"Пензионери" подигли 340.000 КМ из буџета

Душанка Мајкић (СНСД), која је узимањем 28.000 КМ отпремнине за пензију у Парламенту БиХ изазвала огорчење јавности, и била брутално прозивана на свим странама, није једина која је искористила ову привилегију.

Босна и Херцеговина 17.07.2015 | 16:27
"Пензионери" подигли 340.000 КМ из буџета

На исти начин лични буџет поправило је још четрнаест њених колега из скупштинских клупа, међу којима су неки упоредо добијали и такозвани бијели хљеб, односно накнаду коју парламентарци добију по истеку мандата ако у међувремену не нађу нови посао. Њих 15 је у протеклом периоду на име отпремнине узело 340.000 марака.

Према подацима Секретаријата заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ, у посљедњих 15 година отпремнину због одласка у пензију по сили закона искористило је 15 посланика и делегата.

Први се на овај неморални потез прије више од десет година одлучио Осман Брка (СДА), који је узео отпремнину у вриједности своје три плате, а слиједиле су га његове страначке колеге Рамиз Вилић и Бахрија Османовић.

Први који се одважио да подигне отпремнину у износу шест плата био је бивши посланик Бериз Белкић (СБиХ) за вријеме мандата од 2006. до 2010. године, да би након општих избора наставио да обавља функцију посланика све до 2014. године.

Бијели хљеб

На исти потез одлучио се и ДНС-ов Петар Кунић у мандату од 2003. до 2006. године када је за одлазак у пензију узео преко 30.000 КМ, да би свој мандат поново обновио на изборима 2010. године. По 30.000 КМ узели су и посланици Мирјана Малић (СДП) и Бошко Томић (СНСД), који је 2012. године отишао у пензију, а у парламенту остао до 2014. године, када није успио да обнови мандат.

Селим Бешлагић (СДП) узео је отпремнину у вриједности три претходне плате и након тога обновио свој професионални ангажман. Међу делегатима у Дому народа отпремнине су узели Крстан Симић (СНСД), Хасан Бећировић (СДП) и Адем Ибрахимпашић (СДП).

То је урадио и бивши делегат ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, док су Мустафа Памук (СБиХ) и Ђоко Пајић (СРС) успјели да поправе буџет на конто отпремнине у износу њихове три тадашње плате у дому народа. Докле може ићи бахатост појединих парламентараца најбоље показује податак да су Брка, Пајић и Памук, поред наведених отпремнина за пензију, успјели да се 2008. године огребу за по 5.000 КМ на основу такозваног бијелог хљеба.

Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива наводи да ова организација већ годинама кроз мониторинг Парламента БиХ упозорава на абнормалну буџетску потрошњу на основу плата и накнада за посланике и делегате, али да до сада није било воље да то буде промијењено.

Грађани живе све лошије

- Тешко је очекивати да ће људи који би требало да преломе и стану украј оваквом понашању сами себи ускратити многобројне накнаде на које су се навикли. Важно је да плате и све друге бенифиције којима располажу представници грађана у парламенту буду усклађене са стандардом живота у БиХ. Имамо ситуацију у којој грађани живе све лошије, а парламентарци све боље. Такав систем је неодржив.

Само ако узмемо за примјер да један боље плаћен посланик заради и до 300.000 КМ на основу плата и разних накнада за вријеме мандата, видимо колика је ту разлика у односу на оно што зарађују остали грађани - рекао је Ћавар.

Према његовим ријечима, уз "бијели хљеб", многи посланици користе накарадне законске одредбе да би узели и отпремнине за пензију, што за Ћавара представља неморалан чин.

- Ми из ЦЦИ-ја константно апелујемо да се кроз најновију свеобухватну реформу о примањима обухвати и питање отпремнина за пензију, које су показале колики су поједини посланици неморални и бахати. Потребо је хитно ући у процедуру измјене ове ставке у накнадама и на тај начин зауставити да и даље буду коришћене ове аномалије, јер ослањање на савјест политичара не доноси разултате, што смо се могли увјерити на примјеру ових 15 посланика и делегата - закључио је Ћавар.

Новић, Марјанац и Радмановић одавно у пензији

Делегат у дому народа Средоје Новић за вријеме вршења функције министра цивилних послова узео је отпремнину за пензију по сили закона, након чега је до краја мандата обављао министарску позицију у савјету министара.

Исто право искористио је бивши замјеник министра одбране Живко Марјанац (СП), али и високи функционер СНСД-а и делегат у дому народа Небојша Радмановић, за вријеме док је обављао функцију члана предсједништва БиХ.

(Пресс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ниста цудно

17.07.2015 14:36

Мозе им се јер су сами доносили правила Цудно је сто је нова влас била најавила да це преиспитати све и донијети нова правила. И ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

17.07.2015 14:38

Казе удбас Новиц да је по закону како су га креирали како њима одговара!!!Злоцинци!!!Устанак!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

17.07.2015 14:43

Море Марко не ори друмова! Скини се мало с интернета и иди несто ради!

Name

Слатка

17.07.2015 14:39

Види се да су посланици,политицари само ради новца у политици.Немо тамо нико образа ни до подне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

17.07.2015 15:28

То могу само људи без душе, без образа, без стида, без, без, без...свега што доликује човјеку. Они чине такво нешто док много људи нема ни хљеба да довољно поједе.Баш су нељуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љекарна

17.07.2015 15:37

Дабогда је тросили нако како вам народ мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

17.07.2015 20:21

Све це то једнога дана доћи на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

17.07.2015 20:30

Како је законом ријешено питање отпремнине? Имају ли право на отпремнину сваки пут када одлазе, односно када се враћају у пензију? Има их који су три пута до сада ишли,односно враћали се у пензију. То се дешава са онима што се политиком баве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре баја

18.07.2015 20:04

Радио је Марко али је све упропастио, зато је сада најпаметнији.

ОДГОВОРИТЕ