Video: Preminuo je Giđa, čovjek koji je Brazilu promijenio boje!

Legendarni Urugvajac, kreator mitske pobede Urusa na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine, Alsides Edgardo Giđa umro je u 88. godini.

Fudbal 18.07.2015 | 10:40
Video: Preminuo je Giđa, čovjek koji je Brazilu promijenio boje!

Nekadašnje krilo Penjarola, Rome i Milana umro je od posledica srčanog udara, tačnog 65 godina pošto je naterao 200.000 ljudi na legendarnoj 'Marakani' u Rio di Žaneiru u plač.

Tada se Mundijal igrao po znatno drugačijem sistemu – pošto nije bilo finalnog meča – već se formirala finalna grupa. Brazilu je bio dovoljan bod za prvu 'Boginju', ali im je Giđa nije dao.

Tadašnje 'Karioke' (žargonsko ime za stanovnike Rija), a danas 'Selesao', krenule su po krucijalna tri boda sa isto toliko napadača, da bi Frijasa u 47. minutu izazvao delirijum na stadionu kada je doveo Brazil u vođstvo.

Međutim, Urugvajci se nisu dali, nastavili su sa pametnom igrom, a onda je Giđa u samo desetak minuta režirao preokret. Najpre je sjajno proigrao prvu zvezdu tima Huana Skjafina, koji donosi izjednačenje, da bi zatim sâm završio akciju i ponovio uspeh zemljaka iz domovine pre dve decenije – za drugu titulu Urusa.

Krivim u Brazilu proglašeni su i dresovi. Brazil je do tada nastupao u belim dresovima sa plavim okovratnikom, i belim šortsevima. Marakanaso im je doneo kombinaciju po kojoj ih zna ceo svet – žute majice sa zelenim okovratnikom, plavi šorts, bele čarape.

"Samo tri čoveka u istoriji uspela su da ućutkaju Marakanu jednim gestom – Papa, Frenk Sinatra i ja", antologijska je izjava Giđe sa trave čuvenog stadiona.

Za nacionalni tim odigrao je samo 12 susreta, sva četiri pogotka upisao je upravo na spomenutom Mundijalu, dok je kasnije zabeležio i četiri nastupa za Italiju, uz jedan gol.

Osvajač dve titule sa Penjarolom, Skudeta sa Milanom i Kupa sa Romom bio je poslednji živi član ove čuvene ekipe.

Komentari / 0

Ostavite komentar