Političari iz Srpske biće na "crnoj listi"?!

Zvaničnici OHR-a, Delegacije EU u BiH i ambasada zapadnih zemalja razmatraju korake koje bi mogli preduzeti prema rukovodstvu Republike Srpske zbog donošenja odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kako saznaju mediji, nije isključeno da međunarodna zajednica kroz OHR posegne za bonskim ovlašćenjima, uvede im sankcije i stavi ih na tzv. crnu listu!

Republika Srpska 18.07.2015 | 20:20
Političari iz Srpske biće na "crnoj listi"?!

Razlog za donošenje ovakve odluke, smatraju stručnjaci, moglo bi biti ono što su već u svojim komentarima poručili strani zvaničnici, a što je i ranije uvijek bilo objašnjenje za potezanje bonskih ovlašćenja - podrivanje ustavnog poretka zemlje i nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko dođe do ovakvih mjera, odnosno stavljanja na crnu listu, rukovodstvu Srpske moglo bi da bude zabranjeno putovanje u zemlje EU i SAD, te raspolaganje imovinom izvan BiH! Međutim, sagovornici ističu i da mjere zapadnih zvaničnika ne bi mogle tako lako biti sprovedene, kao što je to nekada bilo slučaj, zbog sve aktivnije uloge Rusije u BiH!

Ne dolazi u obzir

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da ne dolazi u obzir nikakvo nametanje odluka niti druge nedemokratske metode zbog odluke parlamenta. On tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice nemaju legitimitet da odlučuju u ime legalno izabranih predstavnika Srpske i objašnjava da je NSRS odlučna da dosljedno sprovodi Dejtonski sporazum i poštuje Ustav BiH i RS.

- Ovom odlukom RS je pokazala da će se sada, a i u budućnosti, služiti isključivo demokratskim sredstvima da bi rješavala probleme. Svi oni kojima se priviđa drugačiji scenario trebalo bi da znaju da to ne bi riješilo nijedan suštinski problem, osim što bi dolilo ulje na vatru i radikalizovalo situaciju - rekao je Čubrilović.

Analitičar Vehid Šehić kaže da bi bilo sramota da se nakon 20 godina preduzimaju ovakve mjere prema nosiocima vlasti na bilo kojem nivou u BiH.

- Trebalo bi spustiti lopticu i nadam se da će preovladati razum i odgovornost - istakao je Šehić.

Objasnio je i da Ustav BiH ne poznaje institut referenduma ili građanske inicijative, ali da je pored priče o referendumu, značajnije ono zbog čega se traži njegovo održavanje.

- To je stanje u sudskoj vlasti u BiH. Da postoji ustavna i zakonska mogućnost da o ovom pitanju bude raspisan referendum u cijeloj BiH, siguran sam da bi najveći dio građana izrazio nezadovoljstvo. Trebalo bi vidjeti šta je dovelo do takve percepcije - istakao je Šehić.

Odnosi Moskve i Vašingtona

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da bi eventualno potezanje za bonskim ovlašćenjima došlo u trenutku polarizacije uticaja Vašingtona i Moskve na Balkanu.

- U odnosu na početak prošle decenije, kada je bilo sličnih sankcija protiv nekih političara u RS, sada je situacija potpuno drugačija. Stav Rusije je dijametralno suprotan u odnosu na stav Ambasade SAD, EU i OHR-a. Rusija sada prvi put reaguje na način koji je RS očekivala mnogo ranije.

Oni se slažu sa stavom NSRS da postoji zloupotreba Suda i Tužilaštva BiH. Sankcije koje bi eventualno uvele neke zemlje EU i SAD prema političarima iz RS koji su podržali referendum, imale bi ograničeno dejstvo i efekti ne bi bili kao prije 15 godina, kada ste nekome hladno mogli zabraniti da se tri godine bavi politikom, jer je Rusija tada ćutala - istakao je Milivojević.

On je podvukao da iz navedenih razloga, sankcije sada ne bi mogle da proizvedu efekte kao nekada, kada se veliki broj političara iz straha za sopstvenu egzistenciju i funkcije, ponašao oportunistički.

OHR ima instrumente

U ambasadama u Sarajevu juče je bio neradni dan, te nismo uspjeli da saznamo kako konkretno namjeravaju da reaguju na odluku o referendumu u RS, koju je Ambasada SAD ranije nazvala "političkom provokacijom". U OHR-u su podsjetili na saopštenje koje su izdali nakon odluke NSRS, a u kojem se naglašava da "međunarodna zajednica ima instrumente neophodne za očuvanje Dejtonskog sporazuma".

- Visoki predstavnik u BiH nikada unaprijed ne najavljuje svoje poteze - nezvanično nam je juče rečeno u OHR-u.

(Press)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Jakov

18.07.2015 18:23

Opet ce udariti po SDSu. Oni su stare musterije!

ODGOVORITE
Name

dnk

18.07.2015 19:00

I Rusi su dvolični i mutni. Nisu se žalili kad je OHR smijenio 60 najvećih zvaničnika SDS-a, blokirao im imovinu i skoro uništio najveću i najaču Srpsku stranku. Sad kad su pojedinci iz Rusije u talu sa Dodikom, oni kao brane Srbe. Nema tu bratske Rusije, samo interesi i keš!

Name

SASA

18.07.2015 18:26

Pa EU je i Ruskim politicarima uvela sankcije pa sto ne bi mogla ovim nasim

ODGOVORITE
Name

miki

18.07.2015 19:58

A ti bi onda bio zadovoljan

Name

mirko

18.07.2015 18:26

U zatvor. I na crnu listu

ODGOVORITE
Name

joj

18.07.2015 18:30

Sve ih treba smjeniti,kradu izbore,kontrolisu sud,policiju i sve dr institucije,a narod gladan

ODGOVORITE
Name

Igor

18.07.2015 18:33

Kakvo zaledjivanje imovine pa to su nase pare.

ODGOVORITE
Name

OGI PRIJEDOR

18.07.2015 18:56

DODIK JE DALEKO NAJGORI,ALI NI PAVIĆ NIŠTA NIJE BOLJI,POGLEDAJTE U SVEMU PODRŽAVA DODIKA I PRAVI SE KAO DA NIJE U VLASTI A UZIMA LOPATOM,

ODGOVORITE
Name

Doktor

18.07.2015 19:02

Znaci ovako ako necete da pustite da se Srbi love kao divljac bicete na crnoj listi

ODGOVORITE
Name

Da,da Doktore

18.07.2015 19:19

Demo(n)kratija brale,rode moj.

Name

JA

18.07.2015 19:08

Problem je u tome sto,naprimer Gos.Dodik nije političar vec veliki Seljak!!!(MAFIJAS)!Ako neko sazna koliko je on razreda ,škole izučio neka javi,bas me to interesuje!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

Re za Ja

18.07.2015 22:24

Gospodine ili gospodjo pitam se koliko ti mjeseci škole imaš a ne razreda kad tako glupe komentare postavljaš. Dodika možemo da volimo ili ne volimo ali sto se tice politike ni jedan BH političar mu nije ni do koljena i sto se tice obrazovanja isto tako. Ja lično nisam simpatizer ni jedne partije moja partija je RS i u svemu ovome do sada oko referenduma mi se čini da nije loša ideja sto je Dodik ponudio da se ispune ova Cetiri uslova i da ne bude referenduma u suprotnom ne odustajati od referenduma. Sta zapadni političari misle to je njihov problem ni njih ne interesuje naše mišljenje o njihovoj politici i onaj ko bude provodio njihovu politiku ovdje njegov rok trajanja mu Je ogranicen.

Name

Austrija

19.07.2015 07:37

Samo kratko bih da se nadovezem na pitanje kolege o strucnoj spremi Dodika. Srednja poljoprivredna bio je skolski drug moga oca, nije mogao da izdrzi preopsirno gradivo pa se pao na godinu i "prebacio se u mesare". O daljoj kupovini skole nemogu da nagadjam jer se poslije za vreme rata doskolovavao. Moj otac je bio odlikas tako da je poslije bio i dobrovoljac kasnije srcani bolesnik. Ja sam morao trbuhom za kruhom tu sam gdje jesam jer nisam mogao ocu da ispunim zelju da unuci odrastaju na djedovini ,ali zato mogu da kazu da zbog svoga djeda imaju ponos koji se parama kupiti nemoze.

Name

advokat

18.07.2015 19:11

Osjetio stari vuk Cubrilovic da je ko predsednik Narodne skupstine medju nominovanim. Molim strance da ne zaborave ni Majkicku, Djokica, Pavica, zmaja od Sipova, Viskovica...

ODGOVORITE
Name

PD

18.07.2015 19:11

MISLIM DA NIJE KOREKTNO OD EU DA PARE KOJE SU IZNIJELI NAŠI POLITIČARI ,RECIMO DODIK I PAVIĆ BUDU ZAMRZNUTA ILI ZAPLJENJENA,JER SU TO PARE NAŠI GLADNI GRAĐANA,ISPADA DA SU IH OVI NAGOVORILI DA ZA NJIH OPLJAĆKAJU SVOJ NAROD,TO JE KATASTROFA.

ODGOVORITE
Name

Sojgu

18.07.2015 19:39

Samo im zaprijetiti blokiranje racuna ima da placu ko male bebe,to su bahati ljudi koji nama u Republici srpskoj samo otezavaju i onako tezak zivot zbog njihove pohlepe i nedostatka savjesti.

