Predstavljamo Steauu - rumunsku Zvezdu poteklu iz Armije!

Ko čeka crno-bele: Steaua, istorija i kontroverza! Ukoliko prođu Gruzine, fudbaleri Partizana igraće u trećem kolu kvalifikacija sa boljim iz duela Trenčina i Steaue, a bliži tome su Rumuni. Klub slavne prošlosti i turbolentne sadašnjosti, firma vođena prekim Bekalijem, čovekom sa obe strane zakona, rival je po meri za crno-bele. Čija će vojska biti jača?

Fudbal 17.07.2015 | 23:45
Predstavljamo Steauu - rumunsku Zvezdu poteklu iz Armije!

Fudbaleri Partizana, pod uslovom da ne dozvole debakl i eliminaciju posle revanša u Goriju i meča sa Dilom, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaće se sa slavnom Steauom iz Bukurešta.

Kad krenete istočno od Beograda, nećete naći grad posle Bukurešta u kom igra prvak Evrope, a taj status prestonica Rumunije dobila je od "armijskog kluba" 1986. godine i finala Kupa šampiona u Sevilji, u kom je Steaua pobedila Barselonu posle 0:0 i boljeg izvođenja penala (2:0).

Razlog zbog kog tako decidirano najavljujemo "Militari" za narednog rivala crno-belih je taj što je tim sveže penzionisanog fudbalera Mirela Radoija u utorak uveče, u Slovačkoj, sačekao da prođu napadi Trenčina i onda sa dva "komada" u mreži domaćina praktično rešio dvomeč dva prvaka država.

Tih 0:2 u varošici blizu granice sa Češkom, ipak, ne govore o nekakvoj sili koja priziva Partizan na dvomeč u poslednjoj nedelji jula i prvoj avgusta. Trenčin je u tom susretu bio nešto bolji rival dok Nikulae Stančiju nije doveo Rumune u vođstvo u 63. minutu, a zbunjene Slovake samo sedam minuta kasnije dokusurio rezervista, Alžirac Jugurta Hamrun.

Odbrana Steaue morala je telom da blokira čak osam udaraca ka svom golu pre i posle tih sedam "crnih" minuta Trenčina, a Slovacima ostaje slaba uteha da su nadigrali najtrofejniji rumunski fudbalski kolektiv, koji to pravno-tehnički možda više nije od 2007. kada je kontroverzni vlasnik kluba ugasio staru, slavnu Steauu i osnovao klub pod imenom AFC Steaua București.

Bilo kako bilo, crveno-plavima, koji su se negde usput odrekli treće konstitutivne boje sa rumunske zastave, žute, i dalje se broji 26 titula prvaka (koliko ima i "Parni valjak") i 22 nacionalna Kupa.

Pre povratka u prošlost i priče o "magičnima", nije zgoreg reći da je Steaua odigrala tri takmičarske utakmice ove sezone i dobila samo tu, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U Superkupu Rumunije, Targu je bio bolji od Partizanovog narednog rivala rezultatom 1:0 i osvojio prvu tacnu u sezoni, dok je u 1. kolu rumunske lige Steaua odigrala samo 0:0 sa Petrolulom.

Dakle tek u šestom poluvremenu u sezoni 2015/16, debitant u trenerskom poslu, proslavljeni štoper rumunske reprezentacije Radoi, ugledao je svoj tim kako postiže pogodak...

Iako za sada nije baš impresionirao jednog od najmoćnijih ljudi u Rumuniji, ali raznim presudama poljuljanog Điđija Bekalija, ksenofoba cincarskog porekla, Radoi ima revanš susret s Trenčinom u utorak uveče, na svemirskoj "Arena Nationala", i pre toga gostovanje Panduriju u šampionatu, da popravi utisak i podigne moral u sastavu, koji je ovog leta pojačan dovođenjem sedmorice novih igrača, od kojih nijedan nije plaćen više od 300.000 evra, a većina ih je stigla u svojstvu slobodnih agenata.

