Referendum stvara još goru situaciju za Srbe

Referendumsko pitanje je tako koncipirano da se pruži maksimalna mogućnost da do referenduma ne dođe, kaže šef poslaničkog kluba PDP Branislav Borenović.

Republika Srpska 21.07.2015 | 14:19
Referendum stvara još goru situaciju za Srbe

Opozicione stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske imale su težak zadatak da se odrede prema odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Tokom rasprave istovremeno se govorilo da su nezadovoljni radom tih institucija, ali da referendum nije pravo rješenje, da ne vjeruju Dodikovim dobrim namjerama, već da je odluka političke prirode, jer je SNSD svojevremeno podržao osnivanje tih institucija.

U intervjuu za Istinu, Branislav Borenović, šef poslaničkog kluba PDP, govori o svemu tome, kao i zašto postoji mogućnost da se referendum ne održi, šta nedostaje u odluci koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske uz uzdržanost opozicije, te kakve su moguće posljedice cijelog slučaja.

"Bilo referendum ili ne, jedno je sigurno, Sud i Tužilaštvo BiH neće biti ukinuti, nažalost, ostaju u istom, ako ne i u još drastičnijem i rigoroznijem obliku po interes srpskog naroda. Na ovaj način se ne mogu promijeniti zakoni koji su iz „faze nametnutih“ prešli u parlamentarno formalno usvojene još prije 12, 13 godina, i to glasovima SNSD. Zato će biti sredstvo politizacije, tenzija i nestabilnosti jedan duži period. U završnom obraćanju Dodik je objasnio svoju strategiju i cilj: Da Bošnjaci pokrenu vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda Republike Srpske, pa usaglašavanje, pa ocjena ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Srpske, a kao krajnja aktivnost je i indirektni Dodikov poziv upoćen bošnjačkom članu Predsjedništva Izetbegoviću da pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, što će sigurno dodatno produžiti ovu sapunicu od koje nikakvu korist neće imati građani Srpske, a pogotovo ne oni koji su trpili diskriminatorske odluke sudova ili se trenutno nalaze pred njima. Samo jedan referendum ima smisla u Republici Srpskoj, a to je onaj za status Srpske", zaključio je Borenović.

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bumerang

21.07.2015 14:40

Prije 13 godina, jedino je Milorad Dodik bio zainteresovan za vlast na nivou entiteta. I bio se dočepao te vlasti. A danas mu je to izmaklo iz ruku. Vratio mu se BH nivo kao bumerang.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.07.2015 14:42

Tako je Branislave.

ODGOVORITE
Name

zero

21.07.2015 14:57

Opet referendum,cccc

ODGOVORITE
Name

belaj

21.07.2015 15:51

Sa i bez referenduma narod u RS muči se da preživi ovu lošu ili goru situaciju, koja samo muke zadaje narodu godinama u sred Evrope.

ODGOVORITE
Name

Roki

21.07.2015 16:07

A sta ti stvaras

ODGOVORITE
Name

Brane

21.07.2015 16:19

Gospodin Borenović je potpuno u pravu i sve što je kazao je realno.Dodikov referendum je samo gubljenje vremena, stvaranje razdora među srpskim političkim strankama, ali i napetosti na nivou BiH.Osim toga, u ovu priču Dodik uvlači i Srbiju kojoj to može da bude samo dodatni teret na putu ka EU.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

21.07.2015 16:37

Strpajte mafijaša u zatvor već jednom i prekinite da kukate....

ODGOVORITE
Name

ww

21.07.2015 18:09

16 god u skupštini a ništa . Dijete koje je tad krenulo u školu završilo je fakultet

ODGOVORITE
Name

domaćica

22.07.2015 10:58

Gospodine, ako je tako kao što tvrdite da referendum stvara još goru situaciju za Srbe (ja ne sumnjam u vaše riječi)zašto ste bili uzdržani. Zar nije normalno da budete protiv, mislim da bi to bilo u skladu sa onim što nam pripovjedate ovih dana. Šta mislite, da li su građani koji vama vjeruju očekivali vaše protivljenje donošenju te odluke. Da li zaista mislite da možete biti uzdržani kod ovakvih odluka. Zar se uvjek mora kalkulisati i ići na sigurno tj. ne biti upleten previše ali biti prisutan. Jadna je to politika, nema uzdržanih ili si za ili si protiv pa se boriš za svoje stanovište.

ODGOVORITE