СЛ: Партизан убједљиво кренуо у одбрану титуле!

Фудбалери Партизана тријумфално су отпочели нову сезону Суперлиге Србије, савладавши у мечу 1. кола екипу Металца са 4:0 (3:0). Бриљирао је на овој утакмици бугарски интернационалац Валериј Божинов, који је у првом полувремену дао један, а асистирао код два поготка црно-белих, чију је добру партију крунисао Саша Илић, који је као резерва у последњим тренуцима постигао леп погодак са ивице казненог простора.

Фудбал 17.07.2015 | 22:15
СЛ: Партизан убједљиво кренуо у одбрану титуле!

Гол Стефана Бабовића за "минималац" против Грузијаца био је увод у прилично занимљиве дане за клуб из Хумске, јер је потом на ред дошао петак, у коме су црно-бели сазнали потенцијалне ривале у трећем колу евро-квалификација, да би у истом дану био одигран и меч првог кола домаћег првенства.

Суперлига се од ове сезоне одвија по знатно промењеном систему, а њу је актуелни првак отворио утакмицом против тима који се после три сезоне вратио у суперлигашко друштво. И, против њега је меч започео са једном променом у саставу у односу на дуел са Дила Горијем, јер је Нинковића у стартној постави заменио Андрија Живковић, што је са трибина посматрала четврта Звездина звезда, Владимир Петровић Пижон, сада тренер ОФК Београда, који је пред старт сезоне одлучио да, ипак, не води "романтичаре" у мечу првог кола против црвено-белих.

Уводних пет минута протекло је крајње изненађујуће, јер су се гости у два наврата опасно приближили голу који чува Живко Живковић, да би потом уследио и први потез домаћих који је публика наградила аплаузом: "златни орлић" Живковић је петом проиграо Бабовића, који је утрчао у десни део казненог простора, но у паду није успео да упути употребљив центаршут.

Након што је имао једну не баш пријатну ситуацију са делом навијача са источне трибине, након што је дао гол за победу над Дила Горијем (јер је тај део публике прижељкивао да, испоставило се кључни, слободан ударац изведе Андрија Живковић, овога пута Стефан Бабовић је врло рано успео да са исте, источне трибине, измами аплаузе.

После тога уследио је мало мирнији део игре, иако су изабраници Зорана Милинковића далеко више имали лопту у свом посету, не и прилике за промену резултата. Али, када се она коначно и догодила, а играо се 16. минут, мрежа се затресла. Бабовић је са десне стране, на око 25 метара, послао лопту лево од себе ка летошњем појачању, Валерију Божинову, баш тада је Андрија Живковић кренуо са утрчавањем са десног крила у шеснаестерац и, чим га је бугарски интернационалац прецизно проиграо, избегао је једног чувара и левицом, са око 15 метара, послао лопту у даљи угао за 1:0. Био је то само почетак сјајног периода игре љубимаца "гробара".

Недугно након што је Бабовићев шут у наредном нападу блокиран, у 21. минуту десила се нова промена на семафору и нова доза радости међу домаћин мавијачима. Брза акција црно-белих окончана је када је Божинов са средине терена послао лопту по трави између супарничких дефанзиваца, иза чијих леђа су утрчали и Живковић, са десне, и Абубакар Оумару са леве стране, који се и домогао лопте, па рутински савладао Белића за 2:0 у корист актуелног првака Србије.

Награда за одличну игру, Божинову је стигла у 31. минуту, када је после продора по десној страни Андреја Живковић центирао, Брашанац са око два метра лево од беле тачке главом послао лопту десно ка бугарском фудбалеру, а овај "из прве", снажним ударцем, неодбрањиво затресао мрежу за 3:0.

Лако је пред сам крај полувремена могло да се појави и "четворка" на семафору, јер је Вулићевић идеално, са десне стране, упослио Оумаруа, који је утрчао и одмах шутирао, а тај добар ударац Белић је одбранио, баш као што је његов саиграч из одбране, Никодијевић, изблокирао и Бабовићев шут који је потом уследио из срца шеснаестерца.

У 45. минуту мрежа гостију се затресла, Божинов је то успео по други пут, но ситуацију која се одвијала у великој гужви изспред гола Металца, арбитри су окарактерисали као активирање из недозвољене позиције, па је тај погодак поништен, а на предах се отишло са дотадашњих 3:0.

Металац је, по повратку из свлачионица, "додао гас", припретио је ударцима са дистанце, али и добро изведеним "слободњаком" Луке Мердовића, који је натерао Живка Живковића да атрактивном интервенцијом спасе гол Партизана, но резултат се није променио. И, иако Милинковићеви изабраници нису деловали онолико активно као у првом полувремену, опасност би се наговештавала кад год би са лоптом пришли мало ближе шеснаестерцу гостију. Тога није било онолико често колико је то био случај у првих 45 минута, јер је Металац преузео не баш опасну иницијативу, па је тренер црно-белих у 63. минуту у игру, уместо Оумаруа, увео Сашу Илића. Њему је одмах капитенску траку предао Бабовић, чији је ударац у наредној акцији лопту послао тик покрај стативе.

Исто се окончао и следећи опасни напад Металца, када је шут са двадесетак метара упутио Ђенић, па су "гробари" решили да мало "размрдају" играче омиљеног клуба, упаливши бакље у 71. минуту, исту у коме је Андрија Живковић уступио место на терену Трујићу. Седам минута касније, уз аплаузе је на клупу испраћен и Бабовић, уместо кога је ушао млади Саша Лукић. Ипак, те измене нису донеле нека већа фудбалска узбуђења, па је меч почео да се приводи крају прилично мирно, уз повремене индивидуалне покушаје да се, на атрактиван начин, обична акција претвори у опасну.

Али, када се очекивао сам крај меча, на одушевљење око 4.000 навијача, "Сале капитен" је мајсторски постигао погодак. Лопту је Саша Илић примио на ивици казненог простора, а онда упутио снажан ударац у леву страну гола, за коначних Партизан - Металац 4:0 и тријумфалан старт црно-белог похода ка одбрани шампионске титуле.

Суперлига Србије, 1. коло

Партизан - Металац 4:0 (3:0)
Стрелци: 1:0 Андрија Живковић (16), 2:0 Абубакар Оумару (21), 3:0 Валериј Божинов (31), 4:0 Саша Илић (90+1)
Београд - Стадион: Партизана; Гледалаца: Око 4.000; Судија: Милан Илић; Жути картони: Јевтовић, Балажиц - Рнић, Панић

Партизан: Ж. Живковић, Вулићевић, Петровић, Балажиц (од 79. Лукић), Ћирковић, Јевтовић, Брашанац, Бабовић, Оумару (од 63. Илић), Божинов, А. Живковић (од 71. Трујић)

Металац: Белић, Никодијевић, Рнић, Седлар, Оташевић, Букорац, Младеновић, Димитријевић, Панић (од 65. Ивановића), Мердовић (од 56. Бркић), Ђенић (од 76. Миловановић)

Суперлига, 1. коло
Петак
Партизан - Металац 4:0 (3:0)
Борац Чачак - Раднички Ниш 2:1 (0:1)

Субота
17.00 Спартак - Радник Сурдулица
17.00 Рад - Вождовац
19.00 Јагодина - Младост Лучани
19.00 Нови Пазар - Јавор

Недеља
17.00 ОФК Београд - Црвена звезда
19.00 Војводина - Чукарички

Коментари / 0

Оставите коментар