Steaua je tri godine posle finala sa Barsom na "Sančez Pichuanu", imala istorijsku šansu da drugi put postane prvake Evrope, ali je doživela debakl na "Kamp Nou" stadionu u sudaru sa već moćnim Milanom (0:4, Rud Gulit dva puta, Marko van Basten dva puta). Međutim, to nije bio poslednji evropski podvig kluba iz Bukurešta, koji je godinu dana pre nego što će većinski vlasnik Bekali ugasiti "staru adresu" i izbeći plaćanje poreza, igrao polufinale Kupa UEFA (2005/06) i nesrećno ispao od – Midlsbroa...

...golom u poslednjem minutu.

Sunovrat kakav nije doživela tokom 90-ih i skidanja režima Nikolaja Čaušeskua, što je dovelo i do razlaza sa vojskom kao vlasnikom kluba, Steaua jeste u periodu od 2007. do 2012. godine, kada se tek osnovan klub vraćao u vrh rumunskog fudbala, ali zaobilaznim putem zbog preke naravi svog gurua, Bekalija, čoveka koji je (iako poreklo vodi iz cincarske manjine u Rumuniji) optuživao "rumunske Mađare da vladaju zemljom", imao antisemitske ispade, odbijao da potpiše tamnoputog Florana Sinamu Pongolea, samo zato što je – tamnoput, itd.

A, da ne zaboravimo i da se "proslavio" svojim stavom o homoseksualizmu u fudbalu, zbog kojih je čak bio i predmet rasprave u Briselu, jer je u to vreme, kao uticajan rumunski političar, uveliko bio član Evropskog parlamenta.

* George Hadži, Ilije Dumitresku, Dan Petresku, Miodrag Belodedić, George Konstantin, Jon Dimitru, Marcel Radučanu, Tudorel Stoika, Jon Vladoju, Mirel Radoji, Dorin Gojan, Nikola Dika, Angel Jordanesku, Viktor Piturka, Flrea Vojnea, Marijuš Lakatuš, Vjorel Nastase, Nikolae Tataru, Klaudiju Radučanu, Jonel Dančilesku, Gavril Balint... Samo su neki od slavnih igrača koji su nosili dres Steaue *

Bekali, koji je ranih 90-ih, poput mnogih sposobnih poslovnih ljudi, na sumnjiv način stekao milione u Rumuniji, 20. maja 2013. godine osuđen je na tri godine zatvora i to upravo zbog "muljanja" sa vojskom oko zemljišta. Ukratko, Bekali se obogatio kada je nagovorio pojedine vojne strukture da uđu u trampu zemljišnih parcela, pa je vojsci "uvalio" zemljište na periferiji, a dobio vlasništvo nad delom grada koje će kasnije postati elitno naselje.

Sudski je, međutim, dokazano da Bekali uopšte nije bio vlasnik parcele koju je nudio vojsci tokom pregovora i da je otkupio zemlju od pravih vlasnika tek kada je sklopio neraskidiv ugovor sa vojskom, znajući da tako ne može da propadne. Ono što je dobio od armije prodao je investitorima koji su na tom mestu izgradili luksuzne vile i solitere, a ostalo je istorija...

S prljavim kešom u rukama, navijač najvećeg rivala Steaue, Dinama iz Bukurešta, odlučio je da uđe u fudbal i to kupovinom kluba čije je ime kao dečak psovao s tribina. Uostalom, Dinamo je uveliko bio zauzet operativnim delovanjem njegovih rođaka Joana i Viktora Bekalija.

Početkom 2003. godine "Điđi" je postao vlasnik 51 odsto akcija Steaue, a do kraja godine uspeo je da kupi još 15 odsto, međutim državna poreska agencija zaplenila mu je kompletnu imovinu već 2005. godine jer je bio u dugovima od 11 miliona dolara. Kada je dobio državu na sudu, Bekali se u velikom stilu vratio u fudbalski biznis i napravio "presek stanja" u Steaui, za koji svi rivali najvećeg rumunskog kluba tvrde da je trenutak kada je prava Steaua prestala da postoji, a osvanula nova, privatna...

