Писецки: БиХ - важна тврђава исламиста

Терористичка организација "Исламска држава" могла би да од БиХ да направи главну оперативну базу у Европи, искористивши политичку стагнацију и тешку економску ситуацију у земљи, сматра научни директор Аустријског друштва за анализу политике Хелмут Писецки.

Босна и Херцеговина 20.07.2015 | 12:52
Писецки: БиХ - важна тврђава исламиста

"БиХ ће, средњорочно посматрано, постати још важнија тврђава исламиста због своје специфичности јер је једна од ријетких европских земаља са аутохтоном муслиманском популацијом", оцијенио је Писецки, који је и предсједник Управе консултантске компаније за међународна безбједоносна питања "Мар Адентро".

Писецки за "Глас Српске" каже да је у БиХ много могућности за ескалацију насиља и погоршање безбједносне ситуације.

Он наводи да су Беч, Грац и Линц центри екстремних исламиста у Аустрији, као и да је као најважнији идеолошки центар утврђена бечка Алтун-алем џамија, гдје су још активни неки водећи идеолози.

"За разлику од посљедњих неколико година, везе са ћелијама у БиХ сада су добро прикривене", рекао је Писецки и додао да је у Грацу све више екстремних исламиста, нарочито оних који имају везе са БиХ.

Он каже да екстремистичке везе са БиХ имају кључну улогу, те да озбиљне пријетње произилазе из широког распона исламистичког фронта, почевши од симпатизера "Исламске државе" до присталица "Муслиманског братства".

Према његовим ријечима, аустријске власти и даље третирају радикалног бечког имама Мухамеда Порчу из Сарајева као главног идеолога селефија, односно као некога ко није вехабија у правом смислу те ријечи.

"Порча је и даље везан за селефисте, али сада ради више него кад му је рад био тајан. Он се држи онога што ми зовемо легалистички исламизам", рекао је Писецки и додао да су међу важнијим питањима његове везе са "Муслиманским братством" јер се вјерује да је Порча веза за "Муслиманско братство" у БиХ.

Говорећи о сарадњи безбједоносних и полицијских агенција БиХ и Аустрије на плану борбе против тероризма, Писецки наводи да је аустријско Министарство унутрашњих послова хендикепирано недостатком средстава, не само у погледу финансирања и радне снаге, него и искуства и стручности.

"Први корак за квалитетну сарадњу је стратешка анализа ситуације и идентификовање циљних група и њихових планова. Јачање обавјештајних капацитета, такође, би помогло у сарадњи с властима других земаља", каже Писецки и додаје да тренутни правни оквир није усклађен са стварним нивоом терористичких пријетњи.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бисански тузилац

20.07.2015 11:54

Оцигледно је да из прикупљеног доказног материјала да овдје нема елемената кривицног дјела и да се истрага мозе одмах обуставити, а такодје је и подносилац пријаве закаснио са истом. Рецено је да ти неки фактори или шта ја знам који су ти се користе теским материјаним стањем и непросвјећеност босансског иначе доброћудног народа те с тим у вези тужилац сматра да се у тој изјави можда назиру елементи кривичног дјела омаловажавања и подцјењивања на основу географске припадности али се ради и о изјави нн лица. Истрагу треба усмјерити према том трагу за шта сам већ издао наредбу полицијским органима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.07.2015 12:28

Све се то хтјело и хоће. Како су нам увалили прво полувријеме тако ће нам увалити и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОНЕ

20.07.2015 12:48

ОВИ НИСУ СПОСОБНИ НИ ПОЖАР НАПРАВИТИ. ПРАВИ СЕ НАЛАЗЕ У БЕЧУ И ДАЉЕ. У БОСНИ ЈЕ СВЕ ПОРУШЕНО И НЕМА ВИШЕ ШТА ДА СЕ РУШИ ОСИМ УБИЈАЊА ГОЛИХ ЖИВОТА. АУСТРИЈА, ЊЕМАЧКА, ХОЛАНДИЈА , ФРАНЦУСКА И ЕНГЛЕСКА СУ ПРАВЕ МЕТЕ И УЖИТАК ЗА ЕКСТРЕМИСТЕ И ТЕРОРИСТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац

20.07.2015 13:02

Хајдемо мало о свадби, пустите ово, ионако никог не интетесује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

20.07.2015 13:54

Зато Хрвате и Србе силом дрзе у БиХ. Без нас, у Песевар би се претворили

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

20.07.2015 14:01

Из погледа ових људи зрачи доброћудност и благост , види се брате , да су дугогодишњи вјерници , јер само такви добију ову топлину у оку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

20.07.2015 15:34

Сто се тице ислама и ИСлЛ -а они су цисти терористи и користе,све и сваста да постигну оно сто зеле и зато безбедосне слузбе морају да формирају тим за униставање анти терористицког тима... Због своје сигурности и градјанске сигурности није њима мјесто у БИХ њима је мјесто у паклу... Нека иструну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

20.07.2015 16:50

Вехабије треба да захвале високим преставницима сто су се укоријенили у Бих,умјесто да помогну у проналазењу рјесења за боље за народ и дрзаву они скацу Србима за врат а вехабије пред њиховим носом имају своје центре за обуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

20.07.2015 20:58

За неповјеровати РС веци проблем по Европу него ови по БиХ. Сто је политика. Какав треба бити цовјецији ум па не примјетити ово.

ОДГОВОРИТЕ