Видео: Преминуо је Гиђа, човјек који је Бразилу промијенио боје!

Легендарни Уругвајац, креатор митске победе Уруса на Светском првенству у Бразилу 1950. године, Алсидес Едгардо Гиђа умро је у 88. години.

Фудбал 18.07.2015 | 10:40
Видео: Преминуо је Гиђа, човјек који је Бразилу промијенио боје!

Некадашње крило Пењарола, Роме и Милана умро је од последица срчаног удара, тачног 65 година пошто је натерао 200.000 људи на легендарној 'Маракани' у Рио ди Жанеиру у плач.

Тада се Мундијал играо по знатно другачијем систему – пошто није било финалног меча – већ се формирала финална група. Бразилу је био довољан бод за прву 'Богињу', али им је Гиђа није дао.

Тадашње 'Кариоке' (жаргонско име за становнике Рија), а данас 'Селесао', кренуле су по круцијална три бода са исто толико нападача, да би Фријаса у 47. минуту изазвао делиријум на стадиону када је довео Бразил у вођство.

Међутим, Уругвајци се нису дали, наставили су са паметном игром, а онда је Гиђа у само десетак минута режирао преокрет. Најпре је сјајно проиграо прву звезду тима Хуана Скјафина, који доноси изједначење, да би затим сâм завршио акцију и поновио успех земљака из домовине пре две деценије – за другу титулу Уруса.

Кривим у Бразилу проглашени су и дресови. Бразил је до тада наступао у белим дресовима са плавим оковратником, и белим шортсевима. Мараканасо им је донео комбинацију по којој их зна цео свет – жуте мајице са зеленим оковратником, плави шортс, беле чарапе.

"Само три човека у историји успела су да ућуткају Маракану једним гестом – Папа, Френк Синатра и ја", антологијска је изјава Гиђе са траве чувеног стадиона.

За национални тим одиграо је само 12 сусрета, сва четири поготка уписао је управо на споменутом Мундијалу, док је касније забележио и четири наступа за Италију, уз један гол.

Освајач две титуле са Пењаролом, Скудета са Миланом и Купа са Ромом био је последњи живи члан ове чувене екипе.

Коментари / 0

Оставите коментар