Bekali, bilo da je u zatvoru ili da provodi dane na slobodi, sada je siva eminencija na "Nationalu", jer je akcije kluba raspodelio rođacima i deluje iz drugog plana, a od sezone 2012/13 ponovo se diči titulama. Prvenstvo je Steaua odbranila i 2014. i 2015. godine, ali na tom putu nije uspela da se domogne Lige šampiona.

Ovog leta na tom putu "Severnoj zvezdi", tj. "Severnjači" isprečio se – Partizan, još jedan klub slavne prošlosti, direktno vezane za armiju, ali jugoslovensku.

Prvi istočnoevropski tim koji je postao prvak Evrope (1986) je najtrofejniji rumunski tim, sa 26 nacionalnih titula, koliko ima i Partizan u Srbiji.

Steaua, je tokom 80-ih blistala u Evropi, osvojila je i Superkup, 1989. stigla do novog finala Kupa šampiona, polufinala Kupa UEFA, četvrtfinala Kupa pobednika kupova.

Klub je osnovan kao sportski klub rumunske vojske, slično Partizanu u bivšoj Jugoslaviji, ali se odvojio od armije 1998. godine.

Trenutno je po koeficijentu 50. tim Evrope, iza Kopenhagena, PAOK-a, Malage, a ispred Seltika, Rome, Dnjipra.

Prethodnih godina u klub je uloženo mnogo novca, sve konce povlači kontroverzni vlasnik Điđi Bekali, čak i iz zatvora, a u poslednjih 12 meseci je vodio pravnu bitku sa Ministarstvom odbrane, sa kojim je jedva pronašao zajedničku reč i spasao ime i boje kluba.

Steaua je prošle sezone osvojila triplu krunu, ali je tokom leta ostala bez nekoliko ključnih igrača.

Otišli su Andrej Prepelica, Jasmin Latovljević, kapiten Kristijan Tanase, te Giedrijus Alrauskis, Aleksandru Burčeanu, Raul Rusesku.

U međuvremenu su stigla samo lokalna pojačanja Žan-Soni Alsenat, Suli Muniru, Aleksandru Tudorije, Vlad Mihalce, Ajman Tahar, te Jugarta Hamrun.

Uglavnom je reč o mladim, talentovanim, ali igračim koji tek trebaju da dokažu svoj kvalitet.

Velikan iz Bukurešta nije najbolje otvorio sezonu, tim Mirela Radoja je poražen u Superkupu od Targu Mureša 1:0.

"Nismo izgubili jer nemamo dovoljno igrača, imamo dobar sastav, ali su nam potrebna pojačanja za Ligu šampiona", rekao je Radoj nakon tog poraza.

Steaua protiv Targua (4-2-3-1): Kojočaru – Toska, Varela, Tamas, Rapa – Neagu (Tahar), Muniru (Mihalčea) – Čipču, Janču (Gradinaru), Stanču – (Tudorije)

Pre, a posebno nakon žreba, rumunski mediji su istakli Partizan kao najtežeg mogućeg rivala za Steauu.

Rumuni su odigrali znatno bolje u Slovačkoj protekle nedelje, u veoma otvorenom meču uspeli su da odole opasnim napadima Trenčina, te golovima u poslednjih pola sata dođu na korak od trećeg kola.

Veliku pobedu najavio je Stanču golom iz slobodnog udarca u 63. minutu, da bi rezervista idebitant u timu, Alžirac Hamrun potvrdio trijumf u 70, posle centaršuta Adija Pope.

Steaua protiv Trenčina (4-2-3-1): Kojočaru – Sitja, Varela, Tamas, Pap – Breveld (Tahar), Muniru – Čipču (Hamrun), Popa, Stanču – Tade (Tudorije)

Čija će armija biti jača? Saznaćemo uskoro! U svakom slučaju, momci Zorana Milinkovića ne mogu da kažu ni da su imali, ni da nisu imali sreće na žrebu. Dobili su rivala po meri, u svakom smislu.

Prva utakmica je u Bukureštu, revanš u Beogradu. Pobednik ide u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona znajući da je siguran učesnik Lige Evrope, dok će poraženi nastaviti kvalifikacije na putu ka – Ligi Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar