Ко је главни у Новаковом тиму: Вајда или Бекер?!

Словачки тренер објаснио је да после "повуци-потегни" периода са бившим немачким асом коначно све савршено функционише.

Тенис 19.07.2015 | 09:20
Ко је главни у Новаковом тиму: Вајда или Бекер?!

Доласком Бориса Бекера у тим Новака Ђоковића многи су се питали да ли ће се Марјан Вајда повући. Иновације које је унео Немац нису дале резултате "преко ноћи", али тим се уиграо, одлично функционише што најбоље потврђују пехари које Ђоковић осваја.

"У почетку је било тешко. Био сам у ситуацији или да одмах одем или стојим са стране и покушам да направим баланс. Сачекао сам да видим како ће ситуација да се развија. Касније смо пронашли начин да функционишемо, посебно јер Новак није правио жељене резултате. После првих шест месеци када смо тешко комуницирали, сад се све уклопило како треба. Борис ми је после признао да је тренерски посао потпуно другачији од играња или коментарисања мечева", објаснио је у интервјуу за "Вечерње новости" Марјан Вајда.

Он је објаснио како је избор пао на Бекера.

"Борис је био Новаков и мој избор. Обојица смо се сложили да је он право решење. Новак је претходно већ сарађивао са Марком Вудфордом и Тодом Мартином. Није то ишло. Ја сам већ изградио један систем са њим, а они су одједном хтели нешто сасвим друго. Из моје перспективе, мислим да смо постигли све, и нормално је да у том случају дође до благог опупштања. Новак је желео да после мене уз њега буде неки гренд слем шампион, јер је сматрао да ће му то користити на највећим турнирима, да му дода још на квалитету. На пример, када видите Ивана Лендла у ложи, то одмах буди веће поштовање. Зато је изабран Бекер".

Словак после дуго година и бројних путовања са првим играчем света, коначно има времена и да мало предахне и посвети се породици.

Док је Новак, са Бекером у ложи, јуришао у одбрану трофеја на Вимблдону, Вајда је такође радио на трави.

"Косио сам траву у дворишту испред куће", са осмехом је признао Словак и додао да се у договору са Ђоковићем растеретио мало обавезама у стручном штабу, што је искористио да са члановима своје породице буде код куће за време трајања Вимблдона.

"Буквално целе године путујете са играчем, зато и јесте његов лични тренер. Када сам говорио о томе са једним психологом, рекао сам му да се дивим Новаку зато што је у стању да цео меч држи концентрацију на највишем нивоу. Он ми је одговорио: 'Зашто само причаш о њему, па исто то важи и за тебе'. Заиста, некад нисте ни свесни под каквим стресом су изложени тренери. Да сам икад дозволио емоцијама да избију у први план, не бих могао да се бавим овим послом на прави начин", објаснио је Вајда.

Словачки тренер ће пропусти и УС Опен, али то не значи да неће бити упознат са припремом најбољег играча за тај турнир. Напротив.

"Свакодневно сам са целом екипом на телефонској вези. Спремаћу Новака за УС Опен на серији турнира у Америци, иако не планирам да идем на гренд слем. Можда се то промени, видећемо".

КО ЈЕ КРИВАЦ ЗА РОЛАН ГАРОС?

Марјан Вајда осврнуо се и на спекулације да није све најбоље функционисало између њега и Бекера у Паризу, на којем је Новак пропустио велику прилику да освоји Ролан Гарос, након што је у финалу поражен од Станисласа Вавринке. "Било је тешко изборити се са тим финалом, као да се пошто-пото тражио неки кривац. Поставили смо тактику, увек вежбамо ко ће шта да каже, трудимо се да створимо праву атмосферу. Пре финала притисак је био огроман, емоције на нивоу пуцања. А после пораза сви су генерали. Борис и ја смо један тим, и свака критика на његов рачун иде у исто време и на мој. Стан је био бољи и играо је фантастично", напоменуо је Вајда.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ко је главни?

19.07.2015 07:30

Ко да је битно ко је главни,битно је да добро функционисе то одма знаци да све иде ко по лоју. Новак Дјоковиц је НајГлавни !!! :)

ОДГОВОРИТЕ