Pisecki: BiH - važna tvrđava islamista

Teroristička organizacija "Islamska država" mogla bi da od BiH da napravi glavnu operativnu bazu u Evropi, iskoristivši političku stagnaciju i tešku ekonomsku situaciju u zemlji, smatra naučni direktor Austrijskog društva za analizu politike Helmut Pisecki.

Bosna i Hercegovina 20.07.2015 | 12:52
Pisecki: BiH - važna tvrđava islamista

"BiH će, srednjoročno posmatrano, postati još važnija tvrđava islamista zbog svoje specifičnosti jer je jedna od rijetkih evropskih zemalja sa autohtonom muslimanskom populacijom", ocijenio je Pisecki, koji je i predsjednik Uprave konsultantske kompanije za međunarodna bezbjedonosna pitanja "Mar Adentro".

Pisecki za "Glas Srpske" kaže da je u BiH mnogo mogućnosti za eskalaciju nasilja i pogoršanje bezbjednosne situacije.

On navodi da su Beč, Grac i Linc centri ekstremnih islamista u Austriji, kao i da je kao najvažniji ideološki centar utvrđena bečka Altun-alem džamija, gdje su još aktivni neki vodeći ideolozi.

"Za razliku od posljednjih nekoliko godina, veze sa ćelijama u BiH sada su dobro prikrivene", rekao je Pisecki i dodao da je u Gracu sve više ekstremnih islamista, naročito onih koji imaju veze sa BiH.

On kaže da ekstremističke veze sa BiH imaju ključnu ulogu, te da ozbiljne prijetnje proizilaze iz širokog raspona islamističkog fronta, počevši od simpatizera "Islamske države" do pristalica "Muslimanskog bratstva".

Prema njegovim riječima, austrijske vlasti i dalje tretiraju radikalnog bečkog imama Muhameda Porču iz Sarajeva kao glavnog ideologa selefija, odnosno kao nekoga ko nije vehabija u pravom smislu te riječi.

"Porča je i dalje vezan za selefiste, ali sada radi više nego kad mu je rad bio tajan. On se drži onoga što mi zovemo legalistički islamizam", rekao je Pisecki i dodao da su među važnijim pitanjima njegove veze sa "Muslimanskim bratstvom" jer se vjeruje da je Porča veza za "Muslimansko bratstvo" u BiH.

Govoreći o saradnji bezbjedonosnih i policijskih agencija BiH i Austrije na planu borbe protiv terorizma, Pisecki navodi da je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova hendikepirano nedostatkom sredstava, ne samo u pogledu finansiranja i radne snage, nego i iskustva i stručnosti.

"Prvi korak za kvalitetnu saradnju je strateška analiza situacije i identifikovanje ciljnih grupa i njihovih planova. Jačanje obavještajnih kapaciteta, takođe, bi pomoglo u saradnji s vlastima drugih zemalja", kaže Pisecki i dodaje da trenutni pravni okvir nije usklađen sa stvarnim nivoom terorističkih prijetnji.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bisanski tuzilac

20.07.2015 11:54

Ocigledno je da iz prikupljenog dokaznog materijala da ovdje nema elemenata krivicnog djela i da se istraga moze odmah obustaviti, a takodje je i podnosilac prijave zakasnio sa istom. Receno je da ti neki faktori ili šta ja znam koji su ti se koriste teskim materijanim stanjem i neprosvjećenost bosansskog inače dobroćudnog naroda te s tim u vezi tužilac smatra da se u toj izjavi možda naziru elementi krivičnog djela omalovažavanja i podcjenjivanja na osnovu geografske pripadnosti ali se radi i o izjavi nn lica. Istragu treba usmjeriti prema tom tragu za šta sam već izdao naredbu policijskim organima.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

20.07.2015 12:28

Sve se to htjelo i hoće. Kako su nam uvalili prvo poluvrijeme tako će nam uvaliti i drugo.

ODGOVORITE
Name

ZONE

20.07.2015 12:48

OVI NISU SPOSOBNI NI POŽAR NAPRAVITI. PRAVI SE NALAZE U BEČU I DALJE. U BOSNI JE SVE PORUŠENO I NEMA VIŠE ŠTA DA SE RUŠI OSIM UBIJANJA GOLIH ŽIVOTA. AUSTRIJA, NJEMAČKA, HOLANDIJA , FRANCUSKA I ENGLESKA SU PRAVE METE I UŽITAK ZA EKSTREMISTE I TERORISTE!

ODGOVORITE
Name

Čitalac

20.07.2015 13:02

Hajdemo malo o svadbi, pustite ovo, ionako nikog ne intetesuje.

ODGOVORITE
Name

abc

20.07.2015 13:54

Zato Hrvate i Srbe silom drze u BiH. Bez nas, u Pesevar bi se pretvorili

ODGOVORITE
Name

oko

20.07.2015 14:01

Iz pogleda ovih ljudi zrači dobroćudnost i blagost , vidi se brate , da su dugogodišnji vjernici , jer samo takvi dobiju ovu toplinu u oku...

ODGOVORITE
Name

Ministar

20.07.2015 15:34

Sto se tice islama i ISlL -a oni su cisti teroristi i koriste,sve i svasta da postignu ono sto zele i zato bezbedosne sluzbe moraju da formiraju tim za unistavanje anti teroristickog tima... Zbog svoje sigurnosti i gradjanske sigurnosti nije njima mjesto u BIH njima je mjesto u paklu... Neka istrunu

ODGOVORITE
Name

Md

20.07.2015 16:50

Vehabije treba da zahvale visokim prestavnicima sto su se ukorijenili u Bih,umjesto da pomognu u pronalazenju rjesenja za bolje za narod i drzavu oni skacu Srbima za vrat a vehabije pred njihovim nosom imaju svoje centre za obuku

ODGOVORITE
Name

brle

20.07.2015 20:58

Za nepovjerovati RS veci problem po Evropu nego ovi po BiH. Sto je politika. Kakav treba biti covjeciji um pa ne primjetiti ovo.

ODGOVORITE