Инсајдер из Стеауе јавља добре вијести за навијаче Партизана!

Стеауа на ивици колапса, Бекали поставио зета без лиценце за тренера, смањује плате 80 одсто... Ово је, чини се, велика шанса за Партизан!

Фудбал 19.07.2015 | 00:00
Инсајдер из Стеауе јавља добре вијести за навијаче Партизана!

Славна прошлост, нестабилна садашњост, магловита будућност. Тако би у најкраћем могла да се опише ситуација у Стеауи која би се на основу учинка у европским куповима, резултата у румунском шампионату и позиције на УЕФА ранг листи сматрала фаворитом у двомечу са Партизаном, међутим, ако се погледају последња дешавања у Букурешту та разлика се потире и чак се за неке сегменте може рећи да букурештански великан уопште није у предности. Штавише, да тас на ваги претеже на страну црно-белих.

Стеауа је троструки узастопни освајач шампионске титуле, коју је у своју витрину вратила у мају 2013. после седам година чекања и од тад све до фебруара ове године личила је на озбиљан европски клуб, способан да се чак носи и са Шалкеом, Базелом, чак и Челсијем у Лиги шампиона. Силазна путања некадашњег првака Европе (чувени пенали 1986. године против Барселоне) почела је током пролећне сезоне кад су се унутрашњи проблеми одразили на учинак на терену. Срећом по Стеауу до тад стечена разлика у односу на остале тимове била је довољна да се одбију налети амбициозног Таргу Муреша, који је пред крај сезоне имао меч лопту, али је сплетом несрећних околности у претпоследњем колу остао без наслова првака који је опет завршио у рукама играча из главног града.

Три узастопна славља у домаћем првенству, као и трипла круна освојена у мају (титули додати Лига куп и Куп Румуније) нису, ипак, успели да замаскирају невоље у функционисању. Дугогодишњи власник и заштитни знак Стеауе, Ђиђи Бекали, јесте вратио славни клуб на престо, међутим, потези које је вукао на пословном плану директно су се одразили на учинак екипе. Прошле године је ухапшен и осуђен на трогодишњу робију због оптужби да је нелегално присвојио државно земљиште, али је после мање од годину дана пуштен на слободу.

У покушају да сазна шта се сада дешава у клубу и Бекалијем, МОЗЗАРТ Спорт је контактирао човека блиског Стеауи, који уверава да је ситуација у клубу који је 26 пута био првак државе благо речено критична. Речено нам је да су сви пословни подухвати Ђиђија Бекалија у последње време окончани неповољно, што је резултирало губитком огромног новца и јасним заокретом кад је фудбал у питању. Схвативши да више нема новца, али и да га спонзори избегавајуи ради не баш чисте биографије, контроверзни газда је окренуо лист.

Још зимус је почео да распродаје тим, пошто су га у недостатку новца напустили сви важни играчи из минулих сезона (први стрелац Клаудиу Кешеру отишао у Ал Гарафу за 2.500.000 евра, на Блиски исток се отиснули и Лукаш Шукала и Лусијан Санмартен који су стигли у Итихад), а затим је после успешне сарадње са Лоренцијом Регенкамфом (донео прве две од последње три титуле) и Константином Галком (одбранио наслов) у јуну повукао неочекиван потез. На клупу је поставио Мирела Радоја (некадашњег капитена Стеауе и репрезентативца Румуније) који је у 34. години на наговор газде прекинуо каријеру у катарском Ал Арабију и вратио се у отаџбину. Наравно, не због новца, јер њега нема, већ због тога што му Бекали - таст!

Радој није баш успешно почео дебитантску мисију у улози тренера, Стеауа је најпре изгубила утакмицу Сперкупа против Таргу Муреша (0:1), затим је разочаравајуће почела сезону у Лиги 1, ремијем са Петрелолом на свом стадиону (0:0), да би утисак поправила на гостовању у Словачкој, кад је победила Тренчин, у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона (2:0). Стрелци су били Николае Станчију и Алжирац Југурта Хармун и тако, практично, направила велики корак ка двобоју са Партизаном.

Наш извор са лица места преноси и информацију да се Бекали одлучио на драстично кресање буџета, свим запосленима у клубу најавио је да ће смањити плате за 80 одсто уколико се клуб не пласира у фазу Лиге шампиона! Практично, то значи да је клуб на ивици егзистенције и да га само евентуални пласман групе може спасити банкрота. А то је сад врашки тежак задатак, јер Стеауа не може више да се ослони на фудбалере шампионског кова, који су на плећима изнели минулих неколико сезона.

Додуше, заменик капитена Александру Кипчију и даље (бар на папиру) има највећу плату (360.000 евра по години), међутим, Кристијан Танасе је отишао у кинеску Танђин Теду за обештећење од 1.000.000 евра и то је једини играч на коме су Румуни зарадили нешто новца овог лета (чак круже приче да су та средства већ потрошена за измиривање дугова према Савезу), сјајни везиста Андреј Препелица и одлични штопер који је годинама „држао“ одбрану Јасмин Латовљевићи су прешли у Лудогорец и Генчлербирлиги као слободни играчи, док је литвански голман Гиедруис Арлаускис потписао за новог премијерлигаша Вотфорд, пошто му је истекао уговор, док се Раул Русеску вратио у Севиљу (био годину дана на поазјмици).

Стеауа није довела звучна имена - додуше, није ни имала с чим - па су током прелазног рока у Букурешт из Клужа стигли француски нападач Грегори Таде и задњи везни из Гане Сули Муниру (плаћени у пакету 1.000.000 евра), док је знатно мање новца издвојено за доласке 19-годишњег нападача Оцелула Александра Тудорија (250.000) и још једног Алжирца, Ајмена Тахара из Газ Метана (150.000). Леви бек Жан Алсена стигао је без обештећања из Петролула.

Чини се, велика је то шанса за Партизан. Поготову што Стеауа нема право на коришћење свог имена, грба и боја, који су јој одузети у судском поступку и додељени Министарству одбране Румуније. Додуше, уследила је жалба на ту одлуку државних органа, али чак и да се све реши у корист клуба то неће променити став навијача који су окренули леђа миљеницима и Бекалију.

Коментари / 0

Оставите коментар