Insajder iz Steaue javlja dobre vijesti za navijače Partizana!

Steaua na ivici kolapsa, Bekali postavio zeta bez licence za trenera, smanjuje plate 80 odsto... Ovo je, čini se, velika šansa za Partizan!

Fudbal 19.07.2015 | 00:00
Insajder iz Steaue javlja dobre vijesti za navijače Partizana!

Slavna prošlost, nestabilna sadašnjost, maglovita budućnost. Tako bi u najkraćem mogla da se opiše situacija u Steaui koja bi se na osnovu učinka u evropskim kupovima, rezultata u rumunskom šampionatu i pozicije na UEFA rang listi smatrala favoritom u dvomeču sa Partizanom, međutim, ako se pogledaju poslednja dešavanja u Bukureštu ta razlika se potire i čak se za neke segmente može reći da bukureštanski velikan uopšte nije u prednosti. Štaviše, da tas na vagi preteže na stranu crno-belih.

Steaua je trostruki uzastopni osvajač šampionske titule, koju je u svoju vitrinu vratila u maju 2013. posle sedam godina čekanja i od tad sve do februara ove godine ličila je na ozbiljan evropski klub, sposoban da se čak nosi i sa Šalkeom, Bazelom, čak i Čelsijem u Ligi šampiona. Silazna putanja nekadašnjeg prvaka Evrope (čuveni penali 1986. godine protiv Barselone) počela je tokom prolećne sezone kad su se unutrašnji problemi odrazili na učinak na terenu. Srećom po Steauu do tad stečena razlika u odnosu na ostale timove bila je dovoljna da se odbiju naleti ambicioznog Targu Mureša, koji je pred kraj sezone imao meč loptu, ali je spletom nesrećnih okolnosti u pretposlednjem kolu ostao bez naslova prvaka koji je opet završio u rukama igrača iz glavnog grada.

Tri uzastopna slavlja u domaćem prvenstvu, kao i tripla kruna osvojena u maju (tituli dodati Liga kup i Kup Rumunije) nisu, ipak, uspeli da zamaskiraju nevolje u funkcionisanju. Dugogodišnji vlasnik i zaštitni znak Steaue, Điđi Bekali, jeste vratio slavni klub na presto, međutim, potezi koje je vukao na poslovnom planu direktno su se odrazili na učinak ekipe. Prošle godine je uhapšen i osuđen na trogodišnju robiju zbog optužbi da je nelegalno prisvojio državno zemljište, ali je posle manje od godinu dana pušten na slobodu.

U pokušaju da sazna šta se sada dešava u klubu i Bekalijem, MOZZART Sport je kontaktirao čoveka bliskog Steaui, koji uverava da je situacija u klubu koji je 26 puta bio prvak države blago rečeno kritična. Rečeno nam je da su svi poslovni poduhvati Điđija Bekalija u poslednje vreme okončani nepovoljno, što je rezultiralo gubitkom ogromnog novca i jasnim zaokretom kad je fudbal u pitanju. Shvativši da više nema novca, ali i da ga sponzori izbegavajui radi ne baš čiste biografije, kontroverzni gazda je okrenuo list.

Još zimus je počeo da rasprodaje tim, pošto su ga u nedostatku novca napustili svi važni igrači iz minulih sezona (prvi strelac Klaudiu Kešeru otišao u Al Garafu za 2.500.000 evra, na Bliski istok se otisnuli i Lukaš Šukala i Lusijan Sanmarten koji su stigli u Itihad), a zatim je posle uspešne saradnje sa Lorencijom Regenkamfom (doneo prve dve od poslednje tri titule) i Konstantinom Galkom (odbranio naslov) u junu povukao neočekivan potez. Na klupu je postavio Mirela Radoja (nekadašnjeg kapitena Steaue i reprezentativca Rumunije) koji je u 34. godini na nagovor gazde prekinuo karijeru u katarskom Al Arabiju i vratio se u otadžbinu. Naravno, ne zbog novca, jer njega nema, već zbog toga što mu Bekali - tast!

Radoj nije baš uspešno počeo debitantsku misiju u ulozi trenera, Steaua je najpre izgubila utakmicu Sperkupa protiv Targu Mureša (0:1), zatim je razočaravajuće počela sezonu u Ligi 1, remijem sa Petrelolom na svom stadionu (0:0), da bi utisak popravila na gostovanju u Slovačkoj, kad je pobedila Trenčin, u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (2:0). Strelci su bili Nikolae Stančiju i Alžirac Jugurta Harmun i tako, praktično, napravila veliki korak ka dvoboju sa Partizanom.

Naš izvor sa lica mesta prenosi i informaciju da se Bekali odlučio na drastično kresanje budžeta, svim zaposlenima u klubu najavio je da će smanjiti plate za 80 odsto ukoliko se klub ne plasira u fazu Lige šampiona! Praktično, to znači da je klub na ivici egzistencije i da ga samo eventualni plasman grupe može spasiti bankrota. A to je sad vraški težak zadatak, jer Steaua ne može više da se osloni na fudbalere šampionskog kova, koji su na plećima izneli minulih nekoliko sezona.

Doduše, zamenik kapitena Aleksandru Kipčiju i dalje (bar na papiru) ima najveću platu (360.000 evra po godini), međutim, Kristijan Tanase je otišao u kinesku Tanđin Tedu za obeštećenje od 1.000.000 evra i to je jedini igrač na kome su Rumuni zaradili nešto novca ovog leta (čak kruže priče da su ta sredstva već potrošena za izmirivanje dugova prema Savezu), sjajni vezista Andrej Prepelica i odlični štoper koji je godinama „držao“ odbranu Jasmin Latovljevići su prešli u Ludogorec i Genčlerbirligi kao slobodni igrači, dok je litvanski golman Giedruis Arlauskis potpisao za novog premijerligaša Votford, pošto mu je istekao ugovor, dok se Raul Rusesku vratio u Sevilju (bio godinu dana na poazjmici).

Steaua nije dovela zvučna imena - doduše, nije ni imala s čim - pa su tokom prelaznog roka u Bukurešt iz Kluža stigli francuski napadač Gregori Tade i zadnji vezni iz Gane Suli Muniru (plaćeni u paketu 1.000.000 evra), dok je znatno manje novca izdvojeno za dolaske 19-godišnjeg napadača Ocelula Aleksandra Tudorija (250.000) i još jednog Alžirca, Ajmena Tahara iz Gaz Metana (150.000). Levi bek Žan Alsena stigao je bez obeštećanja iz Petrolula.

Čini se, velika je to šansa za Partizan. Pogotovu što Steaua nema pravo na korišćenje svog imena, grba i boja, koji su joj oduzeti u sudskom postupku i dodeljeni Ministarstvu odbrane Rumunije. Doduše, usledila je žalba na tu odluku državnih organa, ali čak i da se sve reši u korist kluba to neće promeniti stav navijača koji su okrenuli leđa miljenicima i Bekaliju.

Komentari / 0

Ostavite komentar