Влада РС ратне злочине пренијела на ниво БиХ

Јавност Републике Српске,али и цијеле БиХ и регије данима се бави најављеним референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ. Предсједник,Влада и скупштинска већина Републике Српске обећавају народу референдум,након којег ће им наводно бити боље,али истовремено активно учествују у Структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ.

Босна и Херцеговина 17.07.2015 | 17:00
Влада РС ратне злочине пренијела на ниво БиХ

На свјетло дана излазе и неке до сада непознате чињенице.

Представник Европске комисије у Структуралном дијалогу, Жан Ерик Паке, тврди за БН телевизију да је Влада Српске одобрила изузимање предмета ратних злочина од ентитетских тужилаштва и њихово пребацивање у надлежност Тужилаштва БиХ.

,,Структурални дијалог се наставља и у њему активно учествују министри правосуђа са свих нивоа власти у БиХ'', тврди директор за западни Балкан Европске комисије Жан Ерик Паке.

,,Договорено је да треба завршити структуру правосуђа на нивоу БиХ како би се могло наставити и појачати процесуирање ратних злочина'', каже Паке за БН телевизију.

На питање шта је то структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ конкретно постигао у протекле четири године,Паке одговара:

,,Оно што је обезбјеђено кроз Структурални дијалог је да се разјасни ко је одговоран за коју врсту премета'',каже Паке и подсјећа да је 2008.године БиХ је усвојила Стратегију за рјешавање предмета ратних злочина,али њена реализација је почела тек након три године јер до тада нико није могао да одлучи ко је надлежан за одређене предмете.

,,2011.године почели смо Структурални дијалог и успоставили јасне критерије ко шта рјешава. Прескочили смо прву препреку у рјешавању предмета ратних злочина. Значи правосудне институције и владе, Републике Српске, Федерације и државе успјеле су то да ријеше, учењен је напредак. Знамо да то није довољно и ја разумијем узроке фрустрација код грађана, жртава, а понекад и на политичком новоу. Међутим зна се шта је чија надлежност, ни једно Тужилаштво ни на ентитетском ни на државном нивоу не може рећи да нема довољно ресурса или средстава за рад на предметима. И за тзв. предмете високог профила, за важне предмете у којима је потребна додатна истрага, тужиоци имају капацитете да их рјешавају'', истиче Паке.

Дакле Влада Српске је,у оквиру Структурално дијалога, пристала да Тужилаштво БиХ може преузимати предмете ратних злочина од тужилаштава у Републици Српској.

Зашто онда предсједник тврди да ће референдум расписти јер се правосудне институције на нивоу БиХ мијешају у правосуђе Српске?

Да ли се то можда односи на предмете корупције и организованог криминала?

Да ли се Тужилаштво БиХ превише ,,примакло'' неким до сада недодирљивим тајкунима и њиховим политичким менторима?

У Европској комисији не желе директно да одговоре на ова питања,али јасно истичу да их референдум јако брине.

,,Политичка штета коју би такав референдум узроковао је врло велика.Нама је јасно да је то скретање пажње са ствари које су јако битне за грађање БиХ и Републике Српске јер људи желе радна мјеста како би могли да граде социјалну и економску будућност'', сматра Жан Ерик Паке директор за западни Балкан у Директорату за проширење Европске комисије.

У БиХ није ништа необично, чак је неписано правило, да се политика петља у рад правосудних институција, на свим нивоима власти.

Учествује ли Европска комисија, свјесно или несвјесно у томе?

Да ли је политичарима, на некин начин, учињен уступак, када су страни тужиоци повучени из Одјељења за криминал и корупцију Суда и Тужилаштва БиХ а остали само у Одјељењу за ратне злочине?

,,Мислим да се то десило због тога што је дошло вријеме да домаће правосуђе, правосуђе БиХ преузима те послове у своје руке. Мислим да није био у питању никакав уступак или нека,да тако кажем,трговина'', увјерава Паке и додаје:

,,Борба против корупције и организованог криминала је наравно важна за цјелокупну реформу у БиХ, у самој је сржи владавине права и јасно да је изузетно важна када је ријеч о европском путу БиХ''.

Паке упозорава да би расписивање рефререндума о Суду и Тужилаштву Бих у Републици Српској закомпликовало европски пут БиХ.

