Држава са химном Хеј Словени жели признање

Шест мјесеци прије Либерланда, на граници Србије и Хрватске створена је прва квазидржава под називом Република Wенеда или Wенедy.

Регион 18.07.2015 | 19:05
Држава са химном Хеј Словени жели признање

Wенеда је проглашена првог аугуста 2014. године на "терри нуллус" или ничијој земљи на обали плавог Дунава, између двије бивше југославенске републике и Мађарске. Wенеда се налази на тромеђи, у резервату Горње Подунавље, а једини копнени прилаз јој је са мађарске стране.

Званичне боје Wенеде су жута, бијела и плава, грб је орао са цвијетом изнад главе, химна је "Хеј Славени", а мото "Јединство, оданост и ред"

"Ако је земља ничија, зашто не би била наша?", пита се канцелар државе Пољак Давид Јацх. Јацх је објаснио да Wенеда нема предсједника те да је он на њеном челу. Канцелар има обавезу да именује министре, а у будућности се планирају и први избори којим би грађани демократски изабрали свога шефа државе.

Детаљи структуре власти биће описани у уставу Wенеде који се тренутно креира, а будући грађани државе постаће сви заинтересовани старији од 10 година уз услов да нису осуђени у својој или било којој другој земљи чланици Уједињених нација.

"Уколико дијете млађе од 10 година жели постати држављанин Wенеде, онда мора добити пристанак оба родитеља од којих бар један већ има статус грађанина Wенеде", објаснио је Јацх додавши да грађанин државе постаје и особа која се вјенча за некога ко већ посједује држављанство.

"Држављанство ће добити свако дијете које се роди на територији државе, па и свака особа коју случајно пронађемо у Wенеди. Ипак, морамо признати да су ти сценарији мало вјероватни", нашалио се Јацх који као канцелар одобрава или одбија захтјеве за држављанство.

Грађани ове квазидржаве моћи ће се кандидовати за мјесто у влади и градиће земљу искључиво у складу са природном околином.

Што се тиче Либерланда, квазидржаве удаљене свега осам километара од Wенеде, са њим граде позитивне односе.

"Жељели бисмо да нас Међународна заједница призна, а државу ћемо градити у складу са међународним и хрватским правом. Од Хрватске смо већ затражили признање, али без успјеха", закључио је Јацх.

(Кликс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

***

18.07.2015 17:07

Што да не. Ја вас признајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

18.07.2015 19:01

Сто сте досли овде, имате тамо Цеску о Пољску па се тамо фрајерисите, а не овде, свака будала код срба мозе да буде неко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

18.07.2015 21:46

Браво!!! Јос мало па це и пингвини да тразе дио територије од Србије.

Name

Пајкиц

18.07.2015 19:35

Свака цаст, Република Српска вас одмах признаје и саље ако се слозите др Скрбица за амбасадора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

18.07.2015 21:14

Имас незапосленог сина престолонасљедника а ти предлазес неког другог на тако одговорну дузност.

Name

Недјо

19.07.2015 08:20

Гори су они сто објављују ове глупости

ОДГОВОРИТЕ