"Ни Новак, ни Федерер нису играли Дејвис куп..."!

Бивши шпански играч Томас Карбонељ, сада тениски аналитичар, рекао је да нови неуспех Дејвис куп репрезентације мора бити опомена за све.

Тенис 21.07.2015 | 15:20
"Ни Новак, ни Федерер нису играли Дејвис куп..."!

Шпанија је за викенд у Владивостоку изгубила од Русије са 3-2 у баражу и тако другу годину заредом остала без Светске групе Дејвис купа.

Карбонељ, који је током каријере освојио две титуле, навео је да одуство најбољих играча није једини проблем.

„Ђоковић није путовао у Аргентину, а када се врати кући нико неће упирати прстом у њега него ће рећи ’Хвала ти много што си нам помогао да у прошлости освојимо Дејвис куп, што си освојио Вимблдон. Ти си понос наше земље’. Федерер је одлучио да игра једну годину за национални тим и нико му није ништа рекао у Швајцарској“, рекао је Карбонељ објашњавајући тежак пораз од Руса.

Селекторка Кончита Мартинес на клупи је заменила Галу Леон Гарсију која је неочекивано дала отказ и већ на старту се сусрела са проблемима које је имала њена претходница. Гала Леон је одустала због притиска који је покренула породица Надал да је непојмљиво да жена буде селектор мушке репрезентације.

„Кончита је урадила сјајан посао. Раније смо имали тим са мање гаранција. У крајњем случају, она није играла“.

Рафа Надал наставио је бојкот националног тима, Давид Ферер се опоравља од повреде лакта, Фелисијано Лопес за овај викенд заказао свадбу, док се на списку нису нашли ни Роберто Баутиста Агут, Гиљермо Гарсија-Лопес, Фернандо Вердаско, Пабло Карењо-Буста, Данијел Химено-Травер, Марсел Гранољерс... Сви они се налазе међу првих 80 играча на АТП листи.

„Ми смо нација која је освојила пет ’салатара’ у последњих 15 година. Веома смо добри. Веома је лако пљунути на ’салатару’ и рећи како су они незахвални, али то није реално. Реците ми која је земља толико освајала? Таква не постоји“, додао је он.

46-годишњи Каталонац прокоментарисао је и сам меч у Владивостоку.

„Мислио сам да ће Шпанија годинама побеђивати у дублу. Лопес и Мареро су играчи који су играли веома добро. Али, Шпанија је ’запела’ и није стигла до циља. Следећег дана сте мислили да играте против Качанова, а одједном се појави Донској који је веома опасан играч. Људи увек говоре о бројевима – Донској је одличан играч, али је психички нестабилан. Тај меч је био веома опасан, посебно у гостима. Робредо је играо резервисаније, Донској је имао сјајан дан и Томи је упао у проблем. И Рубљев, какво год мишљење имали о њему, победио је Вердаска у Барселони и способан је да уради све“, истакао је некадашњи 40. играч света.

За крај, осврнуо се на тренутну ситуацију у Тениском савезу Шпаније (РФЕФ).

„Оно што сада видимо захтева изборе у Савезу, што је пре могуће. Не заборавите да је садашњи председник (Фернандес-Ладреда) био десна рука Хосе Луиса Ескануеље“, закључио је Карбонељ.

Коментари / 0

Оставите коментар