Српцу пријети еколошка катастрофа

Након што је Републичка управа за инспекцијске послове србачким „комуналцима“ забранила да одлажу отпад на градску депонију, која се налази иза одбранбеног насипа у непосредној близини ријеке Врбас, само два километра удаљеној од града, овом градићу на ушћу ријеке Врбас у Саву пријети права еколошка катастрофа!

Република Српска 11.04.2010 | 22:54
Српцу пријети еколошка катастрофа

На депонију је годинама одлагано разноврсно смеће и комунални отпад, што је оближњим домаћинствима загорчавало живот због неадекватног одржавања, честих паљевина и ширења неподношљивог смрада.

Градјани су изгубили стрпљење и изразили јавно незадовољство, захтјевајући да надлежни општински и републички органи предузму мјере на рјешавању овог дугогодишњег проблема.

Инспекција је забранила рад депоније и наложила да се санира прекривањем земљом и шљунком, што се управо и чини. Тако се србачки „Комуналац“ нашао у безизлазној ситуацији, јер није оспособљен да смеће редовно одвози на регионалну депонију у Рамиће код Бања Луке.

За одвоз само једног камиона са смећем на регионалну депонију удаљену 60 километара ваља издвојити 510 КМ, а „Комуналац“ ионако грца у финансијским проблемима, каже директор овог предузећа Ненад Радомир.

Он додаје да су камиони стари више од 30 година, а због енормних трошкова комуналних услуга, лоше наплативости, постоји опасност да се рад обустави. То би значило да смеће одвозе комуналци из Лакташа или Градишке по знатно вишој цијени.

За рад србачког „Комуналца“ из општинске касе годишње се издваја свега 450.000 КМ

-Уколико додје до његовог гашења, за ангажовање неког другог комуналног предузећа морало би се издвојити годишње око милион марака – тврди директор Ненад Радомир.

Начелник општине Драго Ћирић каже да је проблем смрада са Градске депоније, прекривањем земљом и шљуком, само дјелимично ријешен. Да би се одвозило смеће у Рамиће, потребно је обновити возни парк.

-Камиони које имамо не могу ићи на дуге релације због дотрајалости, а, нажалост, остао је само један . Обнова је немогућа због проблема са србачким буџетом – каже Ћирић. Он је незадовољан и понашањем ДЕПОТ-а, јер није испоштовао уговор о стварању рециклажног центра у Српцу и обезбједјењем једног намјенског возила, чиме би се овој општини као суоснивачу Регионалне депоније помогло у квалитетном збрињавању комуналног и другог отпада.

Ћирић наводи да србачки комуналци немају ни адекватан смјештај, јер раде у, такозваном, лименом монтажном објекту коме је рок употребе одавно истекао, а за изградњу другог нема пара ни предузеће ни општина.

-Због свега тога ово предузеће би могло доживјети потпуни колапс, што даје могућност да га преузме неки од приватних субјеката чиме би, нажалост, велики број радника остао без посла – закључује начелник Српца Драго Ћирић.

И док се о проблемима србачких комуналаца за сада само прича, радници овог предузећа уз велике напоре сакупљају смеће и отпад са цијелог подручја општине, а како ће га и гдје депоновати остаје непознаница.

(Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар