Pomoć privredi ili pranje novca?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Predlog zakona o porezu na dohodak. Objašnjenje Vlade Republike Srpske je da se ovim zakonom rasterećuju privrednici, a opozicija je udarila žestoku kontru - da je zakon usvojen kako bi se na legalan način u Srpsku ubacio i "oprao prljav novac" iz sumnjivih stranih fondova i to kupovinom obveznica Republike Srpske!

Republika Srpska 20.07.2015 | 18:30
Pomoć privredi ili pranje novca?

Dosadašnje plaćanje poreza na unovčavanje dobiti, koji je u Srpskoj iznosio 10 odsto, sad je ukinuto.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija pojašnjava da se ovim zakonskim rešenjima menja način oporezivanja dohotka fizičkih lica, poreska osnovica i poreska oslobađanja.

On je naglasio da je Vlada Srpske radi privlačenja stranih investicija predložila i novu vrstu dohotka - dohodak iz stranih izvora, koji će biti oporezovan prema posebnim pravilima u odnosu na dohodak ostvaren u Republici Srpskoj.

Tegeltija je naveo da oporezivanje dohotka iz stranih izvora može ostvariti kvalifikovani investitor koji investira u privredu Srpske u iznosu većem od dva miliona KM.

Miladin Stanić, poslanik SDS, kaže za "Novosti" da je Vlada RS ostala bez novca i bez pomoći stranih finansijskih institucija, pa su sada krenuli u izrade i usvajanje zakona kojim se može skupljati novac iz inostranstva i sumnjivih fondova, a pod plaštom investicija.

- Taj novac je u stvari novac koji je iznet iz Republike Srpske, ali će se sada vratiti i oploditi u smislu investicija i jedinu zaradu će imati oni koji su ga ranije i odneli iz Srpske. A to su razni tajkuni i aktuelna vlast - ističe Stanić.

Aleksa Milojević, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da nije odavno video nejasniji zakon koji usvaja neka vlada RS.

- Ovde je sve nabacano u zakonu i mora se reći da su mnoge stvari nejasne. Od toga šta Vlada namerava sa novcem stranih investitora i kako će taj novac biti oprezovan. Takođe su nejasna i objašnjenja Vlade RS zbog čega je baš sada došlo do usvajanja ovog zakona - kaže Milojević.

"SVEŽE PARE"

On pokazuje da Vlada RS definitivno nema novca jer kada se usvajaju ovakvi zakoni to je znak da vam po svaku cenu treba svež novac, a naša Vlada već mesecima uverava građane da Srpska nije pred bankrotom i da ima novca u budžetu. Usvajanje ovakvog zakona dokazuje suprotno - ističe Milojević.

(Novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Brrr

20.07.2015 16:58

Mozda je Brkica Integral prodao jahtu u Portorozu pa da ponovo zavvrti kradenu lovu bez poreza a i kur.ve su u Sloveniji poskupile tako da mu je ponovo bolje da je.e svoj narod jer to ga cini sretnim jer ober lopove samo uvecanje cifre vodi do orgazma i to je bolest koja je neizljeciva i prenosi se s koljena koljeno

ODGOVORITE
Name

Mi sami

20.07.2015 20:19

Znaju Mile i kumovi da ce im EU i SAD blokirati racune pa ce sad preko djevicanskih,marsalskih i pitaj boga kojih sve ostrva da vrate pare u RS i kroz privatnu drzavu koju ti lopovi posjeduju (a mi je zovemo Republika Srpska)da ih operu i vrate na svoje racune...I onda im puna usta Srpstva...ma neka je sutra ukinu...sta ce nam.Da se par lopova bogati...

Name

kosa mrkonjicka

20.07.2015 17:03

Zbogom politiko propasti, Tegi, Dodi, Zeki, Cubri, Kaja i raja iz kraja. Ostala nam je samo gola koza i prvi program BN da vas se sijecamo. Kamo sreca da se niste pojavili. Ili kazite nesto pozitivno, osim asvaltiranja seoskih puteva i otvaranja seoskih crkvi.

ODGOVORITE
Name

koz

20.07.2015 17:37

Nema para ni narod je do zadnje marke pokraden u roku mjesec dana sve ce dakle na koljena

ODGOVORITE
Name

Cezar

20.07.2015 17:37

Ovoj vlasti non-stop trebaju svježe pare. To su obične budale.

ODGOVORITE
Name

Promasaj

20.07.2015 20:26

Svi masite ovo je sve zbog jedne transakcije. UIO kupuje prostoru BL za 35 miliona, a porez na dobit je najmanje 1 - 2 miliona o tome se radi. Ko ce ustediti taj novac Radisic ili MGmind ?

ODGOVORITE
Name

TITO

20.07.2015 20:50

Svaki dan nas ubjedjuju da nam je bilo lose za vreme TITE , i njegovog bratstva i jedinstva, radnickog samoupravljanja. Ja zagrizo. Skoro me ubjedise da sam tada bio politicki priglup. LAZU, kurve banditske i nacionalisticke. BIO sam COVJEK. Danas sam LUD i ROB ! Sramota svoje porodice , sto nisam znao ukrasti i oteti. Danas idem na dnevnicu da robujem gradskom smradu, sto ratista nije vidio... Svi znamo, TO !Ali ,ROB sam ! Ne smijem to javno da kazem, (paksu, kako god) Jer ta ponekad dnevnica kod gradskog smrada, produzi nasu nadu i agoniju, mene i moje porodice za neko vreme. Zna to gradski smrad i javno i nesakriveno uziva u raspodjeli sadasnjih uloga . Zemljotresu se radujem i nadam.

ODGOVORITE
Name

Saša Ilić

21.07.2015 06:42

Dobro se mi i držimo kad se uzme u obzir šta nam Dodik i njegova kriminalna organizacija rade. Prilagođavaju zakone, sudove, svojim potrebama,a ti narode opet glasaj za Dodika, Cvijanovićku, Špirića, Košarca, Bogdanića i ostalu bagru, koja nam krv popi.

ODGOVORITE