"Ni Novak, ni Federer nisu igrali Dejvis kup..."!

Bivši španski igrač Tomas Karbonelj, sada teniski analitičar, rekao je da novi neuspeh Dejvis kup reprezentacije mora biti opomena za sve.

Tenis 21.07.2015 | 15:20
"Ni Novak, ni Federer nisu igrali Dejvis kup..."!

Španija je za vikend u Vladivostoku izgubila od Rusije sa 3-2 u baražu i tako drugu godinu zaredom ostala bez Svetske grupe Dejvis kupa.

Karbonelj, koji je tokom karijere osvojio dve titule, naveo je da odustvo najboljih igrača nije jedini problem.

„Đoković nije putovao u Argentinu, a kada se vrati kući niko neće upirati prstom u njega nego će reći ’Hvala ti mnogo što si nam pomogao da u prošlosti osvojimo Dejvis kup, što si osvojio Vimbldon. Ti si ponos naše zemlje’. Federer je odlučio da igra jednu godinu za nacionalni tim i niko mu nije ništa rekao u Švajcarskoj“, rekao je Karbonelj objašnjavajući težak poraz od Rusa.

Selektorka Končita Martines na klupi je zamenila Galu Leon Garsiju koja je neočekivano dala otkaz i već na startu se susrela sa problemima koje je imala njena prethodnica. Gala Leon je odustala zbog pritiska koji je pokrenula porodica Nadal da je nepojmljivo da žena bude selektor muške reprezentacije.

„Končita je uradila sjajan posao. Ranije smo imali tim sa manje garancija. U krajnjem slučaju, ona nije igrala“.

Rafa Nadal nastavio je bojkot nacionalnog tima, David Ferer se oporavlja od povrede lakta, Felisijano Lopes za ovaj vikend zakazao svadbu, dok se na spisku nisu našli ni Roberto Bautista Agut, Giljermo Garsija-Lopes, Fernando Verdasko, Pablo Karenjo-Busta, Danijel Himeno-Traver, Marsel Granoljers... Svi oni se nalaze među prvih 80 igrača na ATP listi.

„Mi smo nacija koja je osvojila pet ’salatara’ u poslednjih 15 godina. Veoma smo dobri. Veoma je lako pljunuti na ’salataru’ i reći kako su oni nezahvalni, ali to nije realno. Recite mi koja je zemlja toliko osvajala? Takva ne postoji“, dodao je on.

46-godišnji Katalonac prokomentarisao je i sam meč u Vladivostoku.

„Mislio sam da će Španija godinama pobeđivati u dublu. Lopes i Marero su igrači koji su igrali veoma dobro. Ali, Španija je ’zapela’ i nije stigla do cilja. Sledećeg dana ste mislili da igrate protiv Kačanova, a odjednom se pojavi Donskoj koji je veoma opasan igrač. Ljudi uvek govore o brojevima – Donskoj je odličan igrač, ali je psihički nestabilan. Taj meč je bio veoma opasan, posebno u gostima. Robredo je igrao rezervisanije, Donskoj je imao sjajan dan i Tomi je upao u problem. I Rubljev, kakvo god mišljenje imali o njemu, pobedio je Verdaska u Barseloni i sposoban je da uradi sve“, istakao je nekadašnji 40. igrač sveta.

Za kraj, osvrnuo se na trenutnu situaciju u Teniskom savezu Španije (RFEF).

„Ono što sada vidimo zahteva izbore u Savezu, što je pre moguće. Ne zaboravite da je sadašnji predsednik (Fernandes-Ladreda) bio desna ruka Hose Luisa Eskanuelje“, zaključio je Karbonelj.

Komentari / 0

Ostavite komentar