SL: Partizan ubjedljivo krenuo u odbranu titule!

Fudbaleri Partizana trijumfalno su otpočeli novu sezonu Superlige Srbije, savladavši u meču 1. kola ekipu Metalca sa 4:0 (3:0). Briljirao je na ovoj utakmici bugarski internacionalac Valerij Božinov, koji je u prvom poluvremenu dao jedan, a asistirao kod dva pogotka crno-belih, čiju je dobru partiju krunisao Saša Ilić, koji je kao rezerva u poslednjim trenucima postigao lep pogodak sa ivice kaznenog prostora.

Fudbal 17.07.2015 | 22:15
SL: Partizan ubjedljivo krenuo u odbranu titule!

Gol Stefana Babovića za "minimalac" protiv Gruzijaca bio je uvod u prilično zanimljive dane za klub iz Humske, jer je potom na red došao petak, u kome su crno-beli saznali potencijalne rivale u trećem kolu evro-kvalifikacija, da bi u istom danu bio odigran i meč prvog kola domaćeg prvenstva.

Superliga se od ove sezone odvija po znatno promenjenom sistemu, a nju je aktuelni prvak otvorio utakmicom protiv tima koji se posle tri sezone vratio u superligaško društvo. I, protiv njega je meč započeo sa jednom promenom u sastavu u odnosu na duel sa Dila Gorijem, jer je Ninkovića u startnoj postavi zamenio Andrija Živković, što je sa tribina posmatrala četvrta Zvezdina zvezda, Vladimir Petrović Pižon, sada trener OFK Beograda, koji je pred start sezone odlučio da, ipak, ne vodi "romantičare" u meču prvog kola protiv crveno-belih.

Uvodnih pet minuta proteklo je krajnje iznenađujuće, jer su se gosti u dva navrata opasno približili golu koji čuva Živko Živković, da bi potom usledio i prvi potez domaćih koji je publika nagradila aplauzom: "zlatni orlić" Živković je petom proigrao Babovića, koji je utrčao u desni deo kaznenog prostora, no u padu nije uspeo da uputi upotrebljiv centaršut.

Nakon što je imao jednu ne baš prijatnu situaciju sa delom navijača sa istočne tribine, nakon što je dao gol za pobedu nad Dila Gorijem (jer je taj deo publike priželjkivao da, ispostavilo se ključni, slobodan udarac izvede Andrija Živković, ovoga puta Stefan Babović je vrlo rano uspeo da sa iste, istočne tribine, izmami aplauze.

Posle toga usledio je malo mirniji deo igre, iako su izabranici Zorana Milinkovića daleko više imali loptu u svom posetu, ne i prilike za promenu rezultata. Ali, kada se ona konačno i dogodila, a igrao se 16. minut, mreža se zatresla. Babović je sa desne strane, na oko 25 metara, poslao loptu levo od sebe ka letošnjem pojačanju, Valeriju Božinovu, baš tada je Andrija Živković krenuo sa utrčavanjem sa desnog krila u šesnaesterac i, čim ga je bugarski internacionalac precizno proigrao, izbegao je jednog čuvara i levicom, sa oko 15 metara, poslao loptu u dalji ugao za 1:0. Bio je to samo početak sjajnog perioda igre ljubimaca "grobara".

Nedugno nakon što je Babovićev šut u narednom napadu blokiran, u 21. minutu desila se nova promena na semaforu i nova doza radosti među domaćin mavijačima. Brza akcija crno-belih okončana je kada je Božinov sa sredine terena poslao loptu po travi između suparničkih defanzivaca, iza čijih leđa su utrčali i Živković, sa desne, i Abubakar Oumaru sa leve strane, koji se i domogao lopte, pa rutinski savladao Belića za 2:0 u korist aktuelnog prvaka Srbije.

Nagrada za odličnu igru, Božinovu je stigla u 31. minutu, kada je posle prodora po desnoj strani Andreja Živković centirao, Brašanac sa oko dva metra levo od bele tačke glavom poslao loptu desno ka bugarskom fudbaleru, a ovaj "iz prve", snažnim udarcem, neodbranjivo zatresao mrežu za 3:0.