ODGOVORITE
Name

PREDSJEDNIK KUCNOG SAVJETA

18.07.2015 20:18

Da li to vrijedi i za nas? Ako vrijedi ode mojih 1 000 evra od branja voca po EU.

ODGOVORITE
Name

Škrba

18.07.2015 21:01

Kum Škrbiću je svoju imovinu stekao pošteno kao i svi predsjednikovi kumovi.

ODGOVORITE
Name

zahtjev

18.07.2015 21:25

Čubrilovića prvog na crnu listu.

ODGOVORITE
Name

abc

18.07.2015 21:46

Kaze "analiticar" da ustav BiH ne poznaje instituciju referenduma...pa, pobogu ne poznaje ni instituciju suda i tuzilastva BiH, vec samo suda i tuzilastva na entitetskom nivou. Misle li oni svi da smo mi stvarno toliki idioti da ni da citamo ne znamo? I kaze sramota posle 20 godina. E, pa, sud i tuzilastvo nemaju ni 15 godina, a vece sramote od kamenovanja, pravdanja terorista iz Zvornika, onih sto su na Bozic ubili hrvatsku porodicu i ostalih i, konacno, nekaznjavanja muslimanskih zlocina - NEMA.

ODGOVORITE
Name

srpkinja

18.07.2015 22:15

crne im duše same od sebe, neka ih stave na crne liste, pa neka uživaju u svojoj mjesnoj zajednici,

ODGOVORITE
Name

nema para

19.07.2015 01:27

Pa vi mislite moj narode,da su pare u bankama gdje ih neko moze nlokirati.Pare su u Rusiji,Izraelu i po stalama.Moxga za ovaj vijek smijesno,a ima ih i zakopanih po dvoristima

ODGOVORITE
Name

Kojo

19.07.2015 04:31

I Gicka Košarca

ODGOVORITE
Name

Guzonja

19.07.2015 05:58

Čubri legenda,kad su mu sefa doveli transporterima na vlast mimo volje naroda,skupstine i izbora i smjenili sds,onda je to bilo demokratski i u redu. Ali sad kad se trese tron gazdi,e onda nije demokratski i nije u redu. Nego zvao gazda,kaze trci mu po pivo i ronhil , nemo' da puno ceka,nahebo si !

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

19.07.2015 09:26

Kada nema ni suda ni tužilaštva ni policije, a ni robije za ove odabrane i probrane korupcijom ovjenčane kategorije, onda preostaje jedino crna lista. I još, kako hercegovački arhipastir reče, najstrašniji od svih, dakle, Strašni sud na nebesima. Ali i to je za one koji vjeruju a takvih je malo u moru nevjernika i bezvjeraca. Ostaje ulica i rulja, ali to postoji samo kod svjesnih, slobodoljubivih i pravdoljubivih naroda, koji ne daju na se. Takvi odavno ovdje ne stanuju. Mrka kapa, znači.

ODGOVORITE
Name

Objektivan

19.07.2015 10:33

Ljudi stvarno mi nije jasno da ste tako slijepi od mržnje prema Dodiku!? Pa vi više mrzite Dodika nego što volite RS pa bi se i nje odrekli samo da padne Dodik! Strašno!!!

ODGOVORITE
Name

seosks baraba

20.07.2015 11:42

Ti Prile sigurno ne zivis u RS pa nisi upoznat sa situacijom,tamo u dalekom svijetu uz gusle zavole se i Dodik i Karadzic,emocije su jedno a realnost drugo,kamen temeljac R srpske nove bice kad saznamo ko je ubio Milana Vukelica.

Name

Re Ja

19.07.2015 10:54

Dodik Milokrad je je sve skole kupio, ali nije osnovnu, nju nema.

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.07.2015 10:59

Ma ljudi moji kakve crne liste, samo aps spasava ovaj narod. Lopove na robiju a imovinu vratiti narodu.

ODGOVORITE
Name

mak

20.07.2015 09:43

Djelotvoran lijek-zabrana ulaska u EU i zabrana finansiranja političkih stranaka i pojedinaca iz budžeta svih nivoa vlasti, hitno donošenje zakona o porijeklu imovine i oduzimanje iste stečene kriminalom... za početak ...

ODGOVORITE
Name

belaj

20.07.2015 10:01

To su i zaslužili od svijeta svojim ponašanjem, a i zbog toga što su narod doveli na dno dna.

ODGOVORITE
Name

dragec

20.07.2015 17:08

Ajde dosta vise gluposti. Sta se vi sekirate za sankcije Dodiku? Sve ce se to rijesiti, ne brinite se za druge. Brinite se za svoje zivote, svoje rate kredita, svoj nerad, lezanje po cijeli dan, sjedenje po kaficima... Daj ljudi uozbiljite se i radite nesto korisno, a sidjite sa tih jadnih tastatura. Nije politika za svakog.