega ovoga su Insitut za nestala lica BiH i Međunarodna komisija za nestala lica, a namjera čitavog ovog procesa je dobro poznata, tvrde porodice.

“Oni će od jednog skeleta napraviti dva, tri, četiri, koliko njima odgovara i namiriće te svoje brojke. Ko zna, možda će ih i u Srebrenicu poslati. Ovo je totalni haos. Mi kao porodice ne znamo šta da radimo više. Sva ova tijela odavde će se ponovo vratiti na mjesto odakle su iskopana i zatrpaće se. Samo se porodice zavaravaju”, smatra predsjednik Regionalnog odbora nestalih lica Milka Kokot.

Porodice smatraju da je veliki problem i činjenica da bi se ovim procesom revizije posmrtnih ostataka prenijela nadležnost entiteta na nivo BiH.

U Regionalnom odboru za nestala lica tvrde da je njihov Operativni tim uskladio broj nestalih lica sa brojem tijela koja se nalaze u spomen-kosturnici u Miljevićima, ali da se sada pokušava odraditi sličan scenario kao i u Nevesinju.

“U Nevesinju je od 58 posmrtnih ostataka napravljeno 94, a ovdje predviđaju od 275 da bi bilo više od hiljadu. To znači da više ne bi bilo nestalih Srba. To porodice nestalih ne dozvoljavaju i neka je sramota onih srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH”, poručio je predsjednik Regionalne koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mirko Vranić.

U Regionalnom odboru nestalih lica napominju da su patolozi Željko Karan i Zoran Stanković identifikovali više od tri hiljade tijela srpske nacionalnosti, a da sada neko iz Međunarodne komisije za nestala lica želi da negira njihovu stručnost.

Porodice su nakon sastanka zaključile da će zatražiti od Međunarodne komisije da im se dostavi dokaz da tijela koja se nalaze u spomen-kosturnici u Istočnom Sarajevu ne pripadaju nekom od članova porodica nestalih iz Republike Srpske.

Tražiće se i odgovornost svih predstavnika srpskog naroda koji su učestvovali u projektu Revizije, a koji se odnosi na Republiku Srpsku.

(BN TV)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zero

21.07.2015 16:20

Milka,Milka,bas si Kokot.I to pravi.

ODGOVORITE