Lako je pred sam kraj poluvremena moglo da se pojavi i "četvorka" na semaforu, jer je Vulićević idealno, sa desne strane, uposlio Oumarua, koji je utrčao i odmah šutirao, a taj dobar udarac Belić je odbranio, baš kao što je njegov saigrač iz odbrane, Nikodijević, izblokirao i Babovićev šut koji je potom usledio iz srca šesnaesterca.

U 45. minutu mreža gostiju se zatresla, Božinov je to uspeo po drugi put, no situaciju koja se odvijala u velikoj gužvi izspred gola Metalca, arbitri su okarakterisali kao aktiviranje iz nedozvoljene pozicije, pa je taj pogodak poništen, a na predah se otišlo sa dotadašnjih 3:0.

Metalac je, po povratku iz svlačionica, "dodao gas", pripretio je udarcima sa distance, ali i dobro izvedenim "slobodnjakom" Luke Merdovića, koji je naterao Živka Živkovića da atraktivnom intervencijom spase gol Partizana, no rezultat se nije promenio. I, iako Milinkovićevi izabranici nisu delovali onoliko aktivno kao u prvom poluvremenu, opasnost bi se nagoveštavala kad god bi sa loptom prišli malo bliže šesnaestercu gostiju. Toga nije bilo onoliko često koliko je to bio slučaj u prvih 45 minuta, jer je Metalac preuzeo ne baš opasnu inicijativu, pa je trener crno-belih u 63. minutu u igru, umesto Oumarua, uveo Sašu Ilića. Njemu je odmah kapitensku traku predao Babović, čiji je udarac u narednoj akciji loptu poslao tik pokraj stative.

Isto se okončao i sledeći opasni napad Metalca, kada je šut sa dvadesetak metara uputio Đenić, pa su "grobari" rešili da malo "razmrdaju" igrače omiljenog kluba, upalivši baklje u 71. minutu, istu u kome je Andrija Živković ustupio mesto na terenu Trujiću. Sedam minuta kasnije, uz aplauze je na klupu ispraćen i Babović, umesto koga je ušao mladi Saša Lukić. Ipak, te izmene nisu donele neka veća fudbalska uzbuđenja, pa je meč počeo da se privodi kraju prilično mirno, uz povremene individualne pokušaje da se, na atraktivan način, obična akcija pretvori u opasnu.

Ali, kada se očekivao sam kraj meča, na oduševljenje oko 4.000 navijača, "Sale kapiten" je majstorski postigao pogodak. Loptu je Saša Ilić primio na ivici kaznenog prostora, a onda uputio snažan udarac u levu stranu gola, za konačnih Partizan - Metalac 4:0 i trijumfalan start crno-belog pohoda ka odbrani šampionske titule.

Superliga Srbije, 1. kolo

Partizan - Metalac 4:0 (3:0)
Strelci: 1:0 Andrija Živković (16), 2:0 Abubakar Oumaru (21), 3:0 Valerij Božinov (31), 4:0 Saša Ilić (90+1)
Beograd - Stadion: Partizana; Gledalaca: Oko 4.000; Sudija: Milan Ilić; Žuti kartoni: Jevtović, Balažic - Rnić, Panić

Partizan: Ž. Živković, Vulićević, Petrović, Balažic (od 79. Lukić), Ćirković, Jevtović, Brašanac, Babović, Oumaru (od 63. Ilić), Božinov, A. Živković (od 71. Trujić)

Metalac: Belić, Nikodijević, Rnić, Sedlar, Otašević, Bukorac, Mladenović, Dimitrijević, Panić (od 65. Ivanovića), Merdović (od 56. Brkić), Đenić (od 76. Milovanović)

Superliga, 1. kolo
Petak
Partizan - Metalac 4:0 (3:0)
Borac Čačak - Radnički Niš 2:1 (0:1)

Subota
17.00 Spartak - Radnik Surdulica
17.00 Rad - Voždovac
19.00 Jagodina - Mladost Lučani
19.00 Novi Pazar - Javor

Nedelja
17.00 OFK Beograd - Crvena zvezda
19.00 Vojvodina - Čukarički

Komentari / 0

Ostavite komentar