Политичари из Српске биће на "црној листи"?!

Званичници ОХР-а, Делегације ЕУ у БиХ и амбасада западних земаља разматрају кораке које би могли предузети према руководству Републике Српске због доношења одлуке о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Како сазнају медији, није искључено да међународна заједница кроз ОХР посегне за бонским овлашћењима, уведе им санкције и стави их на тзв. црну листу!

Република Српска 18.07.2015 | 20:20
Политичари из Српске биће на "црној листи"?!

Разлог за доношење овакве одлуке, сматрају стручњаци, могло би бити оно што су већ у својим коментарима поручили страни званичници, а што је и раније увијек било објашњење за потезање бонских овлашћења - подривање уставног поретка земље и непоштовање Дејтонског мировног споразума.

Уколико дође до оваквих мјера, односно стављања на црну листу, руководству Српске могло би да буде забрањено путовање у земље ЕУ и САД, те располагање имовином изван БиХ! Међутим, саговорници истичу и да мјере западних званичника не би могле тако лако бити спроведене, као што је то некада било случај, због све активније улоге Русије у БиХ!

Не долази у обзир

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да не долази у обзир никакво наметање одлука нити друге недемократске методе због одлуке парламента. Он тврди да представници међународне заједнице немају легитимитет да одлучују у име легално изабраних представника Српске и објашњава да је НСРС одлучна да досљедно спроводи Дејтонски споразум и поштује Устав БиХ и РС.

- Овом одлуком РС је показала да ће се сада, а и у будућности, служити искључиво демократским средствима да би рјешавала проблеме. Сви они којима се привиђа другачији сценарио требало би да знају да то не би ријешило ниједан суштински проблем, осим што би долило уље на ватру и радикализовало ситуацију - рекао је Чубриловић.

Аналитичар Вехид Шехић каже да би било срамота да се након 20 година предузимају овакве мјере према носиоцима власти на било којем нивоу у БиХ.

- Требало би спустити лоптицу и надам се да ће преовладати разум и одговорност - истакао је Шехић.

Објаснио је и да Устав БиХ не познаје институт референдума или грађанске иницијативе, али да је поред приче о референдуму, значајније оно због чега се тражи његово одржавање.

- То је стање у судској власти у БиХ. Да постоји уставна и законска могућност да о овом питању буде расписан референдум у цијелој БиХ, сигуран сам да би највећи дио грађана изразио незадовољство. Требало би видјети шта је довело до такве перцепције - истакао је Шехић.

Односи Москве и Вашингтона

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра да би евентуално потезање за бонским овлашћењима дошло у тренутку поларизације утицаја Вашингтона и Москве на Балкану.

- У односу на почетак прошле деценије, када је било сличних санкција против неких политичара у РС, сада је ситуација потпуно другачија. Став Русије је дијаметрално супротан у односу на став Амбасаде САД, ЕУ и ОХР-а. Русија сада први пут реагује на начин који је РС очекивала много раније.

Они се слажу са ставом НСРС да постоји злоупотреба Суда и Тужилаштва БиХ. Санкције које би евентуално увеле неке земље ЕУ и САД према политичарима из РС који су подржали референдум, имале би ограничено дејство и ефекти не би били као прије 15 година, када сте некоме хладно могли забранити да се три године бави политиком, јер је Русија тада ћутала - истакао је Миливојевић.

Он је подвукао да из наведених разлога, санкције сада не би могле да произведу ефекте као некада, када се велики број политичара из страха за сопствену егзистенцију и функције, понашао опортунистички.

ОХР има инструменте

У амбасадама у Сарајеву јуче је био нерадни дан, те нисмо успјели да сазнамо како конкретно намјеравају да реагују на одлуку о референдуму у РС, коју је Амбасада САД раније назвала "политичком провокацијом". У ОХР-у су подсјетили на саопштење које су издали након одлуке НСРС, а у којем се наглашава да "међународна заједница има инструменте неопходне за очување Дејтонског споразума".

- Високи представник у БиХ никада унапријед не најављује своје потезе - незванично нам је јуче речено у ОХР-у.

