Више екипа Хитне помоћи због врућине

Дом здравља Бијељина је, због изузетно високе температуре ваздуха која се очекује и наредних дана, повећао број екипа Хитне помоћи и увео телефонску линију 415-910 на коју грађани 24 часа могу добити савјет љекара.

Република Српска 20.07.2015 | 11:18
Више екипа Хитне помоћи због врућине

Из Дома здравља саопштено је да је ради заштите здравља становништва повећан и обим услуга Службе породичне медицине.

Љекари савјетују грађанима да у периоду високе дневне температуре ваздуха не претјерују са физичким активностима, а у периоду од 11.00 до 16.00 часова није препоручљиво дуже вријеме боравити на отвореном или се сунчати.

Стамбени простор треба расхлађивати у ноћним часовима када је температура нижа, а током дана просторије треба затамнити.

За вријеме изузетно високе температуре савјетује се обавезно расхлађивање тијела, уз препоруку да се пије доста воде и чајева, а избјегавају газирана пића, кофеин и алкохол.

Препоручује се ношење лагане, широке и свијетле одјеће од природних материјала, капа или шешира, а уз себе треба имати воду.

Љекари кажу да у овим условима треба јести чешће, али мање оброке и избјегавати јаку храну и јести више воћа и поврћа.

Лијекове треба редовно узимати, а за сваку недоумицу обавезно се посавјетовати са љекаром.

Из Дома здравља Бијељина подсјећају да помоћ љекара треба затражити ако особа осјећа вртоглавицу, слабост, немоћ, тјескобу, главобољу и грчеве у ногама и рукама.

До доласка медицинске екипе или јављања у најближу амбуланту угрожене треба смјестити у хладовину или у расхлађену просторију, положити их у водораван положај са подигнутим ногама.

Коментари / 0

Оставите коментар