I vrijeme je protiv poljoprivrednika

Temperatura, koja posljednjih dana u BiH i regionu prelazi 40 stepeni Celzijusovih, udvostručila je broj pacijenata u domovima zdravlja. Sindikat upozorava poslodavce da poštuju pravila o raspodjeli rada, ali je realnost ipak drugačija. Zbog velike vrućine ugroženi su građevinski radnici, a posebno poljoprivrednici koji su na poljima tokom cijelog dana.

Republika Srpska 18.07.2015 | 20:27
I vrijeme je protiv poljoprivrednika

Semberska polja bukvalno, gore, ali od toplote gore i poljoprivrednici koji rade bez predaha. Iza povrtara dani su paklenih vrućina, a ni prognoze za nastavak ljeta nisu dobre. Za Miroslava Jeftića iz semberskog sela Crnjelovo nema odmora, ali ni spavanja. Noćima zaliva usjeve, a tokom dana bere plod.

Ustajanje prije pijetla i sunca i fizički posao samo su dio onoga što seljake čeka na njivi, na temperaturi višoj od 40 stepeni.

“Cijelu noć smo na pijaci, od četiri sata se ide da se bere dinja i lubenica, teško je mnogo, cijene su male. Gorimo tu za ništa, za ništa patim i djecu i sebe i sve, imam dva sina, jedan ima 13 godina i on je u njivi pa vidite kako je”, kaže poljoprivrednik Rada Purić.

Miodrag Đukić priča kako je vruće, rano se ustaje kasno liježe, tesko je izdrzati, puno se radi.

Hljeb sa sedam kora, tako bi se mogao nazvati život poljorivrednika. Posao na njivi ne čeka, ukoliko se plod ne obere na vrijeme, onda nema nikakve dobiti, pa se zato mora raditi i kad zvjezdan upekne.

Poljoprivrednici na pijaci kažu da su cijene i više nego niske, pa uz ogroman trud oni proizvode daju skoro džaba.

“Ja ne znam, nema se računice nikakve, ova suša sada zapaprila pravo, i ne može se ništa ostvariti u dobitku”, kaže poljoprivrednik Božo Barbulić.

I dok temperature rastu, raste i posao na njivama. Borba je izvući bar koju marku da se bar mogu pokriti troškovi i prehraniti porodica. O nekoj zaradi već godinama teško se može i govoriti.

(BN TV)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JA

18.07.2015 19:21

Sada je svima teško bio,Srbin,Musliman,Hrvat ili Ciganin!!!Priroda je protiv nas svih, sada religija (BOG) nisu vazni, sada je vazno da narod bude slozan, da sebi pomaže jedan drugome!!! TOLIKO

ODGOVORITE
Name

vec_vidjeno

19.07.2015 01:49

kao i sa poplavama cim nesreca prodje mozemo da pocnemo da rezimo jedni na druge

Name

srbin bl.

18.07.2015 20:58

Je li Dodik kriv i za visoku temperaturu?

ODGOVORITE