Референдум ствара још гору ситуацију за Србе

Референдумско питање је тако конципирано да се пружи максимална могућност да до референдума не дође, каже шеф посланичког клуба ПДП Бранислав Бореновић.

Република Српска 21.07.2015 | 14:19
Референдум ствара још гору ситуацију за Србе

Опозиционе странке у Народној скупштини Републике Српске имале су тежак задатак да се одреде према одлуци о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Током расправе истовремено се говорило да су незадовољни радом тих институција, али да референдум није право рјешење, да не вјерују Додиковим добрим намјерама, већ да је одлука политичке природе, јер је СНСД својевремено подржао оснивање тих институција.

У интервјуу за Истину, Бранислав Бореновић, шеф посланичког клуба ПДП, говори о свему томе, као и зашто постоји могућност да се референдум не одржи, шта недостаје у одлуци коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске уз уздржаност опозиције, те какве су могуће посљедице цијелог случаја.

"Било референдум или не, једно је сигурно, Суд и Тужилаштво БиХ неће бити укинути, нажалост, остају у истом, ако не и у још драстичнијем и ригорознијем облику по интерес српског народа. На овај начин се не могу промијенити закони који су из „фазе наметнутих“ прешли у парламентарно формално усвојене још прије 12, 13 година, и то гласовима СНСД. Зато ће бити средство политизације, тензија и нестабилности један дужи период. У завршном обраћању Додик је објаснио своју стратегију и циљ: Да Бошњаци покрену витални национални интерес у Вијећу народа Републике Српске, па усаглашавање, па оцјена уставности пред Уставним судом Републике Српске, а као крајња активност је и индиректни Додиков позив упоћен бошњачком члану Предсједништва Изетбеговићу да покрене апелацију пред Уставним судом БиХ, што ће сигурно додатно продужити ову сапуницу од које никакву корист неће имати грађани Српске, а поготово не они који су трпили дискриминаторске одлуке судова или се тренутно налазе пред њима. Само један референдум има смисла у Републици Српској, а то је онај за статус Српске", закључио је Бореновић.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бумеранг

21.07.2015 12:40

Прије 13 година, једино је Милорад Додик био заинтересован за власт на нивоу ентитета. И био се дочепао те власти. А данас му је то измакло из руку. Вратио му се БХ ниво као бумеранг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.07.2015 12:42

Тако је Браниславе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

21.07.2015 12:57

Опет референдум,цццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

21.07.2015 13:51

Са и без референдума народ у РС мучи се да преживи ову лошу или гору ситуацију, која само муке задаје народу годинама у сред Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

21.07.2015 14:07

А ста ти стварас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

21.07.2015 14:19

Господин Бореновић је потпуно у праву и све што је казао је реално.Додиков референдум је само губљење времена, стварање раздора међу српским политичким странкама, али и напетости на нивоу БиХ.Осим тога, у ову причу Додик увлачи и Србију којој то може да буде само додатни терет на путу ка ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

21.07.2015 14:37

Стрпајте мафијаша у затвор већ једном и прекините да кукате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ww

21.07.2015 16:09

16 год у скупштини а ништа . Дијете које је тад кренуло у школу завршило је факултет

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

22.07.2015 08:58

Господине, ако је тако као што тврдите да референдум ствара још гору ситуацију за Србе (ја не сумњам у ваше ријечи)зашто сте били уздржани. Зар није нормално да будете против, мислим да би то било у складу са оним што нам приповједате ових дана. Шта мислите, да ли су грађани који вама вјерују очекивали ваше противљење доношењу те одлуке. Да ли заиста мислите да можете бити уздржани код оваквих одлука. Зар се увјек мора калкулисати и ићи на сигурно тј. не бити уплетен превише али бити присутан. Јадна је то политика, нема уздржаних или си за или си против па се бориш за своје становиште.

ОДГОВОРИТЕ