Турци сумњају да је ИД организовала напад

Турски званичници сумњају да иза напада бомбаша самоубице у Суручу, у коме је према последњем билансу погинуо 31 човек, стоји екстремистичка Исламска држава.

Свијет 21.07.2015 | 07:21
Турци сумњају да је ИД организовала напад

У експлозији у дворишту културног центра рањено је 100 људи и сви су хоспитализовани, према билансу напада који је издало турско Министарство унутрашњих послова.

Суруч је недалеко од сиријског града Кобанеа, где су снаге Курда крајем јуна преузеле контролу од џихадсита Исламске државе.

По неким извештајима, на скупу у културном центру у Суручу било је 300 чланова једне омладинске организације с циљем да припреме пут у Кобане и укључе се у обнову тог града.

Турски званичници обећали су да ће узвратити нападачима на град Суруч и на групу политичких активиста који су желели да помогну разрушеном сиријском граду Кобанеу.

"Суочени смо са терористичким инцидентом. Имамо вољу да нађемо и да казнимо оне који су за то одговорни", рекао је турски премијер Ахмет Давутоглу.

Нико није још преузео одговорност за напад, али је један високи владин званичник рекао за АП да Турска сумња да је група Исламска држава иза напада који је изведен као одмазда за турске мере против екстремиста.

Како наводи АП, ако је Исламска држава заиста организовала тај напад то би био најтежи напад ове групе унутар Турске.

У Истанбулу су одржани протести поводом самоубилачког напада близу границе са Сиријом, за који су демонстранти окривили турску владу, али је дошло до сукоба и полиција је морала да употреби сузавац и водене топове.

Жена самоубица са везама с Исламском државом дигла се у ваздух у туристичкој четврти у Истанбулу у јануару, и убила је једног полицајца и ранила другог.

САД су осудиле напад и навеле да су жртве припремале да помогну у напорима реконструкције Кобанеа.

"Изражавамо нашу солидарност са турском владом и турским народом и поново истичемо нашу решеност да се боримо против претње тероризма", рекао је представник за штампу Беле куће Џош Ернест.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бомба

21.07.2015 09:02

Погинуло 31. Нема ни једног коментара, а да не би свадбе шта бисмо кометарисали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТКАД САМ СЕБЕ УХВАТИО У ЛАЖИ НИКОМЕ ВИШЕ НЕ ВЕРУЈЕМ

21.07.2015 13:45

Не верујем да је ИД организовала напад. Пре ће бити да је то све осмишљено у Београду, као и оно у Поточарима, а као што тврде пискарала тзв. ''слободне босне'' (и Херцеговине),а они све знају.

ОДГОВОРИТЕ