Vlada RS ratne zločine prenijela na nivo BiH

Javnost Republike Srpske,ali i cijele BiH i regije danima se bavi najavljenim referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH. Predsjednik,Vlada i skupštinska većina Republike Srpske obećavaju narodu referendum,nakon kojeg će im navodno biti bolje,ali istovremeno aktivno učestvuju u Strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH.

Bosna i Hercegovina 17.07.2015 | 17:00
Vlada RS ratne zločine prenijela na nivo BiH

Na svjetlo dana izlaze i neke do sada nepoznate činjenice.

Predstavnik Evropske komisije u Strukturalnom dijalogu, Žan Erik Pake, tvrdi za BN televiziju da je Vlada Srpske odobrila izuzimanje predmeta ratnih zločina od entitetskih tužilaštva i njihovo prebacivanje u nadležnost Tužilaštva BiH.

,,Strukturalni dijalog se nastavlja i u njemu aktivno učestvuju ministri pravosuđa sa svih nivoa vlasti u BiH'', tvrdi direktor za zapadni Balkan Evropske komisije Žan Erik Pake.

,,Dogovoreno je da treba završiti strukturu pravosuđa na nivou BiH kako bi se moglo nastaviti i pojačati procesuiranje ratnih zločina'', kaže Pake za BN televiziju.

Na pitanje šta je to strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH konkretno postigao u protekle četiri godine,Pake odgovara:

,,Ono što je obezbjeđeno kroz Strukturalni dijalog je da se razjasni ko je odgovoran za koju vrstu premeta'',kaže Pake i podsjeća da je 2008.godine BiH je usvojila Strategiju za rješavanje predmeta ratnih zločina,ali njena realizacija je počela tek nakon tri godine jer do tada niko nije mogao da odluči ko je nadležan za određene predmete.

,,2011.godine počeli smo Strukturalni dijalog i uspostavili jasne kriterije ko šta rješava. Preskočili smo prvu prepreku u rješavanju predmeta ratnih zločina. Znači pravosudne institucije i vlade, Republike Srpske, Federacije i države uspjele su to da riješe, učenjen je napredak. Znamo da to nije dovoljno i ja razumijem uzroke frustracija kod građana, žrtava, a ponekad i na političkom novou. Međutim zna se šta je čija nadležnost, ni jedno Tužilaštvo ni na entitetskom ni na državnom nivou ne može reći da nema dovoljno resursa ili sredstava za rad na predmetima. I za tzv. predmete visokog profila, za važne predmete u kojima je potrebna dodatna istraga, tužioci imaju kapacitete da ih rješavaju'', ističe Pake.

Dakle Vlada Srpske je,u okviru Strukturalno dijaloga, pristala da Tužilaštvo BiH može preuzimati predmete ratnih zločina od tužilaštava u Republici Srpskoj.

Zašto onda predsjednik tvrdi da će referendum raspisti jer se pravosudne institucije na nivou BiH miješaju u pravosuđe Srpske?

Da li se to možda odnosi na predmete korupcije i organizovanog kriminala?

Da li se Tužilaštvo BiH previše ,,primaklo'' nekim do sada nedodirljivim tajkunima i njihovim političkim mentorima?

U Evropskoj komisiji ne žele direktno da odgovore na ova pitanja,ali jasno ističu da ih referendum jako brine.

,,Politička šteta koju bi takav referendum uzrokovao je vrlo velika.Nama je jasno da je to skretanje pažnje sa stvari koje su jako bitne za građanje BiH i Republike Srpske jer ljudi žele radna mjesta kako bi mogli da grade socijalnu i ekonomsku budućnost'', smatra Žan Erik Pake direktor za zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Evropske komisije.

U BiH nije ništa neobično, čak je nepisano pravilo, da se politika petlja u rad pravosudnih institucija, na svim nivoima vlasti.

Učestvuje li Evropska komisija, svjesno ili nesvjesno u tome?

Da li je političarima, na nekin način, učinjen ustupak, kada su strani tužioci povučeni iz Odjeljenja za kriminal i korupciju Suda i Tužilaštva BiH a ostali samo u Odjeljenju za ratne zločine?

,,Mislim da se to desilo zbog toga što je došlo vrijeme da domaće pravosuđe, pravosuđe BiH preuzima te poslove u svoje ruke. Mislim da nije bio u pitanju nikakav ustupak ili neka,da tako kažem,trgovina'', uvjerava Pake i dodaje:

,,Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je naravno važna za cjelokupnu reformu u BiH, u samoj je srži vladavine prava i jasno da je izuzetno važna kada je riječ o evropskom putu BiH''.

Pake upozorava da bi raspisivanje refrerenduma o Sudu i Tužilaštvu Bih u Republici Srpskoj zakomplikovalo evropski put BiH.

,,Referendum odvraća pažnju i bespotrebno se troši energija koja bi se trebala usmjeriti na evropski plan reformi'', kaže za BN televiziju Žan Erik Pake, predstavnik Evropske komisije u Strukturalnom dijalogu za reformu pravosuđa u BiH.

