Srpcu prijeti ekološka katastrofa

Nakon što je Republička uprava za inspekcijske poslove srbačkim „komunalcima“ zabranila da odlažu otpad na gradsku deponiju, koja se nalazi iza odbranbenog nasipa u neposrednoj blizini rijeke Vrbas, samo dva kilometra udaljenoj od grada, ovom gradiću na ušću rijeke Vrbas u Savu prijeti prava ekološka katastrofa!

Republika Srpska 11.04.2010 | 22:54
Srpcu prijeti ekološka katastrofa

Na deponiju je godinama odlagano raznovrsno smeće i komunalni otpad, što je obližnjim domaćinstvima zagorčavalo život zbog neadekvatnog održavanja, čestih paljevina i širenja nepodnošljivog smrada.

Gradjani su izgubili strpljenje i izrazili javno nezadovoljstvo, zahtjevajući da nadležni opštinski i republički organi preduzmu mjere na rješavanju ovog dugogodišnjeg problema.

Inspekcija je zabranila rad deponije i naložila da se sanira prekrivanjem zemljom i šljunkom, što se upravo i čini. Tako se srbački „Komunalac“ našao u bezizlaznoj situaciji, jer nije osposobljen da smeće redovno odvozi na regionalnu deponiju u Ramiće kod Banja Luke.

Za odvoz samo jednog kamiona sa smećem na regionalnu deponiju udaljenu 60 kilometara valja izdvojiti 510 KM, a „Komunalac“ ionako grca u finansijskim problemima, kaže direktor ovog preduzeća Nenad Radomir.

On dodaje da su kamioni stari više od 30 godina, a zbog enormnih troškova komunalnih usluga, loše naplativosti, postoji opasnost da se rad obustavi. To bi značilo da smeće odvoze komunalci iz Laktaša ili Gradiške po znatno višoj cijeni.

Za rad srbačkog „Komunalca“ iz opštinske kase godišnje se izdvaja svega 450.000 KM

-Ukoliko dodje do njegovog gašenja, za angažovanje nekog drugog komunalnog preduzeća moralo bi se izdvojiti godišnje oko milion maraka – tvrdi direktor Nenad Radomir.

Načelnik opštine Drago Ćirić kaže da je problem smrada sa Gradske deponije, prekrivanjem zemljom i šljukom, samo djelimično riješen. Da bi se odvozilo smeće u Ramiće, potrebno je obnoviti vozni park.

-Kamioni koje imamo ne mogu ići na duge relacije zbog dotrajalosti, a, nažalost, ostao je samo jedan . Obnova je nemoguća zbog problema sa srbačkim budžetom – kaže Ćirić. On je nezadovoljan i ponašanjem DEPOT-a, jer nije ispoštovao ugovor o stvaranju reciklažnog centra u Srpcu i obezbjedjenjem jednog namjenskog vozila, čime bi se ovoj opštini kao suosnivaču Regionalne deponije pomoglo u kvalitetnom zbrinjavanju komunalnog i drugog otpada.

Ćirić navodi da srbački komunalci nemaju ni adekvatan smještaj, jer rade u, takozvanom, limenom montažnom objektu kome je rok upotrebe odavno istekao, a za izgradnju drugog nema para ni preduzeće ni opština.

-Zbog svega toga ovo preduzeće bi moglo doživjeti potpuni kolaps, što daje mogućnost da ga preuzme neki od privatnih subjekata čime bi, nažalost, veliki broj radnika ostao bez posla – zaključuje načelnik Srpca Drago Ćirić.

I dok se o problemima srbačkih komunalaca za sada samo priča, radnici ovog preduzeća uz velike napore sakupljaju smeće i otpad sa cijelog područja opštine, a kako će ga i gdje deponovati ostaje nepoznanica.

(Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar