Turci sumnjaju da je ID organizovala napad

Turski zvaničnici sumnjaju da iza napada bombaša samoubice u Suruču, u kome je prema poslednjem bilansu poginuo 31 čovek, stoji ekstremistička Islamska država.

Svijet 21.07.2015 | 07:21
Turci sumnjaju da je ID organizovala napad

U eksploziji u dvorištu kulturnog centra ranjeno je 100 ljudi i svi su hospitalizovani, prema bilansu napada koji je izdalo tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Suruč je nedaleko od sirijskog grada Kobanea, gde su snage Kurda krajem juna preuzele kontrolu od džihadsita Islamske države.

Po nekim izveštajima, na skupu u kulturnom centru u Suruču bilo je 300 članova jedne omladinske organizacije s ciljem da pripreme put u Kobane i uključe se u obnovu tog grada.

Turski zvaničnici obećali su da će uzvratiti napadačima na grad Suruč i na grupu političkih aktivista koji su želeli da pomognu razrušenom sirijskom gradu Kobaneu.

"Suočeni smo sa terorističkim incidentom. Imamo volju da nađemo i da kaznimo one koji su za to odgovorni", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Niko nije još preuzeo odgovornost za napad, ali je jedan visoki vladin zvaničnik rekao za AP da Turska sumnja da je grupa Islamska država iza napada koji je izveden kao odmazda za turske mere protiv ekstremista.

Kako navodi AP, ako je Islamska država zaista organizovala taj napad to bi bio najteži napad ove grupe unutar Turske.

U Istanbulu su održani protesti povodom samoubilačkog napada blizu granice sa Sirijom, za koji su demonstranti okrivili tursku vladu, ali je došlo do sukoba i policija je morala da upotrebi suzavac i vodene topove.

Žena samoubica sa vezama s Islamskom državom digla se u vazduh u turističkoj četvrti u Istanbulu u januaru, i ubila je jednog policajca i ranila drugog.

SAD su osudile napad i navele da su žrtve pripremale da pomognu u naporima rekonstrukcije Kobanea.

"Izražavamo našu solidarnost sa turskom vladom i turskim narodom i ponovo ističemo našu rešenost da se borimo protiv pretnje terorizma", rekao je predstavnik za štampu Bele kuće Džoš Ernest.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bomba

21.07.2015 09:02

Poginulo 31. Nema ni jednog komentara, a da ne bi svadbe šta bismo kometarisali.

ODGOVORITE
Name

ОТКАД САМ СЕБЕ УХВАТИО У ЛАЖИ НИКОМЕ ВИШЕ НЕ ВЕРУЈЕМ

21.07.2015 13:45

Не верујем да је ИД организовала напад. Пре ће бити да је то све осмишљено у Београду, као и оно у Поточарима, а као што тврде пискарала тзв. ''слободне босне'' (и Херцеговине),а они све знају.

ODGOVORITE