Помоћ привреди или прање новца?

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Предлог закона о порезу на доходак. Објашњење Владе Републике Српске је да се овим законом растерећују привредници, а опозиција је ударила жестоку контру - да је закон усвојен како би се на легалан начин у Српску убацио и "опрао прљав новац" из сумњивих страних фондова и то куповином обвезница Републике Српске!

Република Српска 20.07.2015 | 18:30
Помоћ привреди или прање новца?

Досадашње плаћање пореза на уновчавање добити, који је у Српској износио 10 одсто, сад је укинуто.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија појашњава да се овим законским решењима мења начин опорезивања дохотка физичких лица, пореска основица и пореска ослобађања.

Он је нагласио да је Влада Српске ради привлачења страних инвестиција предложила и нову врсту дохотка - доходак из страних извора, који ће бити опорезован према посебним правилима у односу на доходак остварен у Републици Српској.

Тегелтија је навео да опорезивање дохотка из страних извора може остварити квалификовани инвеститор који инвестира у привреду Српске у износу већем од два милиона КМ.

Миладин Станић, посланик СДС, каже за "Новости" да је Влада РС остала без новца и без помоћи страних финансијских институција, па су сада кренули у израде и усвајање закона којим се може скупљати новац из иностранства и сумњивих фондова, а под плаштом инвестиција.

- Тај новац је у ствари новац који је изнет из Републике Српске, али ће се сада вратити и оплодити у смислу инвестиција и једину зараду ће имати они који су га раније и однели из Српске. А то су разни тајкуни и актуелна власт - истиче Станић.

Алекса Милојевић, економски аналитичар, каже за "Новости" да није одавно видео нејаснији закон који усваја нека влада РС.

- Овде је све набацано у закону и мора се рећи да су многе ствари нејасне. Од тога шта Влада намерава са новцем страних инвеститора и како ће тај новац бити опрезован. Такође су нејасна и објашњења Владе РС због чега је баш сада дошло до усвајања овог закона - каже Милојевић.

"СВЕЖЕ ПАРЕ"

Он показује да Влада РС дефинитивно нема новца јер када се усвајају овакви закони то је знак да вам по сваку цену треба свеж новац, а наша Влада већ месецима уверава грађане да Српска није пред банкротом и да има новца у буџету. Усвајање оваквог закона доказује супротно - истиче Милојевић.

(Новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бррр

20.07.2015 16:58

Мозда је Бркица Интеграл продао јахту у Порторозу па да поново завврти крадену лову без пореза а и кур.ве су у Словенији поскупиле тако да му је поново боље да је.е свој народ јер то га цини сретним јер обер лопове само увецање цифре води до оргазма и то је болест која је неизљецива и преноси се с кољена кољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

20.07.2015 20:19

Знају Миле и кумови да це им ЕУ и САД блокирати рацуне па це сад преко дјевицанских,марсалских и питај бога којих све острва да врате паре у РС и кроз приватну дрзаву коју ти лопови посједују (а ми је зовемо Република Српска)да их оперу и врате на своје рацуне...И онда им пуна уста Српства...ма нека је сутра укину...ста це нам.Да се пар лопова богати...

Name

коса мркоњицка

20.07.2015 17:03

Збогом политико пропасти, Теги, Доди, Зеки, Цубри, Каја и раја из краја. Остала нам је само гола коза и први програм БН да вас се сијецамо. Камо среца да се нисте појавили. Или казите несто позитивно, осим асвалтирања сеоских путева и отварања сеоских цркви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коз

20.07.2015 17:37

Нема пара ни народ је до задње марке покраден у року мјесец дана све це дакле на кољена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

20.07.2015 17:37

Овој власти нон-стоп требају свјеже паре. То су обичне будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промасај

20.07.2015 20:26

Сви масите ово је све због једне трансакције. УИО купује простору БЛ за 35 милиона, а порез на добит је најмање 1 - 2 милиона о томе се ради. Ко це устедити тај новац Радисиц или МГминд ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

20.07.2015 20:50

Сваки дан нас убједјују да нам је било лосе за време ТИТЕ , и његовог братства и јединства, радницког самоуправљања. Ја загризо. Скоро ме убједисе да сам тада био политицки приглуп. ЛАЗУ, курве бандитске и националистицке. БИО сам ЦОВЈЕК. Данас сам ЛУД и РОБ ! Срамота своје породице , сто нисам знао украсти и отети. Данас идем на дневницу да робујем градском смраду, сто ратиста није видио... Сви знамо, ТО !Али ,РОБ сам ! Не смијем то јавно да казем, (паксу, како год) Јер та понекад дневница код градског смрада, продузи насу наду и агонију, мене и моје породице за неко време. Зна то градски смрад и јавно и несакривено узива у расподјели садасњих улога . Земљотресу се радујем и надам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Илић

21.07.2015 06:42

Добро се ми и држимо кад се узме у обзир шта нам Додик и његова криминална организација раде. Прилагођавају законе, судове, својим потребама,а ти народе опет гласај за Додика, Цвијановићку, Шпирића, Кошарца, Богданића и осталу багру, која нам крв попи.

ОДГОВОРИТЕ