Представљамо Стеауу - румунску Звезду потеклу из Армије!

Ко чека црно-беле: Стеауа, историја и контроверза! Уколико прођу Грузине, фудбалери Партизана играће у трећем колу квалификација са бољим из дуела Тренчина и Стеауе, а ближи томе су Румуни. Клуб славне прошлости и турболентне садашњости, фирма вођена преким Бекалијем, човеком са обе стране закона, ривал је по мери за црно-беле. Чија ће војска бити јача?

Фудбал 17.07.2015 | 23:45
Представљамо Стеауу - румунску Звезду потеклу из Армије!

Фудбалери Партизана, под условом да не дозволе дебакл и елиминацију после реванша у Горију и меча са Дилом, у 3. колу квалификација за Лигу шампиона састаће се са славном Стеауом из Букурешта.

Кад кренете источно од Београда, нећете наћи град после Букурешта у ком игра првак Европе, а тај статус престоница Румуније добила је од "армијског клуба" 1986. године и финала Купа шампиона у Севиљи, у ком је Стеауа победила Барселону после 0:0 и бољег извођења пенала (2:0).

Разлог због ког тако децидирано најављујемо "Милитари" за наредног ривала црно-белих је тај што је тим свеже пензионисаног фудбалера Мирела Радоија у уторак увече, у Словачкој, сачекао да прођу напади Тренчина и онда са два "комада" у мрежи домаћина практично решио двомеч два првака држава.

Тих 0:2 у варошици близу границе са Чешком, ипак, не говоре о некаквој сили која призива Партизан на двомеч у последњој недељи јула и првој августа. Тренчин је у том сусрету био нешто бољи ривал док Никулае Станчију није довео Румуне у вођство у 63. минуту, а збуњене Словаке само седам минута касније докусурио резервиста, Алжирац Југурта Хамрун.

Одбрана Стеауе морала је телом да блокира чак осам удараца ка свом голу пре и после тих седам "црних" минута Тренчина, а Словацима остаје слаба утеха да су надиграли најтрофејнији румунски фудбалски колектив, који то правно-технички можда више није од 2007. када је контроверзни власник клуба угасио стару, славну Стеауу и основао клуб под именом АФЦ Стеауа Буцуреșти.

Било како било, црвено-плавима, који су се негде успут одрекли треће конститутивне боје са румунске заставе, жуте, и даље се броји 26 титула првака (колико има и "Парни ваљак") и 22 национална Купа.

Пре повратка у прошлост и приче о "магичнима", није згорег рећи да је Стеауа одиграла три такмичарске утакмице ове сезоне и добила само ту, у квалификацијама за Лигу шампиона. У Суперкупу Румуније, Таргу је био бољи од Партизановог наредног ривала резултатом 1:0 и освојио прву тацну у сезони, док је у 1. колу румунске лиге Стеауа одиграла само 0:0 са Петролулом.

Дакле тек у шестом полувремену у сезони 2015/16, дебитант у тренерском послу, прослављени штопер румунске репрезентације Радои, угледао је свој тим како постиже погодак...

Иако за сада није баш импресионирао једног од најмоћнијих људи у Румунији, али разним пресудама пољуљаног Ђиђија Бекалија, ксенофоба цинцарског порекла, Радои има реванш сусрет с Тренчином у уторак увече, на свемирској "Арена Натионала", и пре тога гостовање Пандурију у шампионату, да поправи утисак и подигне морал у саставу, који је овог лета појачан довођењем седморице нових играча, од којих ниједан није плаћен више од 300.000 евра, а већина их је стигла у својству слободних агената.

Стеауа је три године после финала са Барсом на "Санчез Пицхуану", имала историјску шансу да други пут постане прваке Европе, али је доживела дебакл на "Камп Ноу" стадиону у судару са већ моћним Миланом (0:4, Руд Гулит два пута, Марко ван Бастен два пута). Међутим, то није био последњи европски подвиг клуба из Букурешта, који је годину дана пре него што ће већински власник Бекали угасити "стару адресу" и избећи плаћање пореза, играо полуфинале Купа УЕФА (2005/06) и несрећно испао од – Мидлсброа...

...голом у последњем минуту.

Суноврат какав није доживела током 90-их и скидања режима Николаја Чаушескуа, што је довело и до разлаза са војском као власником клуба, Стеауа јесте у периоду од 2007. до 2012. године, када се тек основан клуб враћао у врх румунског фудбала, али заобилазним путем због преке нарави свог гуруа, Бекалија, човека који је (иако порекло води из цинцарске мањине у Румунији) оптуживао "румунске Мађаре да владају земљом", имао антисемитске испаде, одбијао да потпише тамнопутог Флорана Синаму Понголеа, само зато што је – тамнопут, итд.

А, да не заборавимо и да се "прославио" својим ставом о хомосексуализму у фудбалу, због којих је чак био и предмет расправе у Бриселу, јер је у то време, као утицајан румунски политичар, увелико био члан Европског парламента.

