Ko je glavni u Novakovom timu: Vajda ili Beker?!

Slovački trener objasnio je da posle "povuci-potegni" perioda sa bivšim nemačkim asom konačno sve savršeno funkcioniše.

Tenis 19.07.2015 | 09:20
Ko je glavni u Novakovom timu: Vajda ili Beker?!

Dolaskom Borisa Bekera u tim Novaka Đokovića mnogi su se pitali da li će se Marjan Vajda povući. Inovacije koje je uneo Nemac nisu dale rezultate "preko noći", ali tim se uigrao, odlično funkcioniše što najbolje potvrđuju pehari koje Đoković osvaja.

"U početku je bilo teško. Bio sam u situaciji ili da odmah odem ili stojim sa strane i pokušam da napravim balans. Sačekao sam da vidim kako će situacija da se razvija. Kasnije smo pronašli način da funkcionišemo, posebno jer Novak nije pravio željene rezultate. Posle prvih šest meseci kada smo teško komunicirali, sad se sve uklopilo kako treba. Boris mi je posle priznao da je trenerski posao potpuno drugačiji od igranja ili komentarisanja mečeva", objasnio je u intervjuu za "Večernje novosti" Marjan Vajda.

On je objasnio kako je izbor pao na Bekera.

"Boris je bio Novakov i moj izbor. Obojica smo se složili da je on pravo rešenje. Novak je prethodno već sarađivao sa Markom Vudfordom i Todom Martinom. Nije to išlo. Ja sam već izgradio jedan sistem sa njim, a oni su odjednom hteli nešto sasvim drugo. Iz moje perspektive, mislim da smo postigli sve, i normalno je da u tom slučaju dođe do blagog opupštanja. Novak je želeo da posle mene uz njega bude neki grend slem šampion, jer je smatrao da će mu to koristiti na najvećim turnirima, da mu doda još na kvalitetu. Na primer, kada vidite Ivana Lendla u loži, to odmah budi veće poštovanje. Zato je izabran Beker".

Slovak posle dugo godina i brojnih putovanja sa prvim igračem sveta, konačno ima vremena i da malo predahne i posveti se porodici.

Dok je Novak, sa Bekerom u loži, jurišao u odbranu trofeja na Vimbldonu, Vajda je takođe radio na travi.

"Kosio sam travu u dvorištu ispred kuće", sa osmehom je priznao Slovak i dodao da se u dogovoru sa Đokovićem rasteretio malo obavezama u stručnom štabu, što je iskoristio da sa članovima svoje porodice bude kod kuće za vreme trajanja Vimbldona.

"Bukvalno cele godine putujete sa igračem, zato i jeste njegov lični trener. Kada sam govorio o tome sa jednim psihologom, rekao sam mu da se divim Novaku zato što je u stanju da ceo meč drži koncentraciju na najvišem nivou. On mi je odgovorio: 'Zašto samo pričaš o njemu, pa isto to važi i za tebe'. Zaista, nekad niste ni svesni pod kakvim stresom su izloženi treneri. Da sam ikad dozvolio emocijama da izbiju u prvi plan, ne bih mogao da se bavim ovim poslom na pravi način", objasnio je Vajda.

Slovački trener će propusti i US Open, ali to ne znači da neće biti upoznat sa pripremom najboljeg igrača za taj turnir. Naprotiv.

"Svakodnevno sam sa celom ekipom na telefonskoj vezi. Spremaću Novaka za US Open na seriji turnira u Americi, iako ne planiram da idem na grend slem. Možda se to promeni, videćemo".

KO JE KRIVAC ZA ROLAN GAROS?

Marjan Vajda osvrnuo se i na spekulacije da nije sve najbolje funkcionisalo između njega i Bekera u Parizu, na kojem je Novak propustio veliku priliku da osvoji Rolan Garos, nakon što je u finalu poražen od Stanislasa Vavrinke. "Bilo je teško izboriti se sa tim finalom, kao da se pošto-poto tražio neki krivac. Postavili smo taktiku, uvek vežbamo ko će šta da kaže, trudimo se da stvorimo pravu atmosferu. Pre finala pritisak je bio ogroman, emocije na nivou pucanja. A posle poraza svi su generali. Boris i ja smo jedan tim, i svaka kritika na njegov račun ide u isto vreme i na moj. Stan je bio bolji i igrao je fantastično", napomenuo je Vajda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ko je glavni?

19.07.2015 07:30

Ko da je bitno ko je glavni,bitno je da dobro funkcionise to odma znaci da sve ide ko po loju. Novak Djokovic je NajGlavni !!! :)

ODGOVORITE