Гојазни људи (не) могу да смршају

Гојазне особе имају врло мале шансе да ће икада смршати, показало је истраживање британских научника.

Здравље 18.07.2015 | 07:21
Гојазни људи (не) могу да смршају

Тек један од 210 гојазних мушкараца и једна од 124 гојазне жене успевају да смршају и одрже здраву телесну тежину, показала је студија која је трајала десет година.

Откриће је аларм који нас упозорава да је потребно пронаћи нове приступе у лечењу гојазности, рекли су стручњаци.

Вођа студије др Алисон Филдс са Краљевског колеџа у Лондону је са својим тимом проучавала промене у тежини готово 280.000 Британаца у периоду између 2004. и 2014. Резултати објављени у стручном часопису Америцан Јоурнал оф Публиц Хеалтх показују да чак и оне особе које успеју да смршају, обично све изгубљене килограме поврате у врло кратком временском року. Такве тенденције примећене су код трећине испитаника.

Од оних који су успели да изгубе пет процената телесне тежине, чак 53 процента повратило је килограме у року од две године.

Истраживачи су открили да гојазни мушкарци (они који имају индекс телесне масе – БМИ – већи од 30), имају свега 0,47 одсто шансе да смршају и одрже здраву килажу.

Гојазне жене имају 0,8 одсто шанси.

Мушкарци са клиничком гојазношћу (БМИ већи од 40), имали су шансу од свега 0,08 да икада смршају. То значи да је програм мршављења био успешан у свега једном од 1.290 случајева, док је код жена са истим здравственим проблемом деловао у једном од 677 случајева.

Стручњаци се слажу да је осим новог приступа лечењу гојазности, потребно повести више рачуна о превенцији.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

03.08.2015 08:31

Цлеан 9 је програм који је пре свега намењен за Детоксикацију тј. као детоксикациони програм који ће вам помоћи да започнете свој пут ка здрављу и жељеним облинама. Са овим програмом, доказано је у пракси, може се смањити чак и до 4 цм у обима стим што је за особе које имају потребу за већим скидањем килаже и регулисања масноћа неопходно је да након коришћење Ц9 пакета наставе са коришћењем пакета Ф.И.Т. 1

ОДГОВОРИТЕ