Сандеј мирор: Терористи купују земљу у БиХ

Исламска држава је успоставила упориште у срцу Европе, а терористи тајно купују земљу у једном селу у БиХ, окруженом дубоком шумом, пише британски лист "Сандеј мирор".

Босна и Херцеговина 19.07.2015 | 16:15
Сандеј мирор: Терористи купују земљу у БиХ

Службе безбједности вјерују да подручје у БиХ служи за кампове за обуку припаднике Исламске државе (ИС) и да би могло да буде база за разорне терористичке нападе на Западу, наводи британски лист.

Локација овог мјеста даје ИС кључну стратешку позицију због близине Медитерану, који користе екстремисти из Сирије, Ирака и Сјеверне Африке.

Најмање 12 бораца ИС обучаваних у селу Ошве отишло је у Сирију протеклих мјесеци, а пет је, према извјештајима, погинуло.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић рекао је за "Сандеј мирор" да је из тог села велики број људи отишао у Сирију и да непрекидно одлазе.

Возач и преводилац екипе британског листа која је обишла ово мјесто рекао је да је познати присталица ИС Харун Мехићевић купио два хектара земље на том подручју.

Мехићевић је напустио Босну током ратова деведесетих година и настанио се у Мелбурну у Аустралији, гдје се сматра за једног од најопаснијих људи у тој земљи, наводи британски лист.

У једном обраћању потенцијалним регрутима он је, наводно рекао: "Алах ће помоћи муџахединима да успоставе Исламску државу гдје муслимани могу да живе достојанствено и часно".

Други познати терористи за које се вјерује да су купили земљу у овом селу су Јасин Ризвић и Осмах Кекић. Обојица се сада боре на страни ИС у Сирији.

Муслимански вођа Изет Хаџић, који је ухапшен у акцији СИПА, службе безбједности БиХ, такође има имовину у овом селу, као и многи други који су отишли да се боре у Сирију и Ирак.

Један од сељана рекао је за екипу британског листа да житељи страхују да је ово подручје "гнијездо за терористе".

"Редовно чујемо пуцње из шуме који дуго трају. То се догађа сваке седмице", рекао је житељ села, који није желио да буде именован.

У извјештају "Зов рата у Сирији и босанскохерцеговачки контингент страних бораца", два аутора, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић и исламски теолог Мухмед Јусић, окривају да је "Босна лоше припремљена да се избори са пријетњом".

"Постоји мањак координације локалних агенција за спровођење реда по питању (страних бораца)", наводи се у извјештају.

У периоду од 2013. до 2014. чак 156 мушкараца и 36 жена из БиХ отишло је у Сирију, заједно са 25 дјеце, а прошлог јануара, према званичним подацима, у ту земљу се вратило 48 мушкараца и три жене, стоји у извјештају.

Кристина Јозић из СИПА рекла је да повратак појединаца који учествују у конфликту у Сирији, на страни ИС, "без сумње представља безбједносни изазов и пријетњу, чији је опсег тешко утврдити".

"СИПА непрекидно провјерава све оптужбе које се могу довести у везу са терористичким активностима на било који начин, било да је ријеч о финансирању, регрутовању или другим активностима везаним за тероризам", казала је Јозићева.

Она је додала да је село под присмотром након полицијске рације у мају.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xx

19.07.2015 16:32

Ту их је Алија населио то се зна већ од прије и у Боцињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен

19.07.2015 17:05

Ма какви нема тога у Босни ово је Милорад измислио тако це гласити следеци коментари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

19.07.2015 17:18

Редас те цинове, ко пецурке, засуци рукаве И д..е па ловите ове будале, или це они ловити И вас И нас! Такве ко ти који фурају цинове И каријеру И ниста не раде! Пуна је БиХ. А тата је генерал ХВО у пензији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

20.07.2015 06:24

То их насељава ТАТА БАКИР ИЗЕДБЕГОВИЦ он це нам свима доци главе и Србима и Муслиманима сви цемо ми носити краце панталоне и брадице.

ОДГОВОРИТЕ