* Георге Хаџи, Илије Думитреску, Дан Петреску, Миодраг Белодедић, Георге Константин, Јон Димитру, Марцел Радучану, Тудорел Стоика, Јон Владоју, Мирел Радоји, Дорин Гојан, Никола Дика, Ангел Јорданеску, Виктор Питурка, Флреа Војнеа, Маријуш Лакатуш, Вјорел Настасе, Николае Татару, Клаудију Радучану, Јонел Данчилеску, Гаврил Балинт... Само су неки од славних играча који су носили дрес Стеауе *

Бекали, који је раних 90-их, попут многих способних пословних људи, на сумњив начин стекао милионе у Румунији, 20. маја 2013. године осуђен је на три године затвора и то управо због "муљања" са војском око земљишта. Укратко, Бекали се обогатио када је наговорио поједине војне структуре да уђу у трампу земљишних парцела, па је војсци "увалио" земљиште на периферији, а добио власништво над делом града које ће касније постати елитно насеље.

Судски је, међутим, доказано да Бекали уопште није био власник парцеле коју је нудио војсци током преговора и да је откупио земљу од правих власника тек када је склопио нераскидив уговор са војском, знајући да тако не може да пропадне. Оно што је добио од армије продао је инвеститорима који су на том месту изградили луксузне виле и солитере, а остало је историја...

С прљавим кешом у рукама, навијач највећег ривала Стеауе, Динама из Букурешта, одлучио је да уђе у фудбал и то куповином клуба чије је име као дечак псовао с трибина. Уосталом, Динамо је увелико био заузет оперативним деловањем његових рођака Јоана и Виктора Бекалија.

Почетком 2003. године "Ђиђи" је постао власник 51 одсто акција Стеауе, а до краја године успео је да купи још 15 одсто, међутим државна пореска агенција запленила му је комплетну имовину већ 2005. године јер је био у дуговима од 11 милиона долара. Када је добио државу на суду, Бекали се у великом стилу вратио у фудбалски бизнис и направио "пресек стања" у Стеауи, за који сви ривали највећег румунског клуба тврде да је тренутак када је права Стеауа престала да постоји, а осванула нова, приватна...

Бекали, било да је у затвору или да проводи дане на слободи, сада је сива еминенција на "Натионалу", јер је акције клуба расподелио рођацима и делује из другог плана, а од сезоне 2012/13 поново се дичи титулама. Првенство је Стеауа одбранила и 2014. и 2015. године, али на том путу није успела да се домогне Лиге шампиона.

Овог лета на том путу "Северној звезди", тј. "Северњачи" испречио се – Партизан, још један клуб славне прошлости, директно везане за армију, али југословенску.

Први источноевропски тим који је постао првак Европе (1986) је најтрофејнији румунски тим, са 26 националних титула, колико има и Партизан у Србији.

Стеауа, је током 80-их блистала у Европи, освојила је и Суперкуп, 1989. стигла до новог финала Купа шампиона, полуфинала Купа УЕФА, четвртфинала Купа победника купова.

Клуб је основан као спортски клуб румунске војске, слично Партизану у бившој Југославији, али се одвојио од армије 1998. године.

Тренутно је по коефицијенту 50. тим Европе, иза Копенхагена, ПАОК-а, Малаге, а испред Селтика, Роме, Дњипра.

Претходних година у клуб је уложено много новца, све конце повлачи контроверзни власник Ђиђи Бекали, чак и из затвора, а у последњих 12 месеци је водио правну битку са Министарством одбране, са којим је једва пронашао заједничку реч и спасао име и боје клуба.

Стеауа је прошле сезоне освојила триплу круну, али је током лета остала без неколико кључних играча.

Отишли су Андреј Препелица, Јасмин Латовљевић, капитен Кристијан Танасе, те Гиедријус Алраускис, Александру Бурчеану, Раул Русеску.

У међувремену су стигла само локална појачања Жан-Сони Алсенат, Сули Муниру, Александру Тудорије, Влад Михалце, Ајман Тахар, те Југарта Хамрун.

Углавном је реч о младим, талентованим, али играчим који тек требају да докажу свој квалитет.

Великан из Букурешта није најбоље отворио сезону, тим Мирела Радоја је поражен у Суперкупу од Таргу Муреша 1:0.

"Нисмо изгубили јер немамо довољно играча, имамо добар састав, али су нам потребна појачања за Лигу шампиона", рекао је Радој након тог пораза.

Стеауа против Таргуа (4-2-3-1): Којочару – Тоска, Варела, Тамас, Рапа – Неагу (Тахар), Муниру (Михалчеа) – Чипчу, Јанчу (Градинару), Станчу – (Тудорије)

Пре, а посебно након жреба, румунски медији су истакли Партизан као најтежег могућег ривала за Стеауу.

Румуни су одиграли знатно боље у Словачкој протекле недеље, у веома отвореном мечу успели су да одоле опасним нападима Тренчина, те головима у последњих пола сата дођу на корак од трећег кола.

Велику победу најавио је Станчу голом из слободног ударца у 63. минуту, да би резервиста идебитант у тиму, Алжирац Хамрун потврдио тријумф у 70, после центаршута Адија Попе.

Стеауа против Тренчина (4-2-3-1): Којочару – Ситја, Варела, Тамас, Пап – Бревелд (Тахар), Муниру – Чипчу (Хамрун), Попа, Станчу – Таде (Тудорије)

Чија ће армија бити јача? Сазнаћемо ускоро! У сваком случају, момци Зорана Милинковића не могу да кажу ни да су имали, ни да нису имали среће на жребу. Добили су ривала по мери, у сваком смислу.

Прва утакмица је у Букурешту, реванш у Београду. Победник иде у плеј-оф рунду квалификација за Лигу шампиона знајући да је сигуран учесник Лиге Европе, док ће поражени наставити квалификације на путу ка – Лиги Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар