Država sa himnom Hej Sloveni želi priznanje

Šest mjeseci prije Liberlanda, na granici Srbije i Hrvatske stvorena je prva kvazidržava pod nazivom Republika Weneda ili Wenedy.

Region 18.07.2015 | 19:05
Država sa himnom Hej Sloveni želi priznanje

Weneda je proglašena prvog augusta 2014. godine na "terri nullus" ili ničijoj zemlji na obali plavog Dunava, između dvije bivše jugoslavenske republike i Mađarske. Weneda se nalazi na tromeđi, u rezervatu Gornje Podunavlje, a jedini kopneni prilaz joj je sa mađarske strane.

Zvanične boje Wenede su žuta, bijela i plava, grb je orao sa cvijetom iznad glave, himna je "Hej Slaveni", a moto "Jedinstvo, odanost i red"

"Ako je zemlja ničija, zašto ne bi bila naša?", pita se kancelar države Poljak David Jach. Jach je objasnio da Weneda nema predsjednika te da je on na njenom čelu. Kancelar ima obavezu da imenuje ministre, a u budućnosti se planiraju i prvi izbori kojim bi građani demokratski izabrali svoga šefa države.

Detalji strukture vlasti biće opisani u ustavu Wenede koji se trenutno kreira, a budući građani države postaće svi zainteresovani stariji od 10 godina uz uslov da nisu osuđeni u svojoj ili bilo kojoj drugoj zemlji članici Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko dijete mlađe od 10 godina želi postati državljanin Wenede, onda mora dobiti pristanak oba roditelja od kojih bar jedan već ima status građanina Wenede", objasnio je Jach dodavši da građanin države postaje i osoba koja se vjenča za nekoga ko već posjeduje državljanstvo.

"Državljanstvo će dobiti svako dijete koje se rodi na teritoriji države, pa i svaka osoba koju slučajno pronađemo u Wenedi. Ipak, moramo priznati da su ti scenariji malo vjerovatni", našalio se Jach koji kao kancelar odobrava ili odbija zahtjeve za državljanstvo.

Građani ove kvazidržave moći će se kandidovati za mjesto u vladi i gradiće zemlju isključivo u skladu sa prirodnom okolinom.

Što se tiče Liberlanda, kvazidržave udaljene svega osam kilometara od Wenede, sa njim grade pozitivne odnose.

"Željeli bismo da nas Međunarodna zajednica prizna, a državu ćemo graditi u skladu sa međunarodnim i hrvatskim pravom. Od Hrvatske smo već zatražili priznanje, ali bez uspjeha", zaključio je Jach.

(Kliks)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

***

18.07.2015 17:07

Što da ne. Ja vas priznajem.

ODGOVORITE
Name

vuper

18.07.2015 19:01

Sto ste dosli ovde, imate tamo Cesku o Poljsku pa se tamo frajerisite, a ne ovde, svaka budala kod srba moze da bude neko

ODGOVORITE
Name

Zole

18.07.2015 21:46

Bravo!!! Jos malo pa ce i pingvini da traze dio teritorije od Srbije.

Name

Pajkic

18.07.2015 19:35

Svaka cast, Republika Srpska vas odmah priznaje i salje ako se slozite dr Skrbica za ambasadora.

ODGOVORITE
Name

sramota

18.07.2015 21:14

Imas nezaposlenog sina prestolonasljednika a ti predlazes nekog drugog na tako odgovornu duznost.

Name

Nedjo

19.07.2015 08:20

Gori su oni sto objavljuju ove gluposti

ODGOVORITE