(BN TV)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

apsurd

17.07.2015 15:08

Zemljo otvori se, Baja se igra sa nama

ODGOVORITE
Name

Eto

17.07.2015 15:42

Birali ste ga i nek vas zaj....e.

Name

Alibaba i 1 hajduk

17.07.2015 16:24

Baja ima nevjerovatnu snagu savjetnika normalno korumpirani tako da ove mlade sudije mogu samo posmatrati sta se desava i cekati nedo bog da se i oni sami prodaju

Name

Dare

17.07.2015 16:50

Mile e sad je Narod za referendum.

Name

Mi sami

17.07.2015 19:53

Mile i njegovi kumovi nisu ratovali vec svercovali.Hapsite onu sirotinju sto su ih nahuskali politicari jedne na druge samo njih ne dirajte...e zbog ovaga treba uvesti sud za politicare.I Milu prvog uhapsiti...

Name

Pokojna Mileva

17.07.2015 21:14

Sve mi diraj samo moj kriminal nemoj....

Name

Cezar

17.07.2015 15:12

Ja mu vjerujem! 100% je tako!

ODGOVORITE
Name

Seoska baraba

17.07.2015 15:15

Kriminal je u RS uvjek bio iznad interesa RS, Samo svemu dodje kraj, jer kredita i posla nema.

ODGOVORITE
Name

Defakto

17.07.2015 15:19

Nakon izjava Dodika i Vucica,Referenduma nece biti,Srbija nece da stiti kriminalce i rizikuje mali ugled koji je dobila u zadnje vrijeme,

ODGOVORITE
Name

Ze

17.07.2015 15:39

Sad bi trebalo da ima m.da pa da sprovede skupstinsku odluku koju je izglasala vecina. Nema on pravo da donosi odluku o donesenoj odluci, kao sto nema ni m.uda. A stara poslovica kaze zbog koga laju psi.

Name

Merkel

17.07.2015 19:56

Merkel: "Halo Vucic". Vuci:'Tu sam, samo izvolite'. Merkel: "Ako ovako nastavi, jednim potezom nestace i on i rs i svi koji imaju ista stim. Zovi ga sebi, izvuci mu usi. Ostalo je moje. Jasno??' Vucic:'Naravno. Samo bi hteo da kazem da sam nasho novu kvrgu na glavi pole Srebrenice i.. TUUUU'

Name

HAHA

17.07.2015 15:23

SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU

ODGOVORITE
Name

Hi-Hi

17.07.2015 15:57

Proleteri svih zemalja ujedinite se...

Name

znamo

17.07.2015 15:33

Pa mi to svi znamo.Problem su lopvluk i ogroman kriminal,za koji se mora odgovarati.Narod to cijele BiH ceka.To sto se oni brinu o narodu pa raspisuju referendum,tako zdravi i veseli bili.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

17.07.2015 15:38

Kakav referendum, bitno je zaštititi oteto i opljačkano od naroda. Interesuje me kako će sledbenici lika i djela ovog srpskog izdajnika da ga sada brane, da poraz pretvore u pobjedu. Bitno je da će sutra na svadbi kum da bude sin Mile Radišića (tako i treba da se porodično kumstvo nastavi, a za tu priliku je uzeo novog audija A-8 da se kuma ima u čemu voziti. Tako i treba narode stoko.

ODGOVORITE
Name

Baja

17.07.2015 15:49

Samo da pobere koverte sinove svadbe utekosmo svi u rusiju

ODGOVORITE
Name

izgleda

17.07.2015 16:05

Da Baja hoce da proda Republiku zbog 2 papka a zlocinci ne trebaju nikom i ni jedan sud se ne zuri da ih procesuira. A kod tajkuna su i pare pa se na njih treba posebno pripazit i zastitit ih se od svakog suda

ODGOVORITE
Name

stice vas

17.07.2015 16:27

Stice vas pravda. Kad-tad. I Bakire i Dodike i Orice i Covice. Jedni druge ne smiju cinkati radi sebe. Ako bog da mir u BiH u dobrim ako ne i konfederalnim Odnosima sa Srbijom...

ODGOVORITE
Name

pujdo

17.07.2015 17:17

Strancima nista ne vjerujem, nisu nam prijatelji, ko s njima saradjuje nece imati rejting u narodu. Dodik je dosao uz njihovu pomoć i katastrofalnu vlast koju su cinili ovi iz SZP, ali ih je posle otkacio. Srpskom narodu je potrebna sloga bez uplitanja ovih sa zapada.

ODGOVORITE
Name

***

17.07.2015 17:23

O tom sam vam već govorio. Pujdao je tužilaštvo i SIPU na napaćene srpske borce, da bi održavao tenzije. Samo privezati na lanac, na kratko!

ODGOVORITE
Name

Savo

17.07.2015 17:27

Baja sa svojim zlikovcima vec godinama pljackom i otimacinom pocionio je genocid nad nama i osakatio nas za decenije koje slijede i od kojeg se necemo sigurno oporaviti. Sve to da bi njihova djeca mogla da imaju i zive preko svake mjere.