,,Референдум одвраћа пажњу и беспотребно се троши енергија која би се требала усмјерити на европски план реформи'', каже за БН телевизију Жан Ерик Паке, представник Европске комисије у Структуралном дијалогу за реформу правосуђа у БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

апсурд

17.07.2015 15:08

Земљо отвори се, Баја се игра са нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

17.07.2015 15:42

Бирали сте га и нек вас зај....е.

Name

Алибаба и 1 хајдук

17.07.2015 16:24

Баја има невјероватну снагу савјетника нормално корумпирани тако да ове младе судије могу само посматрати ста се десава и цекати недо бог да се и они сами продају

Name

Даре

17.07.2015 16:50

Миле е сад је Народ за референдум.

Name

Ми сами

17.07.2015 19:53

Миле и његови кумови нису ратовали вец сверцовали.Хапсите ону сиротињу сто су их нахускали политицари једне на друге само њих не дирајте...е због овага треба увести суд за политицаре.И Милу првог ухапсити...

Name

Покојна Милева

17.07.2015 21:14

Све ми дирај само мој криминал немој....

Name

Цезар

17.07.2015 15:12

Ја му вјерујем! 100% је тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеоска бараба

17.07.2015 15:15

Криминал је у РС увјек био изнад интереса РС, Само свему додје крај, јер кредита и посла нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефакто

17.07.2015 15:19

Након изјава Додика и Вуцица,Референдума неце бити,Србија неце да стити криминалце и ризикује мали углед који је добила у задње вријеме,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зе

17.07.2015 15:39

Сад би требало да има м.да па да спроведе скупстинску одлуку коју је изгласала вецина. Нема он право да доноси одлуку о донесеној одлуци, као сто нема ни м.уда. А стара пословица казе због кога лају пси.

Name

Меркел

17.07.2015 19:56

Меркел: "Хало Вуциц". Вуци:'Ту сам, само изволите'. Меркел: "Ако овако настави, једним потезом нестаце и он и рс и сви који имају иста стим. Зови га себи, извуци му уси. Остало је моје. Јасно??' Вуциц:'Наравно. Само би хтео да казем да сам насхо нову квргу на глави поле Сребренице и.. ТУУУУ'

Name

ХАХА

17.07.2015 15:23

СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хи-Хи

17.07.2015 15:57

Пролетери свих земаља уједините се...

Name

знамо

17.07.2015 15:33

Па ми то сви знамо.Проблем су лопвлук и огроман криминал,за који се мора одговарати.Народ то цијеле БиХ цека.То сто се они брину о народу па расписују референдум,тако здрави и весели били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

17.07.2015 15:38

Какав референдум, битно је заштитити отето и опљачкано од народа. Интересује ме како ће следбеници лика и дјела овог српског издајника да га сада бране, да пораз претворе у побједу. Битно је да ће сутра на свадби кум да буде син Миле Радишића (тако и треба да се породично кумство настави, а за ту прилику је узео новог аудија А-8 да се кума има у чему возити. Тако и треба народе стоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

17.07.2015 15:49

Само да побере коверте синове свадбе утекосмо сви у русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

изгледа

17.07.2015 16:05

Да Баја хоце да прода Републику због 2 папка а злоцинци не требају ником и ни један суд се не зури да их процесуира. А код тајкуна су и паре па се на њих треба посебно припазит и заститит их се од сваког суда

ОДГОВОРИТЕ
Name

стице вас

17.07.2015 16:27

Стице вас правда. Кад-тад. И Бакире и Додике и Орице и Цовице. Једни друге не смију цинкати ради себе. Ако бог да мир у БиХ у добрим ако не и конфедералним Односима са Србијом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пујдо

17.07.2015 17:17

Странцима ниста не вјерујем, нису нам пријатељи, ко с њима сарадјује неце имати рејтинг у народу. Додик је досао уз њихову помоћ и катастрофалну власт коју су цинили ови из СЗП, али их је после откацио. Српском народу је потребна слога без уплитања ових са запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

17.07.2015 17:23

О том сам вам већ говорио. Пујдао је тужилаштво и СИПУ на напаћене српске борце, да би одржавао тензије. Само привезати на ланац, на кратко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

17.07.2015 17:27

Баја са својим зликовцима вец годинама пљацком и отимацином поционио је геноцид над нама и осакатио нас за деценије које слиједе и од којег се нецемо сигурно опоравити. Све то да би њихова дјеца могла да имају и зиве преко сваке мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

17.07.2015 17:28

Нека се јаве они који су Бају подрзавали за референдум. Оцекујем коментаре. Ипак је по њима Баја спасилац Али сопствене козе

ОДГОВОРИТЕ
Name

^борац

17.07.2015 17:54

Много би висе волио знати када цу добити моју пензију а референдуме нека он прави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.07.2015 17:56

А ја се спремио за референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

17.07.2015 18:11

Када Миле заплени референдума знајте да нешто крупно тргује неки дил прави???