(Пресс)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Јаков

18.07.2015 18:23

Опет це ударити по СДСу. Они су старе мустерије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

18.07.2015 19:00

И Руси су дволични и мутни. Нису се жалили кад је ОХР смијенио 60 највећих званичника СДС-а, блокирао им имовину и скоро уништио највећу и најачу Српску странку. Сад кад су појединци из Русије у талу са Додиком, они као бране Србе. Нема ту братске Русије, само интереси и кеш!

Name

САСА

18.07.2015 18:26

Па ЕУ је и Руским политицарима увела санкције па сто не би могла овим насим

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

18.07.2015 19:58

А ти би онда био задовољан

Name

мирко

18.07.2015 18:26

У затвор. И на црну листу

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

18.07.2015 18:30

Све их треба смјенити,краду изборе,контролису суд,полицију и све др институције,а народ гладан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.07.2015 18:33

Какво заледјивање имовине па то су насе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГИ ПРИЈЕДОР

18.07.2015 18:56

ДОДИК ЈЕ ДАЛЕКО НАЈГОРИ,АЛИ НИ ПАВИЋ НИШТА НИЈЕ БОЉИ,ПОГЛЕДАЈТЕ У СВЕМУ ПОДРЖАВА ДОДИКА И ПРАВИ СЕ КАО ДА НИЈЕ У ВЛАСТИ А УЗИМА ЛОПАТОМ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

18.07.2015 19:02

Знаци овако ако нецете да пустите да се Срби лове као дивљац бицете на црној листи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да Докторе

18.07.2015 19:19

Демо(н)кратија брале,роде мој.

Name

ЈА

18.07.2015 19:08

Проблем је у томе сто,например Гос.Додик није политичар вец велики Сељак!!!(МАФИЈАС)!Ако неко сазна колико је он разреда ,школе изучио нека јави,бас ме то интересује!!!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ја

18.07.2015 22:24

Господине или господјо питам се колико ти мјесеци школе имаш а не разреда кад тако глупе коментаре постављаш. Додика можемо да волимо или не волимо али сто се тице политике ни један БХ политичар му није ни до кољена и сто се тице образовања исто тако. Ја лично нисам симпатизер ни једне партије моја партија је РС и у свему овоме до сада око референдума ми се чини да није лоша идеја сто је Додик понудио да се испуне ова Цетири услова и да не буде референдума у супротном не одустајати од референдума. Ста западни политичари мисле то је њихов проблем ни њих не интересује наше мишљење о њиховој политици и онај ко буде проводио њихову политику овдје његов рок трајања му Је ограницен.

Name

Аустрија

19.07.2015 07:37

Само кратко бих да се надовезем на питање колеге о струцној спреми Додика. Средња пољопривредна био је сколски друг мога оца, није могао да издрзи преопсирно градиво па се пао на годину и "пребацио се у месаре". О даљој куповини сколе немогу да нагадјам јер се послије за време рата досколовавао. Мој отац је био одликас тако да је послије био и добровољац касније срцани болесник. Ја сам морао трбухом за крухом ту сам гдје јесам јер нисам могао оцу да испуним зељу да унуци одрастају на дједовини ,али зато могу да казу да због свога дједа имају понос који се парама купити немозе.

Name

адвокат

18.07.2015 19:11

Осјетио стари вук Цубриловиц да је ко председник Народне скупстине медју номинованим. Молим странце да не забораве ни Мајкицку, Дјокица, Павица, змаја од Сипова, Висковица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

18.07.2015 19:11

МИСЛИМ ДА НИЈЕ КОРЕКТНО ОД ЕУ ДА ПАРЕ КОЈЕ СУ ИЗНИЈЕЛИ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ ,РЕЦИМО ДОДИК И ПАВИЋ БУДУ ЗАМРЗНУТА ИЛИ ЗАПЉЕЊЕНА,ЈЕР СУ ТО ПАРЕ НАШИ ГЛАДНИ ГРАЂАНА,ИСПАДА ДА СУ ИХ ОВИ НАГОВОРИЛИ ДА ЗА ЊИХ ОПЉАЋКАЈУ СВОЈ НАРОД,ТО ЈЕ КАТАСТРОФА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојгу

18.07.2015 19:39

Само им запријетити блокирање рацуна има да плацу ко мале бебе,то су бахати људи који нама у Републици српској само отезавају и онако тезак зивот због њихове похлепе и недостатка савјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕДСЈЕДНИК КУЦНОГ САВЈЕТА

18.07.2015 20:18

Да ли то вриједи и за нас? Ако вриједи оде мојих 1 000 евра од брања воца по ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шкрба

18.07.2015 21:01

Кум Шкрбићу је своју имовину стекао поштено као и сви предсједникови кумови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

захтјев

18.07.2015 21:25

Чубриловића првог на црну листу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

18.07.2015 21:46

Казе "аналитицар" да устав БиХ не познаје институцију референдума...па, побогу не познаје ни институцију суда и тузиластва БиХ, вец само суда и тузиластва на ентитетском нивоу. Мисле ли они сви да смо ми стварно толики идиоти да ни да цитамо не знамо? И казе срамота после 20 година. Е, па, суд и тузиластво немају ни 15 година, а веце срамоте од каменовања, правдања терориста из Зворника, оних сто су на Бозиц убили хрватску породицу и осталих и, конацно, неказњавања муслиманских злоцина - НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српкиња

18.07.2015 22:15

црне им душе саме од себе, нека их ставе на црне листе, па нека уживају у својој мјесној заједници,

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема пара

19.07.2015 01:27

Па ви мислите мој народе,да су паре у банкама гдје их неко мозе нлокирати.Паре су у Русији,Израелу и по сталама.Моxга за овај вијек смијесно,а има их и закопаних по двористима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

19.07.2015 04:31

И Гицка Кошарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

19.07.2015 05:58

Чубри легенда,кад су му сефа довели транспортерима на власт мимо воље народа,скупстине и избора и смјенили сдс,онда је то било демократски и у реду. Али сад кад се тресе трон газди,е онда није демократски и није у реду. Него звао газда,казе трци му по пиво и ронхил , немо' да пуно цека,нахебо си !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

19.07.2015 09:26

Када нема ни суда ни тужилаштва ни полиције, а ни робије за ове одабране и пробране корупцијом овјенчане категорије, онда преостаје једино црна листа. И још, како херцеговачки архипастир рече, најстрашнији од свих, дакле, Страшни суд на небесима. Али и то је за оне који вјерују а таквих је мало у мору невјерника и безвјераца. Остаје улица и руља, али то постоји само код свјесних, слободољубивих и правдољубивих народа, који не дају на се. Такви одавно овдје не станују. Мрка капа, значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

19.07.2015 10:33

Људи стварно ми није јасно да сте тако слијепи од мржње према Додику!? Па ви више мрзите Додика него што волите РС па би се и ње одрекли само да падне Додик! Страшно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сеоскс бараба

20.07.2015 11:42

Ти Приле сигурно не зивис у РС па ниси упознат са ситуацијом,тамо у далеком свијету уз гусле заволе се и Додик и Карадзиц,емоције су једно а реалност друго,камен темељац Р српске нове бице кад сазнамо ко је убио Милана Вукелица.

Name

Ре Ја

19.07.2015 10:54

Додик Милокрад је је све сколе купио, али није основну, њу нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.07.2015 10:59

Ма људи моји какве црне листе, само апс спасава овај народ. Лопове на робију а имовину вратити народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мак

20.07.2015 09:43

Дјелотворан лијек-забрана уласка у ЕУ и забрана финансирања политичких странака и појединаца из буџета свих нивоа власти, хитно доношење закона о поријеклу имовине и одузимање исте стечене криминалом... за почетак ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

20.07.2015 10:01

То су и заслужили од свијета својим понашањем, а и због тога што су народ довели на дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгец

20.07.2015 17:08

Ајде доста висе глупости. Ста се ви секирате за санкције Додику? Све це се то ријесити, не брините се за друге. Брините се за своје зивоте, своје рате кредита, свој нерад, лезање по цијели дан, сједење по кафицима... Дај људи уозбиљите се и радите несто корисно, а сидјите са тих јадних тастатура. Није политика за сваког.