ODGOVORITE
Name

Tombacar

17.07.2015 17:28

Neka se jave oni koji su Baju podrzavali za referendum. Ocekujem komentare. Ipak je po njima Baja spasilac Ali sopstvene koze

ODGOVORITE
Name

^borac

17.07.2015 17:54

Mnogo bi vise volio znati kada cu dobiti moju penziju a referendume neka on pravi

ODGOVORITE
Name

Ja

17.07.2015 17:56

A ja se spremio za referendum

ODGOVORITE
Name

snouden

17.07.2015 18:11

Kada Mile zapleni referenduma znajte da nešto krupno trguje neki dil pravi???

ODGOVORITE
Name

soko

17.07.2015 18:18

Jeste ovo je odvracanje paznje naroda od stvarnog problema tog pravosudja jer prikriva zlocine armil je BiH i najveceg zlocinca Orica i prebacuje loptu u RS a narod ko narod odmah povjeruje a Naser miran svi zaboravise krvnika i ovako u nedogled

ODGOVORITE
Name

sveznalica..

17.07.2015 18:20

Ako nekome do sada nije bilo jasno ko je Milorad Dodik, evo sada moze da se uvjeri i nije samo Dodik kriminalac tu je gospodin Bakir u istom rangu je tu i Covic, pa jos dosta kuma i kumova i zetova i sta ti ja znam ko jos, ali obican narod sada treba da reaguje i da to sankcionise na prostoru cijele Bosne i Hercegovine...

ODGOVORITE
Name

Pele

17.07.2015 19:49

On bi sve ustupio na nivo BiH samo ne kriminal i organizovani kriminal u kojem je do guše.I on i ceo vrh SNSD-a-Narod već peva pesmu~ Milorade bekrijo,sve si pare pokrao.Pokrao si milijarde,crni milorade.

ODGOVORITE
Name

šega

17.07.2015 20:06

Domaći nas mažu nacionalizmom , a ovi k'o fol radnim mjestima... u čitavoj Evropi nema posla , saće ga oni kao 'napraviti' kod nas...al' zato ima svugdje nacionalizma za izvoz...svako vodu na svoju vodenicu !

ODGOVORITE
Name

Laktasi

17.07.2015 20:10

Pa referendum treba da se sakrije kriminal Integrala Niskogradnje MG Minda koji su proteklih godina cijele budzete prisvajali sebi uz pomoc politickih oligarha a i sada kradu javno sljunak na cijeloj opstini Laktasi stim da su tu pojacani sa Kubik trans i Eko Euro i dnevno kradu milion maraka sljunka i nasipaju auto put i zato treba referendum da se nebi procesuirali milijarderi RS a narod gladan i penzije kasne a ovi kradu li kradu pa samo bi opstina Laktasi od naknade bila jako bogata ali za narod referendum a njima kradeni sljunak da pretvore u novac eee moj narode

ODGOVORITE
Name

A SUD

17.07.2015 20:21

KAKVA SU OVO PITANJA. MA GOSPODINE FRANCUZ DAJTE NAMA GENOCIDNIM SRBIMA ODGOVORITE AKO TAJ SUD VALJA ŠTA ĆE ONDA UOPŠTE TAJ SUTRUKTURNI DIJALOG, A TO JE ŠTO JE VLADA DALA DOKUMENTE SAMO DOKAZUJE DA JE POŠTENO IGHRALA, I DA JOJ JE VRAĆENO DJONOM.I ODGOVORITE ŠTO JE VLADI VRAĆENO DJONOM. O ČEMU VI PRIČATE.

ODGOVORITE
Name

lolo

17.07.2015 21:50

Šta predsjednik boračke organizacije kaže na ovu izjavu. Ovaj čovjek ne laže. Eh, borci, borci, šta ste dopustili, svima vama treba oduzeti sve dodatke. Šta će budalama dodaci. Vi ste jedno veliko ništa. Za šta ste vi ustvari bili sposobni - paliti sela! Onda onaj klipan iz Srbije snimi film Lijepa sela lijepo gore. I zaradi sramotu para. Jeste li pogledali film?

ODGOVORITE
Name

abc

17.07.2015 22:37

Pazi, Vlada RS prenela. Pa, prenela da pohapse muslimanske ratne zlocince sa teritorije Federacije a ne da ih aboliraju.

ODGOVORITE
Name

MILO TILO

18.07.2015 03:20

Zalosno da ovi z Evrope koriste sve moguce nato trikove da stvore unitarnu isil bosnu jad i bjeda.

ODGOVORITE
Name

pokpjna munira

18.07.2015 03:22

Dosta vise unitarizma i turcizma.

ODGOVORITE
Name

Dodik

18.07.2015 06:21

Narode RS-e svima cu vam biti kum pa kradite i vi.

ODGOVORITE
Name

nota bene

18.07.2015 12:04

Milorad Dodik je najskuplja sramota Srba zapadno od Drine.

ODGOVORITE