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

17.07.2015 18:18

Јесте ово је одврацање пазње народа од стварног проблема тог правосудја јер прикрива злоцине армил је БиХ и највецег злоцинца Орица и пребацује лопту у РС а народ ко народ одмах повјерује а Насер миран сви заборависе крвника и овако у недоглед

ОДГОВОРИТЕ
Name

свезналица..

17.07.2015 18:20

Ако некоме до сада није било јасно ко је Милорад Додик, ево сада мозе да се увјери и није само Додик криминалац ту је господин Бакир у истом рангу је ту и Цовиц, па јос доста кума и кумова и зетова и ста ти ја знам ко јос, али обицан народ сада треба да реагује и да то санкционисе на простору цијеле Босне и Херцеговине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

17.07.2015 19:49

Он би све уступио на ниво БиХ само не криминал и организовани криминал у којем је до гуше.И он и цео врх СНСД-а-Народ већ пева песму~ Милораде бекријо,све си паре покрао.Покрао си милијарде,црни милораде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шега

17.07.2015 20:06

Домаћи нас мажу национализмом , а ови к'о фол радним мјестима... у читавој Европи нема посла , саће га они као 'направити' код нас...ал' зато има свугдје национализма за извоз...свако воду на своју воденицу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

17.07.2015 20:10

Па референдум треба да се сакрије криминал Интеграла Нискоградње МГ Минда који су протеклих година цијеле будзете присвајали себи уз помоц политицких олигарха а и сада краду јавно сљунак на цијелој опстини Лактаси стим да су ту појацани са Кубик транс и Еко Еуро и дневно краду милион марака сљунка и насипају ауто пут и зато треба референдум да се неби процесуирали милијардери РС а народ гладан и пензије касне а ови краду ли краду па само би опстина Лактаси од накнаде била јако богата али за народ референдум а њима крадени сљунак да претворе у новац еее мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

А СУД

17.07.2015 20:21

КАКВА СУ ОВО ПИТАЊА. МА ГОСПОДИНЕ ФРАНЦУЗ ДАЈТЕ НАМА ГЕНОЦИДНИМ СРБИМА ОДГОВОРИТЕ АКО ТАЈ СУД ВАЉА ШТА ЋЕ ОНДА УОПШТЕ ТАЈ СУТРУКТУРНИ ДИЈАЛОГ, А ТО ЈЕ ШТО ЈЕ ВЛАДА ДАЛА ДОКУМЕНТЕ САМО ДОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ПОШТЕНО ИГХРАЛА, И ДА ЈОЈ ЈЕ ВРАЋЕНО ДЈОНОМ.И ОДГОВОРИТЕ ШТО ЈЕ ВЛАДИ ВРАЋЕНО ДЈОНОМ. О ЧЕМУ ВИ ПРИЧАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

17.07.2015 21:50

Шта предсједник борачке организације каже на ову изјаву. Овај човјек не лаже. Ех, борци, борци, шта сте допустили, свима вама треба одузети све додатке. Шта ће будалама додаци. Ви сте једно велико ништа. За шта сте ви уствари били способни - палити села! Онда онај клипан из Србије сними филм Лијепа села лијепо горе. И заради срамоту пара. Јесте ли погледали филм?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

17.07.2015 22:37

Пази, Влада РС пренела. Па, пренела да похапсе муслиманске ратне злоцинце са територије Федерације а не да их аболирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛО ТИЛО

18.07.2015 03:20

Залосно да ови з Европе користе све могуце нато трикове да створе унитарну исил босну јад и бједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

покпјна мунира

18.07.2015 03:22

Доста висе унитаризма и турцизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

18.07.2015 06:21

Народе РС-е свима цу вам бити кум па крадите и ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

18.07.2015 12:04

Милорад Додик је најскупља срамота Срба западно од Дрине.

ОДГОВОРИТЕ