Екстремне врућине током викенда

Регион очекује паклене врућине с температуром до 40 степени, а наредна три дана биће најврелија у 2015. години.

Босна и Херцеговина 18.07.2015 | 07:43
Екстремне врућине током викенда

Готово читава БиХ је под црвеним метеоалармом, а једино се на простору Фоче, Вишеграда и Ливна могу очекивати нешто подношљивији услови.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске саопштено је да се очекује ведро и топло јутро, осим крајњег истока гдје ће бити умјерене облачности.

Током дана биће сунчано уз малу или умјерену облачност и веома вруће, те спарно.

Послије подне понегдје су могући краткотрајни локални пљускови, саопштио је Федерални хидрометеоролошки завод.

Вјетар слаб до умјерен, а највиша дневна температура од 33 до 40 степени Целзијусових.

Температура у 8 часова: Источни Дрвар 14, Шипово 17, Бјелашница и Купрес 18, Гацко, Сребреница, Рудо, Соколац и Бугојно 19, Калиновик, Фоча, Чемерно, Нови Град, Кнежево, Иван-седло и Јајце 20, Хан Пијесак, Рибник, Невесиње, Мркоњић Град, Бихаћ, Сански Мост и Сарајево 21, Вишеград, Ливно 22, Приједор 23, Тузла 23, Билећа, Зеница 24, Мраковица, Србац, Бањалука, Бијељина 25, Добој, Неум 26, Требиње, Градачац 27, Мостар 28 степени.

Падавине у протекла 24 часа измјерене у 8 часова: Вишеград 7,2, Шипово 8,1 и Рибник 8,2 литра по метру квадратном.

На метеоролошком аларму Србија је обиљежена окер бојом, што значи да су временске прилике опасне.

"Субота и недеља ће бити најтоплији дани ове године, са сличним температурама као 7. и 8. јула, кад су забележене јаке врућине. Чак ће сада за викенд бити топлије за степен и по него тих дана. То значи да ће температура на подручју Србије износити од 36 до 39 степени. Почетком следеће недеље жива у термометру ће се спустити за степен-два, али ће и даље бити топло", каже за Курир Недељко Тодоровић, метеоролог РХМЗ.

Међутим, поменуте температуре су оне званичне, које се мјере на посебан начин. Међутим, много је врелије кад сте директно изложени сунцу.

Тодоровић истиче да треба разликовати температуру ваздуха и температуру која се измјери под сунчевим зрацима.

"Директно на сунцу термометар може да измери и 60 степени, али то није температура ваздуха, већ температура материјала, стакла самог термометра. Постоје прописи и стандарди за мерење температуре ваздуха и искључиво су они релевантни. Дакле, приликом мерења метеоролошка кућица мора бити окренута према североистоку, да терен буде травнат, а трава покошена. Грађани не проучавају физику и метеорологију да би могли сами да измере температуру ваздуха. Логично је да минимум петнаестак степени буде топлије на сунцу него у хладу јер је људско тело материјал који се загрева", истиче он.

Високе температуре потрајаће све до Светог Илије, 2. августа, када се очекују први локални пљускови, најављује за Блиц метеоролог Часлав Станојевић.

"Прве кише се очекују за Светог Илију. Те кише су јако битне за усеве, посебно за кукуруз и шећерну репу. Али падавине неће погодити целу Србију, већ ће се пљускови јављати локално", каже Станојевић.

Црвени метео-аларм означава врло опасно вријеме, да се могу очекивати опасне појаве таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбједност људи и животиња. Љекари савјетују избјегавање сунца у најтоплијем дијелу дана, као и чешће узимање течности и конзумирање лагане хране.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БРОД

18.07.2015 09:06

Брод 26 степени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

18.07.2015 10:29

Босански Брод 26 степени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

18.07.2015 12:01

Босански Брод. Ма немој зајебават ба Ћоће,бона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиле

18.07.2015 12:12

Српски Брод 26 степени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

18.07.2015 12:37

Опет ови, па ни прогноза времена немозе проћи без отрова. Шта је то било и ко отрова народ у толикој мјери?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

18.07.2015 12:52

Р. С. мјери на истоку и ујутро, Федерација зна како це нам бити средином дана.. БиХ казе да смо у "црвеном"... И да нико из Р. С. и Федерације не излази напоље.

ОДГОВОРИТЕ