И вријеме је против пољопривредника

Температура, која посљедњих дана у БиХ и региону прелази 40 степени Целзијусових, удвостручила је број пацијената у домовима здравља. Синдикат упозорава послодавце да поштују правила о расподјели рада, али је реалност ипак другачија. Због велике врућине угрожени су грађевински радници, а посебно пољопривредници који су на пољима током цијелог дана.

Република Српска 18.07.2015 | 20:27
И вријеме је против пољопривредника

Семберска поља буквално, горе, али од топлоте горе и пољопривредници који раде без предаха. Иза повртара дани су паклених врућина, а ни прогнозе за наставак љета нису добре. За Мирослава Јефтића из семберског села Црњелово нема одмора, али ни спавања. Ноћима залива усјеве, а током дана бере плод.

Устајање прије пијетла и сунца и физички посао само су дио онога што сељаке чека на њиви, на температури вишој од 40 степени.

“Цијелу ноћ смо на пијаци, од четири сата се иде да се бере диња и лубеница, тешко је много, цијене су мале. Горимо ту за ништа, за ништа патим и дјецу и себе и све, имам два сина, један има 13 година и он је у њиви па видите како је”, каже пољопривредник Рада Пурић.

Миодраг Ђукић прича како је вруће, рано се устаје касно лијеже, теско је издрзати, пуно се ради.

Хљеб са седам кора, тако би се могао назвати живот пољоривредника. Посао на њиви не чека, уколико се плод не обере на вријеме, онда нема никакве добити, па се зато мора радити и кад звјездан упекне.

Пољопривредници на пијаци кажу да су цијене и више него ниске, па уз огроман труд они производе дају скоро џаба.

“Ја не знам, нема се рачунице никакве, ова суша сада запаприла право, и не може се ништа остварити у добитку”, каже пољопривредник Божо Барбулић.

И док температуре расту, расте и посао на њивама. Борба је извући бар коју марку да се бар могу покрити трошкови и прехранити породица. О некој заради већ годинама тешко се може и говорити.

(БН ТВ)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

18.07.2015 19:21

Сада је свима тешко био,Србин,Муслиман,Хрват или Циганин!!!Природа је против нас свих, сада религија (БОГ) нису вазни, сада је вазно да народ буде слозан, да себи помаже један другоме!!! ТОЛИКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

вец_видјено

19.07.2015 01:49

као и са поплавама цим несреца продје моземо да поцнемо да резимо једни на друге

Name

србин бл.

18.07.2015 20:58

Је ли Додик крив и за високу температуру?

ОДГОВОРИТЕ