Плата касни четвртини радника у Српској

Плату у прошлој години није редовно примало више од четвртине радника у Српској, а просјечно кашњење коверте са платном листом било је у распону од два до четири мјесеца.

Република Српска 20.07.2015 | 15:26
Плата касни четвртини радника у Српској

Анализа Савеза синдиката Републике Српске показала је да у прошлој години 27 одсто радника није редовно примало плату. Проблем је био најизраженији у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, гдје је око 40 одсто запослених зарађену плату чекало и послије истека мјесеца од претходне.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић каже да истраживања која спроводе посљедњих четири до пет година показују да је и у току 2014. био велики број радника који нису редовно добијали плате, нити су им редовно уплаћивани доприноси.

Иако је тај проценат нешто мањи него претходних година, Радошевићева истиче да је та бројка и даље велика и забрињавајућа.

- Протеклих година тај проценат је износио од 29 до 33 одсто, али без обзира на то не можемо рећи да је дошло до битног побољшања, јер је негативна пракса послодаваца да избјегавају своје обавезе и даље у великој мјери присутна - рекла је она и додала да је неопходна стална контрола и кажњавање таквих послодаваца.

Радошевићева је истакла да су истраживањем обухваћени само радници који су чланови синдиката, а да је ситуација много гора у предузећима у којима нема синдикалног организовања.

- На основу података Пореске управе РС може се закључити да је са проблемима у вези са нередовном уплатом доприноса суочено више од 45 одсто радника - нагласила је Радошевићева.

Када су у питању области у којима је проблем кашњења плата најизраженији, Радошевићева је истакала да је, осим и пољопривредној и прехрамбеној индустрији, тај проблем веома изражен и у сектору шумарства, дрвне индустрије и прераде папира, гдје око 37 одсто радника није имало редовна примања.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истакао је да та асоцијација не стоји, нити ће стајати иза послодаваца који не плаћају раднике и не уплаћују порезе и доприносе.

- Уколико су подаци Савеза синдиката тачни, ми осуђујемо послодавце који не плаћају раднике. Не знам има ли било гдје у свијету да радници раде по неколико мјесеци, а да не добијају плате. Не могу да схватим такав однос и послодавца и државе. Зашто држава не блокира предузећа која не исплаћују плате? Имамо случајева несавјесних послодаваца и ми их не штитимо - рекао је Шкребић.

У РС је запослено око 243.000 радника, а просјечна нето плата у у прошлој години износила је 825 КМ. У Савезу синдиката су истакли да бруто дуговања према радницима на основу неуплаћених доприноса и неисплаћених плата износе око 1,5 милијарди КМ. Подаци Пореске управе РС показују да дуг за доприносе износи око 700 милиона марака и представља огроман терет за јавне фондове, а посебно за Фонд ПИО и Фонд здравственог осигурања.

Проценат радника који нису редовно примали плате

2014. 27%
2013. 29%
2012. 30%
2011. 33%
2010. 33%

Сектори у којима највише радника нередовно прима плату

- пољопривреда и прехрамбена индустрија - 40%
- шумарство, дрвна индустрија и прерада папира - 37%
- металска индустрија и рударство - 33%
- грађевинарство и стамбено-комуналне дјелатности, трговина, угоститељство, саобраћај и везе - 18% до 30%

Сектори у којима су исплаћене највеће плате

- Финансијске дјелатности и дјелатности осигурања - 1.268
- Информације и комуникације 1.182
- Јавна управа, одбрана и обавезно социјално осигурање 1.083
- Вађење руде и камена 1.072
- Производња и снабдијевање струјом, гасом, паром и климатизација 1.060

Подручја у којима су исплаћене најмање плате

- Административне и помоћне услужне дјелатности 483
- Грађевинарство 531
- Хотелијерство и угоститељство 555
- Умјетност, забава и рекреација 566
- Прерађивачка индустрија 601

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лоло

20.07.2015 13:32

А шта ће тајкуну остати ако вас све исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.07.2015 14:23

Добро да јос има и хљеба, ови це и звијезду с неба украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

20.07.2015 14:37

Прво се треба платити троскове свадбе додином сину. Па онда иду плате.

ОДГОВОРИТЕ